Luontaishoitoja mausteista, joita tiedekin tukee

Monista mausteiden hoitavista ominaisuuksista on nyt tieteellistä näyttöä. Tästä huolimatta ne eivät ole ensisijainen hoitovaihtoehto ja niitä tulisi käyttää varoen. Mitä muuta tulisi pitää mielessä? Saat tietää lisää tässä artikkelissa!
Luontaishoitoja mausteista, joita tiedekin tukee

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Valtaosa ihmisistä tuntee mausteet niiden kulinaarisista ja lääkitsevistä käyttötavoista. Koska ne antavat lisää makua ja tuoksua ruokaan, niitä käytetään usein lihan, kasvisten, pataruokien ja monien muiden reseptien valmistuksessa. Tämän lisäksi mausteista on perinteisesti valmistettu luontaishoitoja tiettyjen kipujen ja sairauksien torjuntaan.

Mutta kuinka paljon todenperäisyyttä näissä lääkitsevissä ominaisuuksissa on? Mitä tutkimukset niistä sanovat? Onneksi viime vuosina on tehty monia tutkimuksia mausteiden vaikutuksista terveyteen, ja ne tukevatkin monia niihin liitettyjä hyötyjä. Katsotaan seuraavaksi, mitä nämä hyödyt ovat ja millaisista luontaishoitoja mausteista voi valmistaa!

Luontaishoitoja mausteista, joita tiedekin tukee

Suurin osa tällaisista luontaishoidoista on peräisin populaarikirjallisuudesta ja ihmisten omista hyvistä kokemuksista. Selvittääkseen, onko mausteista todella apua, moni tieteilijä on perehtynyt tutkimaan niiden ominaisuuksia.

Esimerkiksi Critical Reviews in Food Science and Nutrition -lehdessä julkaistu katsaus osoittaa, että tiettyjä kemiallisia yhdisteitä, kuten fenyylipropanoideja, terpeenejä, flavonoideja ja antosyaniineja, sisältävillä mausteilla on mahdollisesti hoitava vaikutus.

Moni myös väittää, että niillä on antioksidanttinen, kipua lievittävä, tulehdusta torjuva ja antimikrobinen vaikutus, joka saattaisi selittää niiden terveyttä parantavan kyvyn. Tästä huolimatta meidän tulisi muistaa, että mikään tämän kaltainen kotikonsti ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto eikä korvaa lääkehoitoa.

Ominaisuuksiensa vuoksi mausteilla on yksinkertaisesti vain suotuisa vaikutus tiettyihin terveysongelmiin. Mutta koska nekin voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, niitä tulisi käyttää varoen ja kysyä lääkärin mielipidettä ennen käyttöä. Katsotaan seuraavaksi muutamia luontaishoitoja mausteista.

1. Luontaishoitoja mausteista: kurkumaa kipuun ja tulehdukseen

Kurkuma on yksi eniten tutkituista mausteista, jolla on hoitava potentiaali. Sitä voidaan käyttää erityisesti kipuun ja tulehdukseen. Tästä on todisteita pilottitutkimuksesta, joka julkaistiin Phytotherapy Research -lehdessä. Siinä niveltulehduksesta kärsivien ihmisten kipu oli vähentynyt heidän otettua 500 mg kurkumaa.

Esimerkiksi tämä Food-lehdessä julkaistu tutkimus tukee näitä vaikutuksia ja ehdottaa, että kurkuma saattaa tehota polvien nivelrikosta johtuvaan kipuun yhtä hyvin kuin ibuprofeeni. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Kurkumaa voi nauttia 2–5 gramman annoksina, joko tablettina, uutteena tai teenä. Siitä voi valmistaa perinteisempään tapaan myös “kurkumamaitoa” lisäämällä puoli ruokalusikallista kurkumajauhetta kupilliseen lämmintä maitoa.

Kurkuma on yksi niistä mausteista, joista voi valmistaa luontaishoitoja
Kurkumalla on valtaisa tulehduksenvastainen kyky.

2. Luontaishoitoja mausteista: inkivääriä kipuun ja pahoinvointiin

Tieteilijät ovat tutkineet inkiväärin vaikuttavaa ainetta, gingerolia, sen mahdollisen kipua lievittävän, antioksidanttisen ja tulehduksenvastaisen kyvyn vuoksi. Nutrition Journal -lehdessä julkaistussa systemaattisessa katsauksessa korostetaan, että inkivääriuutteet ovat avuksi kroonisen subjektiivisen kivun vähentämisessä ilman ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden riskejä.

Sitä vastoin Integrative Medicine Insights -julkaisun tutkimuksessa todettiin, että kurkuma sopii luontaishoidoksi sen oksentamista ehkäisevän kyvyn vuoksi. Se on edullinen vaihtoehto, joka auttaa hillitsemään pahoinvointia ja oksentelua. Oikean annostuksen selvittämiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän tutkimuksia.

