Logo image
Logo image

Galangal: käyttötarkoitukset ja huomioitavaa

3 minuuttia
Oletko koskaan kuullut galangalista? Tässä artikkelissa kerromme, mitä se tarkalleen ottaen on ja miksi sitä kannattaa syödä!
Galangal: käyttötarkoitukset ja huomioitavaa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Galangal on inkiväärin sukuun kuuluva juuri, jolla on hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Se on päältä ruskeaa ja sisältä vaaleaa. Se on aromaattinen ruoka-aine, joka erottuu tulisella maullaan.

On hyvä muistaa, että mausteiden käyttö on erittäin suositeltavaa. Ne sisältävät yleensä fytoravinteita antioksidoivine ominaisuuksineen. Niiden syöminen säännöllisesti voi tuottaa suotuisia vaikutuksia.

Ravintoaineet ja vitamiinit

Galangalista ei saa kovinkaan paljon energiaa; siinä vain 71 kilokaloria 100 grammaa kohti. Sen paras ominaisuus on sen hiilihydraattipitoisuus, sillä näitä makroravintoaineita on 100 grammassa 15 grammaa. Siinä on paljon myös kuitua.

Erityisen merkittävää galangalissa on kuitenkin sen mikro- ja fytoravintoaineiden määrä. Ensimmäisestä ryhmästä erottuu C-vitamiini, jota on 100 grammassa 2,8 grammaa. Fytoravinteiden osalta kyseinen juuri sisältää lukemattoman määrän flavonoideja ja fytokemikaaleja, joilla on tulehdusta torjuva ja antioksidoiva vaikutus.

Lue lisää: 5 maustetta, jotka auttavat poistamaan myrkkyjä

Galangalin hyödyt

Katsotaan nyt, mitä hyötyjä galangalista saa, kun sitä sisällyttää monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon.

Galangal parantaa vastustuskykyä

Syynä on sen C-vitamiinipitoisuus. Tämä ravintoaine kykenee parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa, mikä antaa tehokkaampaa suojaa hengitystieinfektioita vastaan, kuten osoittaa Frontier in Immunology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Some figure

Galangal suojaa kasvainprosesseilta

Asian Pacific Journal of Cancer Prevention -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan isogalangajuuri sattaa suojata tiettyjen syöpien kehittymiseltä ja etenemiseltä johtuen sen antioksidoivasta vaikutuksesta. Tämä koskee erityisesti rintakudoksen kasvaimia. Sen käytön on havaittu antavan erittäin suotuisia tuloksia reseptilääkkeiden ohessa.

Tulehdusta torjuva vaikutus

Tulehdus on mekanismi, jonka kautta monet monitekijäiset sairaudet kehittyvät. Yksi esimerkki tästä ovat verenkiertoelimistön ongelmat.

Fytoravinteistaan johtuen galangal kykenee tasapainottamaan tulehdusprosesseja, mikä auttaa välttämään tämän vasteen yli-ilmenemistä. Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan galangalilla on fenoliyhdisteidensä ansiosta tulehdusta torjuvia, antimikrobisia ja antioksidoivia vaikutuksia.

Erot perinteiseen inkivääriin ja kurkumaan

Ihmiset ostavat galangalia yleensä perinteisen inkiväärin ja kurkuman kanssa, sillä ne kaikki tarjoavat terveyshyötyjä ja kuuluvat mausteiden ryhmään.

Merkittävin eroavaisuus näiden kolmen mausteen välillä on se, että perinteinen inkivääri ja kurkuma näyttäisivät hyödyttävän aineenvaihdunnan terveyttä ja parantavan näin diabeteksen hallintaa. Tästä vaikutuksesta ei kuitenkaan ole näyttöä galangalin kohdalla. Siinä missä perinteinen inkivääri auttaa painonpudotuksessa, galangalilla on kyky lisätä siittiöiden määrää.

Näitä kolmea maustetta kannattaakin yhdistellä tai vaihdella keskenään. Niitä pidetään hyödyllisinä valtaosalle väestöä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mizunan hyödyt: ravintoarvo ja valmistus

Galangalin haittavaikutukset

Yleisesti ottaen galangalia pidetään terveellisenä ruoka-aineena, joka ei aiheuta haittavaikutuksia. Joissakin tilanteissa, esimerkiksi raskauden aikana, sen käyttöä on kuitenkin parasta välttää.

Jos tätä yrttiä käyttää liian suurina määrinä, se saattaa aiheuttaa muutoksia suolistossa ja johtaa ripuliin, vatsakipuun tai kaasun lisääntymiseen. Sen kohtuuton käyttö voi johtaa myös mahahapon erityksen lisääntymiseen.

Käytettynä mausteena monipuolisen ruokavalion ohessa tällaisia ongelmia ei kuitenkaan yleensä ilmene. Galangalia pidetäänkin turvallisena ja hyödyllisenä ruoka-aineena.

Some figure

Miten sitä voidaan käyttää?

Galangalia löytyy yleensä jauheena tai juurena erikoismyymälöistä. Se ei kuitenkaan ole niin yleinen tuote länsimaissa.

Sitä voi käyttää kätevästi lisäämällä jauhetta ruokaan, kuten perinteisen inkiväärin kohdalla. Jos käytät juurta sellaisenaan, kannattaa hyödyntää tavallista raastinta. Muista, että galangal tuo ruokaan tulisuutta.

Galangal on juuri, jolla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia

Galangalilla on useita terveyshyötyjä. Sitä kannattaakin sisällyttää tasapainoiseen ruokavalioon, vaikkakin sitä voi olla hankala löytää monista kaupungeista ja maista. Jos haluat ostaa sitä, kokeile eksoottisiin tuotteisiin erikoistuneita myymälöitä.

Galangaliin ei kuitenkaan tulisi suhtautua minään ihmelääkkeenä. Vaikka sen on osoitettu antavan jonkinlaista suojaa tiettyjä sairauksia vastaan, lääkärin määräämiä lääkkeitä ei koskaan tulisi hylätä. Galangalia tulisikin käyttää vain täydentävänä mausteena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Ahlina FN, Nugraheni N, Salsabila IA, Haryanti S, Da’i M, Meiyanto E. Revealing the Reversal Effect of Galangal (Alpinia galanga L.) Extract Against Oxidative Stress in Metastatic Breast Cancer Cells and Normal Fibroblast Cells Intended as a Co- Chemotherapeutic and Anti-Ageing Agent. Asian Pac J Cancer Prev. 2020 Jan 1;21(1):107-117. doi: 10.31557/APJCP.2020.21.1.107. PMID: 31983172; PMCID: PMC7294026.
  • Kumar A. Phytochemistry, pharmacological activities and uses of traditional medicinal plant Kaempferia galanga L. – An overview. J Ethnopharmacol. 2020 May 10;253:112667. doi: 10.1016/j.jep.2020.112667. Epub 2020 Mar 2. PMID: 32061673.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.