Logo image
Logo image

Finger lime eli limekaviaari

5 minuuttia
Limekaviaari muistuttaa ulkopuolelta hieman sormea ja sisältä kaviaaria, mutta se on sitrushedelmä, jolla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Haluatko tietää lisää? Jatka lukemista!
Finger lime eli limekaviaari
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2022

Finger lime eli limekaviaari tunnetaan tieteessä nimellä Microcitrus australasica. Se on sitrushedelmien heimoon kuuluva hedelmä, joka on sormen muotoinen. Sen kiteinen massa muistuttaa pieniä helmiä – tästä syystä se muistuttaa kaviaaria. Limekaviaari ei kuitenkaan tule merestä vaan se kasvaa puussa.

Tätä hedelmää pidetään modernin keittiön gourmet -raaka-aineena. Tuoreena sen maku muistuttaa limetin, sitruunan ja greipin sekoitusta. Se on kuitenkin vähemmän hapan ja raikkaampi. Tästä syystä se sopii mainiosti kesäisiin resepteihin!

Limekaviaari on luonnon lahja, joka tarjoaa aistinvaraisten erityispiirteidensä lisäksi useita mielenkiintoisia terveyshyötyjä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle niistä kaiken.

Mikä on “finger lime”?

Australiassa on kuusi kotoperäistä sitrushedelmälajia, mutta tunnetuin on niistä on finger lime eli limekaviaari. Se on kotoisin metsistä, jotka sijaitsevat Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin rajalla.

Puulla on tieteellinen nimi, joka on Microcitrus australasica. Se voi kasvaa noin 3-10 metriä korkeaksi. Se kasvaa hitaasti ja voi kantaa hedelmää vasta 5–17 vuoden kuluttua istutuksesta.

Hedelmät ovat lieriömäisiä ja eri värisiä. Niiden värit vaihtelevat vaaleanpunaisen, keltaisen, oranssin ja vihreän sävyissä. Se on kooltaan verrattavissa suolakurkkuun, ja sen muoto muistuttaa etusormea.

Hedelmämassa koostuu sadoista pienistä läpikuultavista ja pallomaisista kiteistä, jotka muistuttavat kaviaaria. Siksi sitä kutsutaan usein limekaviaariksi tai vegaanikaviaariksi.

Some figure
Tämä hedelmä muistuttaa ulkomuodoltaan suolakurkkua. Puu ei kanna hedelmää heti, vaan vaatii useiden vuosien kasvua.

Lue myös: Sitruunan terveysominaisuudet ja luontaishoitoja

Limekaviaarin ravintoarvo

Tämän hedelmän ravintoarvo on jossain määrin samanlainen kuin muiden sitrushedelmien, paitsi että se sisältää korkeampia määriä tiettyjä vitamiineja. Alla kerromme limekaviaarin ravintoarvot grammoina (g) jokaista 100 grammaa hedelmälihaa kohti (vitamiinit ja kivennäisaineet ilmaistaan ​​milligrammoina):

 • Kalorit: 50,19
 • Kosteus: 84,4 g
 • Rasva: 1 g
 • Proteiini: 1,6 g
 • Hiilihydraatit: 5 g
 • Sokereita yhteensä: 1,2 g
 • Kuitu: 7,2 g
 • C-vitamiini: 88 mg
 • Magnesium: 140 mg
 • Sinkki: 0,85 mg

Sen kalori- ja vesipitoisuus on samanlainen kuin appelsiinin, sitruunan, greipin ja mandariinin. Lisäksi sen kuituarvo on korkea, joten nämä kolme komponenttia tekevät siitä ihanteellisen hedelmän käytettäväksi ruokavaliossa, jonka tavoitteena on painonpudotus.

Sen hiilihydraattipitoisuus on puolet muiden sitrushedelmien arvosta, ja yksinkertaiset sokerit, kuten glukoosi, fruktoosi ja sakkaroosi, ovat hallitsevia. Toisaalta siinä on yli kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin muissa hedelmissä.

Magnesium ja sinkki ovat sen tärkeimpiä mineraaleja. Jotkut tutkijat ovat osoittaneet, että tämä sitrushedelmä sisältää runsaasti antioksidantteja. Antioksidanttien vaikutus vapaiden radikaalien estäjänä on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi luumun tai sitruunamyrtin.

Pääkomponentit ovat kofeiini- ja vanilliinifenolit. Näiden hedelmien kuori sisältää paljon haihtuvia ainesosia, jotka antavat sille tyypillisen katkeran maun. Niitä ovat esimerkiksi limoneeni, sabineeni, sitronellali, alfa, beetapineeni ja sitraali.

Limekaviaarin terveyshyödyt

Tämän hedelmän tärkeimmät edut liittyvät sen ravitsemukselliseen ominaisuuksiin ja bioaktiivisiin yhdisteisiin, jotka ovat osa sen hedelmälihaa ja kuorta. Katsotaanpa niitä yksityiskohtaisesti.

