Logo image
Logo image

Hiljaa olemisen hyödyt terveydelle

3 minuuttia
Hiljaa oleminen antaa sinulle syyn avata suusi, ja se mahdollistaa tilanteiden ja oman itsesi analysoinnin sekä tietoisuuden siitä, kuinka tulet reagoimaan. Hiljaisuus rikastuttaa sinua. Annatko sille mahdollisuden tulla omaan elämääsi?
Hiljaa olemisen hyödyt terveydelle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hiljaa oleminen ei ole vain sitä, että et sano sanaakaan. Tämä päältä päin katsottuna passiivinen teko on nimittäin paljon muutakin kuin miltä se näyttää.

Sanojen puuttuminen ei tarkoita sitä, että ne katoaisivat. Joskus saatat ajatella, että lopetat viestimisen ollessasi hiljaa. Totuus on kuitenkin se, että viestit hiljaa ollessasi paljon enemmän kuin luulet.

Lue aiheesta lisää: Usein vastaus löytyy alitajunnasta – opettele tutkimaan sitä

Olet luultavasti tietämätön siitä, kuinka paljon aikaa vietät puhumalla sellaista, missä ei ole kauheasti järkeä. Tällä on yleensä yksi tietty tavoite: saada pakotie useista peloista ja epävarmuuksista.

Hiljaa oleminen saa sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi

 

Some figure

Pelkäätkö yksinäisyyttä? Hiljaa oleminen on vaikeaa, sillä se saa olosi tuntumaan yksinäiseksi. Saatat olla tottunut siihen, että sinua ympäröivät melu ja muut ihmiset.

Sinut on opetettu pelkäämään sitä tilannetta, että sinulla ei ole tukevaa perhettä, rakastavia ihmisiä tai ystäviä, jotka haluavat olla kanssasi.

Siksi jo sen yksinkertaisen skenaarion ajatteleminen, että katoat hiljaisuuteen, saattaa saada sinut päätymään kauhun spiraaliin.

Puhumalla saat sitten huomiosi viedyksi pois tästä pelosta. Vietät aikaa puhuen sellaisista asioista joita olet tehnyt, joita suunnittelet tekeväsi tai joita haluaisit tehdä. Sitten kerrot haluistasi ja turhautumistasi.

Osoitat kaiken sanojesi kautta, mutta et kuitenkaan koskaan ajattele sitä, että voisit olla vain hiljaa.

Hiljaisuudessa pysyminen kutsuu sinut tutkimaan ja katsomaan sisintäsi. Vaikka tämä idea onkin puoleensavetävä, se on myös hyvin pelottava.

Lue aiheesta lisää: Kärsivällisyys ja hiljaisuus – viisaiden hyveet

 

Some figure

Et ainoastaan löydä näin ratkaisuja ongelmiisi, kuten esimerkiksi oppiessasi olemaan yksin itsesi kanssa, sillä tulet näin myös kasvotusten niiden virheiden ja erehdyksien kanssa, jotka olet menneisyydessäsi tehnyt.

Kun näytät muille vain parhaan version itsestäsi

Pelko yksin olemisesta, joka saa sinut puhumaan silloin kun sinun ei oikeasti tarvitse, saa sinut näyttämään vain parhaan version itsestäsi silloin kun olet toisten kanssa.

Jotta voisit tehdä tämän, kommunikoit sanojen avulla, mutta sen sijaan hiljaisuus voi saada muut ajattelemaan, että sinulla on jonkin tyyppinen ongelma.

Laitat kasvoillesi naamion toisten vuoksi. Joskus alat jopa uskoa omia valheitasi.

Kun et anna itsellesi yhtäkään sekuntia sitä varten että voisit sukeltaa omaan mieleesi, tämä on selkeä merkki siitä, että itsessäsi on jotakin sellaista josta et pidä.

Tunnetko itsesi onnelliseksi? Kuka oikeastaan olet? Nämä ovat kysymyksiä, joiden tulisi tuoda hymy kasvoillesi sekä saada sinut antamaan nopea ja tiivis vastaus.

 

Some figure

Tämä ei kuitenkaan luultavasti ole asioiden todellinen laita.

Milloin oli viimeinen kerta kun todella nautit siitä hetkestä, jossa elit?

Sanat voivat auttaa sinua peittämään kaiken sen mikä sinun tulee kohdata, mutta tämä voi saada aikaan paniikkia.

Nauti hiljaisuudesta

Olet saattanut yllättää itsesi useammankin kerran puhumalla itsellesi. Ehkäpä näin on käynyt silloin kun olet ollut kotona, ja kun kukaan muu ei ole ollut paikalla.

Tämä on asia, jota et voi hallita. Lisäksi se on tapa välttää sitä kauheaa hiljaisuutta, jota niin syvästi inhoat.

Kuvittele kuitenkin nyt, että olet pimeässä ja tyhjässä huoneessa, etkä voi mennä ulos tästä huoneesta ennen kuin todella pystyt olemaan hiljaa.

Ensin tämä voi tuntua vaikealta. Alat puhua itsellesi, itket ja huudat… Mutta lopuksi kuitenkin uuvut tähän kaikkeen. Opit, että voit olla hiljaa, kun sinulla ei enää ole sanoja ja kun ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hiljaisuudestasi nauttiminen. Tällöin tajuat seuraavat asiat:

  • Olet tietoinen siitä pelosta, joka sinulla on yksin olemista koskien, mutta lisäksi ymmärrät, että itse asiassa et ole yksin. Sinulla on nimittäin itsesi!
  • Lakkaat syyttämästä toisia siitä mitä sinulle tapahtuu sekä alat ottaa vastuuta omista menneisyydessä tapahtuneista virheistä.
  • Tulet tutustumaan omiin hyviin ja huonoihin puoliisi sekä alat ymmärtää niitä.
  • Tulet näkemään kuinka hyödytöntä on saada kaikki pitämään sinusta ja olla joku sellainen, joka et todelllisuudessa ole. Tulet ymmärtämään, että aitous on kaikkein parasta joka ikisessä asiassa.

 

Some figure

Hiljaa olemalla saat syyn puhua, ja voit analysoida tilanteita ja omaa itseäsi. Voit olla tietoinen siitä, kuinka tulet reagoimaan.

Moni tekee asioita ilman ajattelua, sillä he eivät ole tottuneet siihen että sanoja ei ole.

Hiljaisuus rikastuttaa sinua. Sallitko sen astua myös omaan elämääsi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kraft, K. (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. New York: SUNY Press.
  • Thibaut, S. K. (1996). Zen, la revolución interior. Buenos Aires: Troquel.
  • Suzuki, D. T. (2006). ¿Qué es el zen? Madrid: Losada.
  • Watts, A. (2003). El camino del zen. Barcelona: Edhasa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.