Logo image
Logo image

Harjoituksia skolioosin ehkäisyyn

3 minuuttia
Skolioosilla on useimmissa tapauksissa hyvä ennuste. Ennuste riippuu siitä, missä vaiheessa vaiva havaitaan ja sen hoidosta. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin harjoituksia skolioosin ehkäisyyn ja hoitoon.
Harjoituksia skolioosin ehkäisyyn
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On olemassa joitakin harjoituksia skolioosin ehkäisyyn ja hoitoon, jotka voi yhdistää tukiliivin käyttöön tai leikkaushoitoon. Tässä artikkelissa ehdotamme niistä neljää.

Jos teet niitä oikeaoppisesti, voit suoristaa selkärankaasi, rintakehääsi, hartioitasi ja lantiotasi takaisin normaaliin asentoon. Suosittelemme kuitenkin lääkärin puoleen kääntymistä, jos oireet ovat hyvin vakavat.

Mikä on skolioosi?

Some figure

Skolioosi on selkärangan epänormaali kieroutuma, joka vaikuttaa selän vakauteen.

Skolioosi on vaiva, joka aiheuttaa selkärangan vinoutuman. Suurella osalla väestöä selkäranka kaartuu 5 % tai alle, mitä ei vielä pidetä ongelmana. Jotta voitaisiin puhua skolioosista, kieroutuman on oltava tätä lukemaa isompi.

Skolioosin vakavuudesta riippuen ihminen voi joko elää normaalia elämää (tietyin varotoimin) tai päätyä leikkaushoitoon ongelman korjaamiseksi.

Kannattaa lukea myös: 7 tapaa päästä eroon alaselkäkivusta

Aiheuttajat

Vaikka skolioosi ilmaantuu tyypillisesti lapsuudessa, se voi syntyä myös aikuisena. Sen tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tunneta, mutta sen syntyyn vaikuttavat monet eri syyt kuten geneettiset tekijät, lantion vinous, selkärangan leikkaukset sekä polvien tai jalkaterän virheasennot.

Vaivalla on tyypillisesti hyvä ennuste. Ennuste riippuu siitä, milloin skolioosi havaittiin ja mitä hoitoa siihen käytetään. Mitä aiemmin se havaitaan ja hoidetaan, sen parempi.

Hyödyllisiä vinkkejä skolioosin ehkäisyyn

Jos kärsit skolioosista, sinun on oltava erityisen tarkkana kehosi kanssa, erityisesti selän. Näin pystyt korjaamaan ryhtiä päivittäisten askareiden aikana.

 • Uinti on yksi parhaista liikuntalajeista skolioosin ehkäisyyn ja hoitoon. Se aiheuttaa koko selkärangan aksiaalista traktiota, mikä suoristaa selkää.
 • Harjoita mindfulnessia. On tutkitusti todistettu, että tämä ikivanha käytäntö auttaa vähentämään kipua.
 • Kiinnitä huomiota ryhtiin arjen askareiden aikana: istuessa, töissä, esineitä nostaessa jne.
 • Kiinnitä erityistä huomiota ryhtiin liikunnan aikana.
 • Hillitse stressiä ja pidä huolta terveydestäsi. Vaivat kuten stressi voivat pahentaa skolioosia.
 • Harrasta säännöllisesti liikuntaa, joko venyttelemällä tai lihaskuntoharjoituksilla.

Harjoituksia skolioosin ehkäisyyn

Ennen kuin alat tehdä näitä harjoituksia skolioosin ehkäisyyn tai korjaamiseen, pidä mielessä että ongelman korjaaminen vaatii aina asianmukaista lääkärinhoitoa, riippuen selkärangan kaareutuman tyypistä.

Nämä harjoitukset soveltuvat skolioosin hoitoon erityisesti ennen lapsen kasvuvaiheen päättymistä, mutta niistä voi olla apua myös aikuisille elämänlaadun parantamisessa.

Tavoitteena on tehdä näitä harjoituksia skolioosin ehkäisyyn tai korjaamiseen kolme kertaa viikossa. Harjoitusten kesto on 20 minuuttia ja ne voi tehdä kotona.

1. Lantionnosto

Some figure

Yksi parhaita harjoituksia skolioosin ehkäisyyn on lantionnosto.

 • Makaa lattialla selälläsi ja koukista polvesi. Käsivarsien tulisi levätä sivuilla.
 • Jännitä vatsalihaksiasi vapauttaaksesi jännitettä alaselän alueelta.
 • Tämän jälkeen nosta lantiota luontaisella liikkeellä.
 • Kun selkä on suorana, pysäytä liike viideksi sekunniksi.
 • Palaa lähtöasentoon.

2. Harjoituksia skolioosin ehkäisyyn: käden ja jalan nosto

Tämä liike tehdään seuraavalla tavalla:

 • Asettaudu lattialle kontalleen. Pidä käsivarret suorana ja polvet 90 asteen kulmassa.
 • Nosta hitaasti oikeaa jalkaa ja vasenta käsivartta yhtä aikaa ja palaa lähtöasentoon.
 • Nosta sitten hitaasti vasenta jalkaa ja oikeaa käsivartta yhtä aikaa ja palaa lähtöasentoon.

Vinkki: Pidä jalkaa ja käsivartta ilmassa samassa linjassa selkärangan kanssa 10 sekunnin ajan. Tee 12 toistoa.

3. Harjoituksia skolioosin ehkäisyyn: lankku

Some figure

Lankkuliike hyödyttää monin tavoin selkää ja ryhtiä. Se kuuluu isometristen harjoitusten ryhmään, eli se vaatii lihaksen jännittämistä tietyssä asennossa. Kun se tehdään oikein, tulokset näkyvät hartioissa, vatsalihaksissa ja tietysti selässä.

Muista, että lankun aikana kehon tulisi olla täysin suorana ja samassa linjassa lattian kanssa. Älä koukista polviasi, ja varo kuormittamasta selkää liiaksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Jooga auttaa selkäkipuun

4. Kissa ja kameli

Tämä on yksi helpoimmista harjoituksista skolioosin ehkäisyyn.

 1. Käy lattialle polvilleen.
 2. Laita kämmenet lattiaa vasten ja suorista käsivarret. Polvien tulisi koskettaa lattiaa ja muodostaa 90 asteen kulma. Köyristä selkääsi vetämällä vatsaa sisäänpäin.
 3. Venytä lantiota kevyesti eteenpäin ja taivuta leukaa rintaan hengittämällä sisään.
 4. Katso sitten ylös, jännitä lapoja, äläkä jännitä vatsaa kun hengität ulos.

Nämä harjoitukset auttavat ehkäisemään skolioosia. Jos selkäkipusi pahenee, mene lääkäriin. Lääkäri neuvoo parhaan hoidon omalla kohdallasi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hospital Universitario Quirón (2011). Escoliosis idiopática (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000100014
 • Hospital Roberto del Río (2015). Escoliosis en niños y adolescentes (Chile). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000164?via%3Dihub

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.