Logo image
Logo image

Herkullinen ja helppo salat olivier

3 minuuttia
Salat olivier tai toiselta nimeltään venäläinen salaatti on majoneesipohjainen perunasalaatti, jossa yhdistellään perinteisesti perunaa ja eri vihanneksia, sekä halutessa myös lihaa kuten broileria. Venäläisestä salaatista löytyy tänä päivänä useita eri versioita, joita on erittäin helppo muunnella jokaisen yksilölliseen makuun.
Herkullinen ja helppo salat olivier
Kirjoittanut Jose Popoff
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Salat olivier on suosittu alkuruoka ja tapas muun muassa Espanjassa ja monissa Latinalaisen Amerikan maissa.  Suomessa sitä syödään erityisesti uutenavuotena, vaikka toisinaan perunasalaatin majoneesipohja voidaan korvata täällä kotimaassa esimerkiksi kermaviilillä.

Yksi salat olivierin salaisuus on sen herkullisen ja vahvan maun lisäksi tietysti reseptin helppous ja nopeus. Lisäksi tätä perunasalaattia on erittäin helppo muunnella eri ruokakulttuurien mukaan ja siksi salaatista voidaan löytää useita eri versioita ympäri maailmaa.

Salat olivierin historiaa lyhyesti

Salat olivierin juuret tulevat naapurimaamme Venäjän pääkaupungista Moskovasta. Uskotaan, että salaatin alkuperäisversion teki tunnetuksi ranskalais-belgialaista alkuperää oleva venäläinen kokki Lucien Olivier 1860-luvun kieppeillä. Siksi tänä päivänä tämä venäläinen salaatti tunnetaan myös nimellä Olivierin salaatti eli salat olivier.

 

Itse salaatti lienee keksitty jo paljon aikaisemmin ja sen eri versiota on valmistettu ympäri maailmaa jo ennen Lucien Olivieria, mutta on lähes mahdotonta sanoa, kuka on todellisuudessa ollut alkuperäisen reseptin takana.

Sinua voi myös kiinnostaa: Voiko salaatti oikeasti olla pääruoka?

Salat olivier

Kuten aikaisemminkin jo mainittiin, salat olivier on vuosien saatossa kokenut useita muutoksia ja alkuperäisestä 1860-luvun reseptistä on tultu kauas. Salaatin perusainekset ovat kuitenkin lähes aina samat: perunaa ja vihanneksia majoneesipohjalla.

Tämän reseptin avulla valmistuu noin 20 annosta:

 • 8 keskikokoista perunaa (noin 1, 5 kg)
 • 6 keskikokoista porkkanaa
 • 150 grammaa herneitä
 • 6 sellerin vartta
 • 1-2 omenaa maun mukaan
 • Puolikas sipuli
 • 1 murskattu valkosipulinkynsi
 • Sitruunamehua (1-2 sitruuna maun mukaan)
 • 240 ml majoneesia
 • 1 rkl korianteria, persiljaa tai tilliä
 • Suolaa maun mukaan
Some figure

Valmistusohjeet

 • Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Jäähdytä perunat ja pilko ne sitten pieniksi kuutioiksi. Varmista, ettet keitä perunoita liian pitkään, jotteivat ne salaattia sekoitettaessa murskaannu liian helposti.
 • Valmista porkkanat saman ohjeen mukaan: kuori ja keitä ne kypsiksi ja leikkaa ne sitten pieniksi kuutioiksi.
 • Huuhtele herneet hyvin ja keitä ne kypsiksi höyrykeittimessä, jos mahdollista. Voit halutessasi sekoittaa joukkoon myös maissia (myös jo valmiiksi keitetyt herneet ja maissi käyvät).
 • Pilko selleri, sipuli ja haluamasi maustekasvi (korianteri, tilli tai persilja) pieneksi silpuksi.
 • Pilko omena pieneksi silpuksi ja sekoita se sellerin, sipulin ja maustekasvin joukkoon.
 • Lisää joukkoon majoneesi, sitruunan mehu, murskattu valkosipuli, perunat, herneet ja porkkana ja kääntele seos varovaisesti tasaiseksi. Lisää suolaa makusi mukaan.
 • Säilytä salaatti kylmässä tarjoiluun saakka.

Tämä versio sopii erinomaisesti sivusalaatiksi tai yksistään pääruoaksi.

Lisää herkullisia salaattireseptejä: 5 ravitsevaa salaattia, jotka on helppo valmistaa

Salat olivierin muunnelmia

Yllä oleva resepti on yksi kymmenistä eri salat olivierin versioista, sillä tässä salaatissa ainekset voivat vaihdella suurestikin maittain. Voit esimerkiksi lisätä salaattiin halutessasi maissia (kuten yllä mainitussa reseptissäkin ehdotetaan) tai vaikkapa vihreitä papuja ja punajuurta, joka antaa salaatille kauniin punertavan sävyn.

Monet pitävät myös omenan tuomasta hedelmällisen makeasta mausta. Jos rohkenet, voit kokeilla myös ananaskuutioita joko osana salaattia tai sen koristeena. Salaattiin voi myös sujauttaa esimerkiksi pieneksi silputtua broilerinlihaa, keitettyjä kananmunia, suolakurkkuja, tonnikalaa, parsaa, oliiveja tai kinkkukuutioita.

Some figure

Kaiken kaikkiaan näitä herkullisia vaihtoehtoja rikastuttamaan tätä salaattia on lähes loputon määrä, kunhan vain muistat pitää koossa salaatin perusainekset eli perunaa, vihanneksia ja majoneesikastikkeen.

Lopuksi

Uskomme, että tästä salaatista voi hyvinkin tulla uusi suosikkisi, sillä sitä on helppo muunnella tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Salat olivier toimii erinomaisesti alkuruokana tai esimerkiksi kanan tai muun lihan kanssa täyttävänä pääruokana. Salaatti sopii loistavasti myös piknikille ystävien kesken tai vaikkapa lasten syntymäpäiväkutsujen välipalaksi. Tälle reseptille löytyy tuhat ja yksi eri versiota, joiden joukosta löydät varmasti oman kestosuosikkisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00023-6
 • Long, L. M. (2013). Culinary Tourism. In Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics. https://doi.org/10.1111/j.1542-734X.2004.148_9.x
 • Oktay, S., & Sadıkoğlu, S. (2018). Gastronomic cultural impacts of Russian, Azerbaijani and Iranian cuisines. International Journal of Gastronomy and Food Science. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2018.03.003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.