Logo image
Logo image

Miten toimia aasianherhiläisen pistettyä?

3 minuuttia
Aasianherhiläisen pistos on vaarallinen vain harvoissa tapauksissa. Pistos aiheuttaa kuitenkin usein vakavia oireita. Suurin vaara on mahdollinen allerginen reaktio, jolloin on tärkeää toimia nopeasti.
Miten toimia aasianherhiläisen pistettyä?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuten muidenkin hyönteisten pistoksiin, myös aasianherhiläisen pistokseen on reagoitava asianmukaisesti. Useimmissa tapauksissa se ei aiheuta vakavia seurauksia, mutta jos myrkylle on allerginen, pistos voi olla hengenvaarallinen. Aasianherhiläisen pistos on aiheuttanut kuolemia juurikin allergiatapauksissa.

Aasianherhiläinen havaittiin ensimmäisen kerran Euroopassa vuonna 2004. Nimi johtuu siitä, että se on peräisin Kaakkois-Aasiasta. Sieltä se laajensi reviiriään ensin muihin Aasian maihin, josta se taas pääsi Eurooppaan. Joitakin yksilöitä on havaittu myös Yhdysvalloissa. Aasianherhiläisen voi tunnistaa keltaisista jaloista ja siitä, että se on hieman pienempi kuin eurooppalainen herhiläinen.

Aasianherhiläisen pistos sisältää enemmän myrkkyä kuin tavallisen herhiläisen pistos. Pistetyn ihmisen reaktio pistokseen riippuu täysin yksilöstä. Jos hän on tälle hyönteiselle allerginen, tilanne voi olla vakava.

Some figure

Aasianherhiläisen pistos

On tärkeää olla tietoinen siitä, että aasianherhiläisen pistos aiheuttaa kuoleman vain 0,08 %:ssa tapauksista. Tämä on erittäin alhainen luku. Aasianherhiläisen pistos kylläkin aiheuttaa kivullisempia reaktioita kuin muiden herhiläisten pistot. Tämä johtuu siitä, että se on suurempi kuin monet muut herhiläislajit ja siinä on enemmän myrkkyä.

Aasianherhiläinen, latinalaiselta nimeltään Vespa velutina, on mitoiltaan 20-25 mm pitkä, kuningatar jopa 30 mm pitkä. Sen tyypillisimmät piirteet ovat sen koko, musta keho ja keltaiset jalat, mitkä erottavat sen eurooppalaisista herhiläisistä. Toisin kuin mehiläiset, herhiläiset voivat pistää ihmistä useita kertoja.

Kuten mainitsimme aiemmin, suurin vaara aasianherhiläisen pistoksessa on se, että ihminen on sen myrkylle allerginen. Siinä tapauksessa immuunijärjestelmässä tapahtuu allerginen reaktio. Hankala puoli on, että useimmissa tapauksissa ei voida etukäteen tietää, tuleeko allerginen reaktio tapahtumaan tietyllä henkilöllä vai ei. Mikään testi ei voi ennustaa allergiaa aasianherhiläisen pistokseen.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Lievitä allergiaa 7 luonnollisen antihistamiinin avulla

Pistoksen vaikutukset

Ensimmäinen asia, jonka aasianherhiläisen pistos aiheuttaa, on terävä kipu, samantyyppinen kuin neulan tai nastan pistos. Seuraavaksi henkilö voi kokea voimakasta kutinaa, sellaista jota esimerkiksi palovamma voi aiheuttaa. Sitten suuri alue ihosta alkaa turvota ja henkilö voi tuntea kipua keskimäärin 24 tunnin ajan.

Yksi riski on se, että nämä hyönteiset hyökkäävät kehon herkille alueille, kuten suun, silmien tai nenän limakalvoille. On myös hyödyllistä tietää, että pistänyt aasianherhiläinen vapauttaa feromonia, mikä taas rohkaisee muitakin pesän herhiläisiä hyökkäämään ihmistä kohti.

Jos allerginen reaktio tapahtuu, 30–60 minuutin kuluttua aasianherhiläisen pistoksesta on olemassa riski kärsiä anafylaksiasta, joka on mahdollisesti hengenvaarallinen yliherkkyysreaktio. Tällä reaktiolla on neljä astetta:

  • Aste I. Tähän asteeseen kuuluu laajalle levinnyt nokkosihottuma, kutina, ahdistus ja epämukavuus.
  • Aste II. Tähän liittyy limakalvojen tulehtuminen, kireä olo rintakehässä, vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja huimaus.
  • Aste III. Hengitysvaikeudet, nielemisvaikeudet ja erilaisten äänien tuottaminen. Sekavuus ja kuoleman tunne.
  • Aste IV. Tähän asteeseen liittyvät kaikki edellä mainitut oireet ja lisäksi alhainen verenpaine, romahdus, inkontinenssi, sinertävä ihonväri ja tajunnan menetys.
Some figure

Miten toimia aasianherhiläisen pistettyä

Aasianherhiläiset hyökkäävät vain, jos ne tuntevat olevansa uhattuna. Siksi meidän tulee välttää lähestymästä niiden pesää hinnalla millä hyvänsä. Ja kun herhiläisiä alkaa ilmestymään, niitä ei pitäisi yrittää tappaa tai vahingoittaa. Kun puuhaamme puskissa tai haemme esimerkiksi puita puupinosta, meidän tulee olla varovaisia sillä tällaisissa paikoissa voi olla aasianherhiläisen pesiä. Paras tapa hoitaa ongelmat on välttää ne alunpitäenkin.

Lue tämäkin artikkeli: Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan

Jos aasianherhiläinen pistää, ensimmäiseksi pistoalueelle kannattaa laittaa kylmää: vaikkapa kylmä kompressioside tai kylmägeelipakkaus. Kylmä auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua lähes välittömästi. Saman vaikutuksen voi saada laittamalla pistoalueelle etikkaan upotetun kompressiositeen. Jos olo on erittäin epämukava, iholle tulee levittää kortikosteroideja sisältävää voidetta ja ottaa suun kautta annettavia antihistamiineja, ja tarvittaessa suun kautta annettavia kortikosteroideja. Kyypakkaus on siis hyvä olla olemassa, kotona ja matkalla, tällaisia tilanteita varten.

Pistoksen aiheuttama allerginen reaktio on hätätapaus, johon on puututtava mahdollisimman nopeasti. Jos sinulla on joskus ollut tämän tyyppisiä allergioita tai kohtauksia, sinun tulee mennä sairaalaan niin pian kuin mahdollista aasianherhiläisen pistettyä. Ja vaikket olisikaan aiemmin saanut pahaa reaktiota hyönteisen pistoksesta, tarkkaile oloasi ja hakeudu sairaalaan jos reaktio pahenee. Vain noin 3 % ihmisistä on allergisia aasianherhiläisen pistolle, mutta etukäteen ei ole varmuutta siitä, kuulutko tuohon ryhmään vai et.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
  • Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
  • Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.