Hoida ampiaisen pisto kotikeinoin

Ampiaisen pisto voi aiheuttaa turvotusta ja kipua. Vaikka sinun tuleekin olla varuillasi mahdollisen allergisen reaktion suhteen, voidaan molempia oireita lievittää kotikeinoin.
Hoida ampiaisen pisto kotikeinoin

Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2020

Ampiaisen pisto paranee usein itsestään muutaman tunnin kuluttua. Jotkut ihmiset tarvitsevat kuitenkin hoitoa piston aiheuttaman kivun lievittämiseksi, sillä se voi olla hyvin epämukavan tuntuista. Onneksi ampiaisen pisto voidaan kuitenkin hoitaa helposti kotona, kunhan allergisen reaktion merkkejä ei näy.

Jos saat allergisen reaktion ampiaisen pistosta, tulee sinun käydä heti lääkärissä, sillä se voi aiheuttaa anafylaktisen shokin riskin. Kyseessä on vakava reaktio, joka voi aiheuttaa ihottumaa, hengitysvaikeuksia, huimausta sekä muita kuolemaan mahdollisesti johtavia komplikaatioita.

Onneksi tällaiset reaktiot eivät ole kovinkaan tavallisia ja useimmiten ampiaisen piston aiheuttamaa epämukavaa tunnetta voidaan hoitaa luonnollisesti kotikeinoin ja perushoidon avulla. Kerromme seuraavaksi lisää hyödyllisistä hoitokeinoista.

Hyödyllisiä hoitokeinoja ampiaisen piston aiheuttamaan kipuun

Kun ampiaisen pisto aiheuttaa kipua, on tärkeää oppia oikea tapa sen hoitamiseen. Ensimmäisenä tulee tarkistaa, onko piikki yhä kiinni ihossa. Jos näin on, tulee se ottaa ulos varovasti raaputtamalla ihoa kevyesti pankkikortin reunalla.

Puhdista alue sitten lämpimällä vedellä ja neutraalilla saippualla. Jos sinulla on antiseptistä ainetta, on sitä hyvä käyttää tässä vaiheessa. Mutta mitä voit tehdä kivun ja turvotuksen suhteen? Muutaman minuutin päästä saatat nimittäin tuntea poltetta ja kipua.

Näiden oireiden lievittämiseen voidaan käyttää luontaisainesosia sisältäviä hoitokeinoja. Pidäthän kuitenkin mielessä, että ne tuovat vain väliaikaisen helpotuksen, eivätkä ole aina tehokkaita. Useimmat niistä ovat peräisin yleisistä uskomuksista, eikä niiden tehokkuudesta ampiaisen piston aiheuttamia oireita vastaan ole aina todisteita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten toimia aasianherhiläisen pistettyä?

Kylmäsiteet

Ampiaisen pisto hellittää kylmägeelillä.
Kylmyys voi vähentää ampiaisen piston aiheuttamaa kipua sekä tulehdusta.

Kylmäside on hyvä tapa vähentää ampiaisen piston aiheuttamaa kipua. Se tulisi laittaa vahingoittuneelle alueelle niin pian pistoalueen desinfioinnin jälkeen kuin vain mahdollista. Rochesterin yliopiston terveyskirjaston julkaisun mukaan kylmyys vähentää kipua tekemällä kyseisestä kehonosasta tunnottoman. Se auttaa myös vähentämään turvotusta.

Käyttö

  • Tämä hoito voidaan tehdä kahdella tavalla. Ensimmäinen on kastella pyyhe kylmällä vedellä ja laittaa se suljettavaan pussiin. Laita pyyhe sitten pakastimeen 15 minuutin ajaksi ja pidä sen jälkeen vahingoittuneella alueella.
  • Toisena vaihtoehtona, joka on nopeampi kuin ensimmäinen, on kietoa jääkuutioita pyyhkeen tai liinan sisään. Voit käyttää tätä kylmäsidettä välittömästi hieromalla sitä hellästi pistoalueelle.

Eteeriset öljyt

Tähän päivään mennessä ei ole vielä saatu mitään tieteellistä näyttöä siitä, että eteeriset öljyt lievittäisivät ampiaisen piston aiheuttamaa kipua. Monet ihmiset ovat kuitenkin käyttäneet niitä rauhoittavana ja antiseptisenä lääkkeenä.

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine –lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan eteerisillä öljyillä on mikrobien vastaisia ominaisuuksia, jotka vähentävät infektioriskiä.

Käyttö

  • Voit aloittaa valitsemalla eri vaihtoehdoista, kuten teepuuöljy, laventeli tai rosmariiniöljy, jotka ovat tunnettuja niiden antiseptisistä ja bakteerien vastaisista ominaisuuksista.
  • Kun olet tehnyt valintasi, sekoita yksi tai kaksi tippaa kyseistä ainesosaa puoleen teelusikalliseen hierontaöljyä, kuten oliivi- tai kookosöljy.
  • Hiero seosta sitten vahingoittuneelle alueelle kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Aloe vera

Voit hieroa aloe vera -geeliä vahingoittuneelle alueelle 2-3 minuutin ajan.

Sen lisäksi, että aloe vera on turvallinen ainesosa iholla käytettäväksi, on se myös hyvä hoitokeino ampiaisen piston aiheuttaman tulehduksen ja kivun vähentämiseksi.

Pharmacognosy Reviews -lääketieteellisen lehden julkaisema tutkimus osoittaa, että aloe veralla on tulehduksen ja bakteerien vastaisia ominaisuuksia. Tästä syystä se voi olla hyödyllinen ampiaisen piston oireiden hoitamisessa.

Käyttö

  • Jos mahdollista, ota tuoretta aloe vera -geeliä suoraan kasvista. Hiero sitä sitten vahingoittuneelle alueelle 2-3 minuutin ajan.
  • Toista kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Millä muilla keinoin ampiaisen piston aiheuttamaa kipua voidaan lievittää?

Yllä mainittujen hoitokeinojen lisäksi voidaan myös käyttää muita menetelmiä piston aiheuttaman kivun vähentämiseksi. Mayo Clinic -klinikan antaman tiedon mukaan ampiaisen pistoon voidaan käyttää hydrokortisonivoidetta tai antihistamiinia. Molemmat vaihtoehdot vähentävät punoitusta ja kutinaa.

Kalamiinivoide sekä apteekista ilman reseptiä saatavat ei-steroidaaliset anti-inflammatoriset lääkkeet (NSAID) ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Varmista, että noudatat kuitenkin lääkärin tai apteekkarin ohjeistuksia NSAID-lääkkeitä käytettäessä. Jos oireet eivät parane tai ne muuttuvat vakavimmiksi, on paras käydä lääkärissä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan

Fenistil on hyvä ulkoinen lääke hyönteisten puremiin, auringossa palaneiden ihoalueiden hoitoon ja allergisten reaktioiden hoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.