Logo image
Logo image

Hoito viisaudenhampaan poiston jälkeen

3 minuuttia
Moni pelkää viisaudenhampaan poistoa, mutta kyseessä on yleensä lyhyt toimenpide, josta toipuminen on nopeaa. Hampaan poiston jälkeen tärkeintä on pitää suu puhtaana ja olla varovainen syömiensä ja juomiensa ruokien ja juomien suhteen.
Hoito viisaudenhampaan poiston jälkeen
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hammaslääkäripelko on melko yleinen ongelma, ja moni haluaisikin jättää hammaslääkärikäynnit väliin kivun pelossa. Yksi pelkoa aiheuttavista toimenpiteistä on viisaudenhampaan poisto. Operaatio itsessään voi olla epämukava, minkä lisäksi viisaudenhampaan poiston jälkeen voi esiintyä kipua ja toisinaan myös muita komplikaatioita, joskin ne ovat kohtalaisen harvinaisia.

Viisaudenhampaat ovat ihmisen kolmansia poskihampaita, jotka puhkeavat yleensä 20. ikävuoden tienoilla. Kaikilla ne eivät kuitenkaan puhkea. Arvioiden mukaan noin 2 % suomalaisista synnynnäiset viisaudenhampaat puuttuvat kokonaan. Joillekin viisaudenhampaat aiheuttavat ikäviäkin oireita, kun toiset eivät varsinaisesti edes huomaa niiden puhkeamista. Yleensä viisaudenhampaat joudutaan kuitenkin poistamaan, vaikka ne eivät aiheuttaisi kipua tai muita selviä oireita.

Miksi viisaudenhampaat joudutaan poistamaan?

Viisaudenhampaat puhkeavat siis tyypillisesti noin 20. ikävuoden tienoilla ja vain hyvin harvoin 25. ikävuoden jälkeen. Tässä vaiheessa muut pysyvät hampaat ovat jo puhjenneet, eikä hammaskaarella välttämättä ole tarpeeksi tilaa viisaudenhampaille. Tämä voi aiheuttaa sen, että viisaudenhammas painaa viereistä hammasta tai kasvaa epäedulliseen asentoon.

Toisinaan hammas ei mahdu lainkaan puhkeamaan, mikä voi aiheuttaa kipua ja muita ongelmia. Jos taas viisaudenhammas puhkaisee limakalvon, mutta ei pääse kasvamaan kunnolla, suun bakteerit pääsevät kulkeutumaan hampaan ja ikenen väliseen taskuun. Tuota tilaa on vaikea puhdistaa, jolloin bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen hammasta ympäröivässä kudoksessa. Tulehdus oireilee yleensä kipuna, turvotuksena, pahana makuna suussa ja pahanhajuisena hengityksenä. Vakavampia oireita ovat kuume, suun avaamisvaikeudet ja joissain tapauksissa myös märkäpaise. Vaikka tulehdusta ei syntyisikään, puhkeava viisaudenhammas voi aiheuttaa epämääräistä oireilua leukojen alueella.

Some figure
Huonosti suuhun mahtuva viisaudenhammas voi myös aiheuttaa muihin hampaisiin paineen, joka saa ne liikkumaan ajan kuluessa. Tämän lisäksi viisaudenhampaita on usein vaikea puhdistaa kunnolla, ja ne ovatkin erityisen alttiita kariekselle.

Lue myös: Hyaluronihapon käyttö hammaslääketieteessä

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen ei voi vaikuttaa itse. Aikuisikää lähestyvien nuorten kannattaa tarkistuttaa viisaudenhampaidensa tilanne säännöllisesti, vaikka oireita ei vielä olisikaan. Hammaslääkäri pystyy arvioimaan röntgenkuvien avulla, tulevatko viisaudenhampaat aiheuttamaan myöhemmin ongelmia. Joissain tapauksissa viisaudenhammas poistetaan ennakoivasti ennen kuin se on ehtinyt puhkeamaan. Viisaudenhampaat suositellaan poistettavan viimeistään 25 vuoden iässä, koska myöhemmin hampaan poisto on haastavampaa ja toipuminen vaikeampaa.

Kokonaan puhjenneet viisaudenhampaat pystytään yleensä poistamaan muiden hampaiden tavoin paikallispuudutuksessa vipua ja pihtiä käyttäen. Jos viisaudenhammas on puhjennut vain osittain, täytyy se poistaa leikkaamalla. Myös tällöin käytetään paikallispuudutusta kivun ehkäisemiseen. Yläviisaudenhampaat ovat yleensä alaviisaudenhampaita helpompia poistaa. Hampaan poisto ilman leikkausta kestää tavallisesti 15–45 minuuttia ja leikkaamalla noin puoli tuntia.

Some figure

Lue lisää: Opas suuvesien asianmukaiseen käyttöön

Hoito viisaudenhampaan poiston jälkeen

Toimenpiteen jälkeen potilaalle määrätään kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Jos potilaalla on suurentunut tulehdusriski, hänelle määrätään myös antibiootteja. Leukaa voi myös hoitaa kylmähauteella turvotuksen ehkäisemiseksi. Viisaudenhampaan poiston jälkeen voi esiintyä kipua, joka helpottaa yleensä 1–3 päivässä. Jos hammas poistettiin leikkauksella, toipuminen kestää hieman pidempään, yleensä kolmesta päivästä viikkoon.

Viisaudenhampaan poistosta toipumista voi edistää seuraavin tavoin:

  • Välittömästi toimenpiteen jälkeen tulee välttää sylkemistä, jotta haava ei ala vuotaa. Haavaa tulee muutenkin varoa kaikin tavoin.
  • Toimenpiteen jälkeen kannattaa levätä. Rankkaa fyysistä rasitusta tulee välttää noin viikon ajan. Myöskään saunomista ei suositella.
  • Syömistä ja juomista on vältettävä vähintään kolmen tunnin ajan toimenpiteen jälkeen. Tämän jälkeen kannattaa syödä ja juoda pehmeitä ja viileitä ruokia ja juomia. Vettä kannattaa juoda runsaasti ja alkoholia ja kahvia välttää. Myöskään suuvettä ei tule käyttää toimenpidepäivänä.
  • Tupakointia ja nuuskan käyttöä tulee välttää, kunnes haava on parantunut.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Extracción de las muelas del juicio y cuidados posteriores – Bupa. (n.d.). Retrieved January 26, 2020, from https://www.bupasalud.com/salud/extraccion-muelas-jucio
  • Recuperación tras la extracción de las muelas del juicio. (n.d.). Retrieved January 26, 2020, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/salud-dental/muelas-juicio-recuperacion.html
  •  Extracción de cordales | Extracción cordal | MaxiloDexeus. (n.d.). Retrieved January 26, 2020, from https://maxilodexeus.com/cirugia-maxilofacial/extraccion-cordales/?gclid=CjwKCAiA66_xBRBhEiwAhrMuLfiODP5mE06_r5QY02_x3VioNOvS7klC_qzuDns0KiyPwcNzFOtkIhoC20IQAvD_BwE

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.