Logo image
Logo image

Lankkujen tekemisen hyödyt

2 minuuttia
Lankkujen tekeminen on erinomainen liikuntamuoto, joka vahvistaa vatsalihasten lisäksi myös muita kehonosia. Tämä johtuu siitä, että ne työstävät eri lihaksia samaan aikaan.
Lankkujen tekemisen hyödyt
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lankkujen tekemisestä on paljon hyötyä, vaikka kyseessä onkin erittäin yksinkertainen harjoitus. Niiden tekeminen vahvistaa vatsaa ja selkää. Jatka lukemista saadaksesi selville, mitkä ovat lankkujen tekemisen uskomattomat hyödyt!

Kuinka lankkuja tehdään

Some figure

Liike on yksinkertainen – tarvitset vain tarpeeksi tilaa ympärillesi. Oma kehonpainosi toimii voimana, joka tekee lankusta tehokkaan.

  1. Aloita laittamalla kyynärpäät ja käsivarret lattiaan. Varmista, että kyynärpäät ovat samassa linjassa hartioiden kanssa. Käsivarsien ja ranteiden pitäisi myös olla samassa linjassa kyynärpäiden kanssa. Käsivarsien tulisi muodostaa suora linja, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy.
  2. Aseta seuraavaksi varpaat jalat ojennettuina taaksesi lattiaa vasten ja nosta vartalosi ylös. Sinun tulee pitää selkä suorassa ja samassa linjassa jalkojen kanssa. Laita leuka lähelle kaulaa, mutta älä rasita leukaa tai kaulaa.
  3. Pysy tässä asennossa niin pitkään kuin haluat (20-30 sekuntia on suositeltava aika aluksi).

Vatsa-, pakara- ja reisilihakset tekevät töitä tässä asennossa. Kun lopetat liikkeen tekemisen, lepää noin minuutin ajan ja toista 3-5 kertaa.

Lankkujen tekemisen hyödyt

1. Lankkujen tekeminen vahvistaa keskivartalon lihaksia

Lankkujen tekeminen ei yksinään tee vatsastasi litteää. Mutta jos se yhdistetään tasapainoiseen ruokavalioon ja aerobisiin harjoituksiin, voit saavuttaa mahtavia tuloksia.

Lankut työstävät keskivartalon lihaksia, mukaanlukien poikittaisia vatsalihaksia, jotka ovat vahvempien ja parempien vatsalihasten perusta.

Lankkujen tekeminen on perinteisiä vatsalihasliikkeitä turvallisempaa, mikäli kärsit välilevyongelmista tai jatkuvasta selkäkivusta, sillä lankut eivät vaadi selkärangan taivuttamista tai liikuttamista.

Suosittelemme myös lukemaan: 5 joogaliikettä saadaksesi litteän vatsan

2. Se vähentää vammojen syntymisen riskiä

Lankut eivät ainoastaan vaikuta vatsalihaksiin, vaan myös selkä-, jalka- ja käsivarsilihaksiin. Siten kyseessä on koko kehon harjoitus.

Vahvat vatsalihakset voivat myös auttaa sinua ehkäisemään huonon ryhdin aiheuttamaa niska- ja hartiakipua.

3. Lankkujen tekeminen parantaa aineenvaihduntaa

Koska lankkujen tekeminen on helppo liikuntamuoto, johon ei sisälly paljon liikettä, on se täydellinen kotona treenaaville ihmisille.

Näin ollen muutaman minuutin lankutus päivässä voi nopeuttaa aineenvaihduntaa.

4. Se auttaa parantamaan ryhtiä

Lankut työstävät koko keskivartaloa lantiosta hartioihin. Kun nämä lihakset – joihin kuuluvat selän ojentajalihakset, suunnikaslihakset ja epäkäslihakset – ovat vahvoja, kannat itseäsi luonnollisesti suoremmalla selällä ja paremmalla ryhdillä.

Hyvä ryhti auttaa myös paremman hengityksen sekä hermoston toiminnan ylläpitämisessä.

Some figure

Lue myös: 5 vinkkiä vatsarasvan polttamiseen tottumuksia parantamalla

5. Se parantaa koordinaatiokykyä

Työstämällä useita lihaksia samaan aikaan, opetat kehoasi toimimaan yksikkönä ennemmin kuin erillisinä yksilöinä.

Lankkujen tekeminen auttaa myös minkä vain muun liikuntamuodon kanssa. Lankkujen vahvistamat lihakset auttavat juoksussa, uinnissa, kävelyssä ja niin edelleen.

Perinteiset lankut treenaavat lihaksia toimimaan yhteistyössä, kun taas perinteisten lankkujen muunnelmat (sivulankut, yhden käden lankut, yhden jalan lankut ja niin edelleen) auttavat parantamaan tasapainoa.

6. Sen tekeminen auttaa parantamaan notkeutta ja yleistä mielialaa

Notkeus ei ole vain venytyksen tulosta. Sitä voidaan myös parantaa tiettyjen liikuntaharjoitusten, kuten lankkujen, avulla. Lankut auttavat laajentamaan ja venyttämään kaikkia selän ja jalkojen takaosan lihaksia.

Vaikka useimmat liikuntaharjoitukset auttavat parantamaan mielialaa, auttavat lankut myös vahvistamaan ja venyttämään lihaksia, jotka ovat muuttuneet jäykiksi samassa asennossa kauan aikaa pysymisen takia. Tämän jännitteen vapauttaminen rentouttaa lihakset ja auttaa poistamaan stressin.

Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa siis parantamaan yleistä fyysistä kuntoa ja tuo monia muita hyötyjä. Aloita lankkujen tekeminen ja huomaat itse sen tuomat edut!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Txomin Zinkunegi Martínez (2014). Efectividad de la estabilización del core en el dolor lumbar (España). http://academica-e.unavarra.es/bitstream/handle/2454/11986/ZinkunegiTxomin.pdf?sequence=1
  • Angela Hibbs; Kevin Thompson; Duncan French; Allan Wrigley; Lain Spears (2008). Optimizing Performance by Improving Core Stability and Core Strength. https://www.researchgate.net/publication/23489963_Optimizing_Performance_by_Improving_Core_Stability_and_Core_Strength

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.