Toistaiseksi sitä voidaan käyttää kohtuullisissa määrissä. Lisää vain teelusikallinen raastettua inkivääriä kupilliseen vettä. Halutessasi voit makeuttaa juoman pienellä määrällä hunajaa tai lisätä kirpeyttä sitruunamehulla. Voit juoda tätä 2–3 kertaa päivässä.

2. Kaneli laskee verensokeria

Ole varovainen tämän luontaishoidon kanssa! Ennen kuin kokeilet sitä, on tärkeää pitää mielessä mahdolliset lääkärin suositukset. Vaikka tutkimukset viittaavatkin siihen, että kaneli on hyödyllinen verensokerin säätelyssä, sitä ei tulisi nauttia liikaa eikä sillä tulisi myöskään korvata mitään lääkitystä. Jos saat parhaillaan hoitoa johonkin vaivaan, on parempi kääntyä ensin lääkärin puoleen mahdollisten yhteisvaikutusten välttämiseksi. Katsotaan nyt, mitä tutkimukset kanelista sanovat.

Kaneli sisältää ainetta nimeltä kanelialdehydi, joka asiantuntijoiden mukaan antaa sille sen ominaisuudet. Journal of Diabetes Science and Technology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa nostetaan esille se, kuinka kaneli auttaa osaltaan lisäämään elimistön insuliiniherkkyyttä ja glukoosinkuljetusta. Se parantaa myös verensokeritasoa terveillä yksilöillä, ja sillä on suotuisia vaikutuksia metabolisesta oireyhtymästä kärsiviin potilaisiin.

Lääketieteellisen lehden Diabetes, Obesity and Metabolism julkaisussa todetaan, että tämä mauste voi tutkimusten mukaan laskea diabeetikoiden paastoverensokeria 10–29 prosenttia.

Suositeltu päivittäisannos on 1–6 gramman välillä. Voit ottaa sen osaksi ruokavaliotasi haudukkeena tai jollakin muulla tavalla. Tärkeintä on olla nauttimatta sitä liikaa.

Kanelista voi valmistaa luontaishoitoja verensokerin säätelyyn
Kanelin hyödyntäminen verensokerin säätelyssä on yksi hoitovaihtoehto, kunhan se yhdistetään asianmukaiseen lääkärin määräämään lääkitykseen.

4. Luontaishoitoja mausteista: cayennepippuria kipuun

Kaikista maustepohjaisista luontaishoidoista cayennepippurihoidot ovat laajimmin tunnustettuja. Nykyään cayennepippurin uutteita käytetään farmaseuttisten tuotteiden valmistukseen johtuen cayennepippurin sisältämästä vaikuttavasta aineesta nimeltä kapsaisiini, joka antaa sille kipua ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.

Molecules-lehdessä julkaistu katsaus osoittaa, että kapsaisiinin hyödyt kivunlievityksessä on vahvistettu tutkimuksissa. Sillä on kohtalaisia mutta kuitenkin hyödyttäviä vaikutuksia useisiin kipuoireyhtymiin, esimerkkeinä postherpeettinen neuralgia, diabeettinen neuropatia ja krooninen tuki- ja liikuntaelinten kipu.

Nämä ominaisuudet voi hyödyntää ostamalla 8-prosenttisia kapsaisiinilaastareita. Sitä saa myös uutteina ja tabletteina. Kaikissa tapauksissa tulisi kuitenkin aina ensin kääntyä lääkärin puoleen.

Voit halutessasi valmistaa cayennepippurista myös kotitekoisen hoidon. Tätä varten sekoita ruokalusikallinen cayennepippuria 200 grammaan kookosöljyä. Lämmitä sitä vesihauteessa, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Anna olla hetken ja levitä sitten paikallisesti kivuliaille alueille.

Yhteenveto

Viime vuosina tehtyjen tutkimusten ansiosta voimme nykyään hyödyntää eräitä maustepohjaisia luontaishoitoja täysin luottavaisin mielin.

Sinun tulee tästä huolimatta muistaa, että niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan mitään lääkehoitoa – ne on yksinkertaisesti tarkoitettu avuksi tiettyihin kipuihin. Jotta varmasti käyttäisit niitä turvallisesti, käänny lääkärin puoleen ja selvitä mahdolliset sivuvaikutukset ja yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2006.tb00548.x
  • Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2017). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(6), 1078–1088. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.858235
  • Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits. Int J Mol Sci. 2014;15(10):19183–19202. Published 2014 Oct 22. doi:10.3390/ijms151019183
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research26(11), 1719–1725. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11–17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685–693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
  • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.