Logo image
Logo image

Hauislihasten jännetulehduksen aiheuttajat

2 minuuttia
Hauislihasten jännetulehduksen pääsyynä on hauislihaksen yläosan liiallinen käyttö asettamalla käsivarret toistuvasti ja säännöllisesti hartioiden yläpuolelle. Lue lisää!
Hauislihasten jännetulehduksen aiheuttajat
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Hauislihasten jännetulehdus on sairaus, joka vaikuttaa hauislihasten jänteeseen. Se ei kuitenkaan yleensä johda vakaviin seurauksiin. Se havaitaan useimmiten silloin, kun ihminen kokee kipua pelkästään käsivarttaan liikuttamalla.

Kaiken kaikkiaan hauislihasten jännetulehduksen esiintymistä suosivat monet tekijät. Näihin kuuluvat urheilu- ja työaktiviteetit, joihin kuuluvat ikä ja käsivarsien voiman toistuva käyttö. Vaikka se onkin harvinaista, voi tämä ongelma johtaa jännerepeämään, mikäli sitä ei hoideta asianmukaisella tavalla.

Hauislihasten jännetulehdus on yksi hartiakivun pääsyistä. Vaikka se alkaakin kipua aiheuttavalla tulehduksella, voi se lopulta johtaa krooniseen vammaan ja osittaiseen tai täysvaltaiseen jännerepeämään.

Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin tätä sairautta ja sen aiheuttajia.

Hauislihakset ja sen jänteet

Some figure

Hauislihakset osallistuvat useimpiin käsivarren liikkeisiin ja auttavat vakauttamaan lähellä olevia niveliä.

Se on lihas, joka sijaitsee käsivarren yläosassa. Distaalinen jänne kiinnittää hauislihasten alemman osan kyynärpäähän. Sitten proksimaaliset jänteet kiinnittävät tämän lihaksen olkapäähän.

Periaatteessa jänteet ovat vahvoja yhdistäviä kudoksia. Proksimaalisia jänteitä on kaksi. Ne kiinnittyvät lapaluuhun monesta kohtaa. Ne auttavat tukemaan käsivarren ylintä osaa hartiakokonaisuudessa ja samanaikaisesti helpottavat liikettä.

Hauislihakset osallistuvat useisiin liikkeisiin. Ne osallistuvat kyynärvarren liikkeisiin (etenkin kämmenen kääntämiseen eteen- tai ylöspäin. Lisäksi ne osallistuvat kyynärpään taivuttamiseen ja auttavat myös vakauttamaan hartianiveltä.

Mitä hauislihasten jännetulehdus tarkoittaa?

Hauislihakset voivat kärsiä monista vammoista, joita voi esiintyä sekä hartioissa että sen kyynärpäähän sijoittumiskohdassa. Hauislihasten jännetulehdusta esiintyy silloin, kun proksimaalisen jänteen pitkässä osassa ilmenee tulehdus.

Tällainen sairaus aiheuttaa vakavaa kipua hartian etuosassa. Yleensä sitä esiintyy silloin, kun ihmisen käsivarsi on koholla hartian yläpuolella. Tämä tila vaikeuttaa päivittäisten aktiviteettien tekemistä, kuten paidan laittamista päälle, pallon heittämistä, kipeän kohdan päällä nukkumista ja niin edelleen.

Lue myös: Luonnollisia hoitokeinoja jännetulehdukseen

Hauislihasten jännetulehduksen aiheuttajat

Some figure

Hauislihaksiin vaikuttavat ikä sekä urheilu- ja työaktiviteetit, joihin sisältyy säännöllistä käsivarren voiman käyttämistä.

Hauislihaksen jännetulehduksen yleisin aiheuttaja on sen liiallinen käyttö joko urheilun, työaktiviteettien tai sairauden johdosta. Yleisimpiä ovat tulehdussairaudet, kiertäjäkalvosinoireyhtymä, aikaisempien vammojen aiheuttamat vauriot, trauma tai uintirasitusvamma.

Toisinaan myös olkaluun pää on epätavallisen koholla ja siirtynyt eteenpäin, mikä voi vahingoittaa hauislihaksia. Tämä johtaa uintirasitusvammaan, joka voi myös johtaa hauislihasten jännetulehdukseen.

Kaikki yllä oleva aiheuttaa tulehdusta, ihottumaa tai pieniä repeämiä. Jos ongelma kehittyy, voi kroonista rappeumaa alkaa esiintyä. Tämä johtaa jänteen tavallisten kollageenikuitujen muunteluun. Se voi lopulta johtaa osittaiseen tai täydelliseen jännerepeämään.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vinkkejä jännetulehduksen hoitoon

Hauislihasten jännetulehduksen ehkäisy

Tämän sairauden pääasiallinen ehkäisykeino on vältellä aktiviteetteja, joihin sisältyy käsivarsien asettaminen pään yläpuolelle liian usein. Tällaiset liikkeet ovat hyvin yleisiä urheilulajeissa kuten koripallossa ja tenniksessä.

Jos et voi vältellä näiden liikkeiden tekemistä, tulisi sinun tehdä liikkeitä, jotka vahvistavat hartioiden lihaksia sekä käsivarren yläosaa. Jos hartialihaksesi ovat hyvin kehittyneet, ei käsivarsi tule menettämään vakauttaan ja siten se on vähemmän altis vammoille.

Toinen ehkäisykeino on tehdä näitä liikkeitä oikealla tekniikalla. Oudot tai vääränlaiset asennot altistavat hartian liialliselle stressille, joka lopulta laukaisee hauislihasten jännetulehduksen kaltaisia ongelmia.

Mikäli tunnet kipua tiettyä aktiviteettia tehdessäsi, lakkaa tekemästä sitä, kunnes käyt lääkärissä tarkastuksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.