Hoida jännetuppitulehdus ajoissa

lokakuu 26, 2016
Koska tämä vaiva voi muuttua vakavaksi elämää rajoittavaksi sairaudeksi, on tärkeää oppia tunnistamaan jännetuppitulehduksen oireet niin pian kuin vain mahdollista. Näin voit saada aikaisen diagnoosin ja tilanteeseesi sopivaa hoitoa.

Jännetuppitulehdus on vaiva, jonka monet lukijoistamme varmasti tuntevat tai tulevat jossakin vaiheessa elämäänsä tuntemaan. Mutta mistä tässä yleisessä vaivassa on kyse?

Tenosynovitis eli jännetuppitulehdus tarkoittaa sen suojaavan tupen peitteen tulehtumista, joka ympäröi jännettä. Kyseessä on kivulias ja terveyttä heikentävä ongelma, joka keskittyy ihmisen jalkoihin ja käsiin.

Tulehdus saattaa ilmetä äkillisenä ihon turpoamisena, ja siihen voi kuulua myös punoitusta. Vaikka et olisikaan kokenut mitään vammaa, tämän tulehduksen aiheuttama kipu on voimakas ja elämää rajoittava, ja se tuntuu myös ihmisen ollessa lepoasennossa.

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää saada aikainen diagnoosi jännetuppitulehduksesta. Näin voit estää tulehdusta vahingoittamasta jänteitäsi enempää, ja samoin voit estää tupen suurempaa vahingoittumista. Näin vakavammat ongelmat voidaan torjua ajoissa.

Jos koet epämukavuutta, käy asiantuntijan vastaanotolla, mutta seuraavaksi kerromme perusasioita tästä yleisestä tulehduksesta – jatka siis lukemista ja hoida jännetuppitulehdus ajoissa!

Jännetuppitulehdus on terveyttä heikentävä nivelten ongelma

Jotta voisit ymmärtää paremmin mistä jännetuppitulehduksessa on kyse, kerromme hiukan jänteiden ominaisuuksista. Kyseessä on täydellisesti toimiva rakenne, joka kiinnittää lihakset käsissämme luihin.

Jännettä peittää tuppi, nivelkalvo, joka suojaa ja eristää jänteet. Tämä on juuri se kohta, jossa tulehtuneisuus ja kipu ilmenevät.

Jännetuppitulehduksen ilmetessä on hyvin helppo huomata, että tämä ongelma vaikuttaa koukistajalihakseen, mikä tarkoittaa sitä, että kyseisen sairauden ensimmäiset oireet ilmenevät käsiä käytettäessä tai käveltäessä.

Oireet alkavat pienoisena epämukavuutena, mutta ne kehittyvät yleensä tulehtuneisuudeksi, turpoamiseksi ja jopa kuumeeksi.

Kipeä ranne

Kenellä on suuri riski saada jännetuppitulehdus?

Tämä tulehdus, jota esiintyy raajojen uloimmissa osissa, ilmenee yleensä helpommin naisilla. Ne, jotka harrastavat urheilua tai työskentelevät fyysisesti vaativissa tehtävissä, kuten vaikkapa hammaslääkärit, saavat helposti jännetuppitulehduksen.

Mitä oireita jännetuppitulehduksella on?

 • Kipu ranteissa, nilkoissa, jalkapohjissa tai kantapäissä.
 • Punoitus tai turvonneisuus, joka kestää useita päiviä. Kun tätä ilmenee, kipua tuntuu myös silloin, kun ihminen on lepoasennossa.
 • Sormien ja varpaiden ”naksuminen” niitä liikutettaessa.
 • Pieniä pahkuroita saattaa ilmaantua sormiin ja varpaisiin tulehtuneisuuden seurauksena.
 • Tavaroiden käsittely, kävely ja päivittäisten asioiden tekeminen vaativat suurta ponnistusta, ja jos ihmisellä on jännetuppitulehdus, elämä voikin olla hyvin vaivalloista.

 

jannetuppitulehdus

Mikä aiheuttaa jännetuppitulehdusta?

Pääasialliset syyt tähän nivelkalvon tupen tulehtuneisuuteen ovat toistuvat käsien ja jalkojen liikkeet, kuten myös huono asento, joka monella on ilman että he sitä itse huomaisivat.

Jokainen näistä toistuvista ja jatkuvista liikkeistä aiheuttaa liiallista hankaamista jänteen ja sen lihaksen välillä, johon se on kiinnittynyt. Toistuvat liikkeet ja pienet vammat tupessa, joka ympäröi niveltä, voivat aiheuttaa vähitellen tulehtumisen.

De Quervain -syndrooma

Yksi kaikkein tavallisimmista vammoista, joita jännetuppitulehdukseen liittyy, on tämä niin kutsuttu De Quervain -syndrooma.

Siihen kuuluu kivuliasta tulehtuneisuutta peukaloiden jänteissä.

 • Jokapäiväiset asiat, kuten vaikkapa pienen lapsen nostaminen, ompelu, kirjoittaminen tietokoneella tai pianonsoitto, voivat aiheuttaa tämän tyyppisen tulehduksen peukaloissa.
 • Se voi myös olla seurausta jostakin fyysisestä peukaloon kohdistuneesta vammasta, kuten esimerkiksi pienestä ja huomaamattomasta repeytymästä jänteessä. Se saattaa aiheuttaa kipua, mutta ajan kuluessa kyseinen kudos arpeutuu.
 • Tämä arpikudos saattaa sitten estää jänteen kunnollisen toiminnan. Kyseessä on siis vamma, joka voi aiheuttaa huomattavaakin haittaa.
Jännetuppitulehdus tietokoneen hiirtä käytettäessä

Kroonisen jännetuppitulehduksen hoito

Tärkeimpänä tavoitteena jännetuppitulehduksen hoidossa on tulehtuneisuuden vähentäminen. Lääkärisi voi määritellä, mikä on paras vaihtoehto juuri omassa tilanteessasi.

Lääkkeiden yhdistäminen fyysiseen kuntoutukseen on tavallisin tapa hoitaa tätä tulehdusta.

 • Sinun tulee pitää kätesi tai jalkasi liikkumattomana muutaman päivän ajan sopivan tuen avulla.
 • Kuumaa ja kylmää suositellaan myös, ja se onkin tehokas hoitomuoto tähän vaivaan.
 • Alueen liottaminen lämpimässä rosmariinikylvyssä auttaa rentouttamaan lihaksia sekä lievittämään tulehtuneisuutta.
 • Inkivääriteetä suositellaan myös suuresti, sillä se vähentää kipua ja tulehtuneisuutta.
 • Liikunnan tarjoama hoito on valtava apu, jos sinulla on jännetuppitulehdus. On olemassa sellaisia liikkeitä, joita voit tehdä kotona palauttaaksesi voiman ja liikkuvuuden sille alueelle, joka tulehduksesta kärsii.

Nämä ovat parhaat perushoidot, joilla pystyt vähentämään sitä rasitusta ja painetta, jota jänteillesi on kohdistunut.

Lopuksi sanomme vielä tämän: koska jännetuppitulehdus saattaa uusiutua, on tärkeää kiinnittää huomiota ryhtiin ja liikkumiseen.

Etsi siis asiantuntijan apua, vältä liiallista rasitusta sekä muista, että nivelesi ja jänteesi ovat mahtavia rakenteita, jotka vaativat enemmän hoitoa kuin luulet! Ota siis avuksesi nämä perusohjeet jännetuppitulehduksen estämiseksi ja hoitamiseksi, ja kysy tarvittaessa lääkärin neuvoa.

UUTISIA VERKOSSA