Limekaviaari sisältää runsaasti antioksidantteja

Limekaviaarin korkea C-vitamiinipitoisuus mahdollistaa sen, että se toimii antioksidanttina, joka vahvistaa immuunijärjestelmää. Tämä vitamiini edistää neutrofiilien, monosyyttien, lymfosyyttien ja tappajasolujen toimintaa.

Se voi myös auttaa ylläpitämään ihon solujen eheyttä, koska askorbiinihappo suojaa ikääntymistä vastaan. Lisäksi se osallistuu kollageenin muodostukseen, paranemiseen ja palovammojen palautumiseen.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että C-vitamiini vähentää veritulppien muodostumista, helpottaa ravinnosta saatavan raudan imeytymistä, taistelee bakteeri- ja virussairauksia vastaan ​​sekä ehkäisee lipidien hapettumista.

Fenoliyhdisteiden läsnäolo tämän hedelmän kuoressa ja mehussa edistää samalla sen antioksidanttivaikutusta. Tästä syystä tätä hedelmää voidaan käyttää pohjana tiettyjen kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa.

Se edistää hyvää näkökykyä ja ihon terveyttä

Limekaviaarin laaja värivalikoima johtuu beetakaroteenin läsnäolosta, joka voi muuttua elimistössä A-vitamiiniksi. Tämä vitamiini pystyy ehkäisemään sokeutta ja vahvistamaan pimeänäköä.

Lisäksi A-vitamiini pehmentää ja kosteuttaa ihoa, ehkäisee hengitystieinfektioita, edistää sukupuolihormonien tuotantoa ja osallistuu luiden kasvuun ja kehitykseen.

Lisää kaliumia ruokavalioon

Limekaviaarin kaliumarvo on yhtä korkea kuin muiden hedelmien. Itse asiassa 100 gramman annos tarjoaa 250 milligrammaa tätä kivennäisainetta, mikä edistää sydämen toimintaa ja lihasten supistumista. Lisäksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiset toteavat, että kalium edistää normaalia neurologista toimintaa ja verenpaineen hallintaa.

Se auttaa parantamaan ruoansulatuskanavan toimintaa

Tämän sitrushedelmän suuri kuitupitoisuus auttaa parantamaan ruuansulatuksen toimintaa, sillä selluloosa ja hemiselluloosa estävät ummetusta. Lisäksi liukoinen kuitu, kuten pektiini, parantaa ruoansulatusta ja ravinteiden imeytymistä. Säännöllisesti käytettynä se pidentää kylläisyyden tunnetta ja näin ollen sopii loistavasti laihdutusdieettiin.

Limekaviaarin käyttö keittiössä

Ennen kuin käytät tätä hedelmää keittiössä, on huolehdittava siitä, että hedelmän aistinvaraiset ominaisuudet säilyvät hyvin ja että kaikki sen kulinaariset edut hyödynnetään.

Suosituksia ennen sen valmistelua

Kun haluat käyttää limekaviaaria, sinun on noudatettava tiettyjä varotoimia. Esimerkiksi hedelmän kärjet tulee poistaa ja leikata kuori samalla veitsellä varovasti neljältä sivulta pituussuunnassa.

Kun avaat hedelmät, varmista, että kuoresta tuleva öljy ei pääse kosketuksiin hedelmälihan kanssa, sillä se vaikuttaa sen makuun. Poista sitten hedelmäliha varovasti teelusikalla tai peukaloilla ja laita ne kulhoon ennen siementen poistamista.

On suositeltavaa säilyttää kokonaiset hedelmät jääkaapissa vähintään 5 celsiusasteessa. Tällä tavalla se kestää 2-3 viikkoa muuttamatta sen aistinvaraisia ominaisuuksia.

Kulinaariset käyttötarkoitukset

Tämän sitrushedelmän pieniä helmiä voidaan käyttää mausteena tai väriaineena, koristeena alkupaloissa, keittoihin, lihan valmistukseen ja tuorejuuston kanssa. Sitä käytetään myös vegaanikaviaarina savustetun lohen ja hapankermakastikkeen kanssa.

Hedelmälihaa voi sekoittaa myös jälkiruokiin, kuten mousseihin. Niitä lisätään usein myös vihannes- ja hedelmäsalaattien sekä kastikkeiden ja juomien kastikkeisiin.

Sen mehua voidaan uuttaa kuten minkä tahansa muun sitrushedelmän mehua. Valmisteisiin sekoitettuna se antaa makua. Sitä käytetään joskus hiilihapollisissa juomissa, kuten kivennäisvedessä tai limonadissa.

Useat australialaiset kokit käyttävät sitä jopa guacamolessa ja cevicheen paikallisen kalan kanssa. Se sopii hyvin myös simpukoiden ja osterien kanssa.

Tätä hedelmää voidaan lisätä cocktaileihin, samppanjaan ja jopa sushiin. Niitä käytetään myös koristeluun ja sitruunaviipaleiden korvikkeena höyrytetyssä, grillatussa tai paistetussa kalassa, hummerissa tai kampasimpukoissa.

Some figure
Meren antimet ja llimekaviaari sopivat hyvin yhteen. Hedelmät tuovat eksoottisuutta näihin meren antimiin.

Lue myös: Terveellinen sitruunapiirakka jälkiruoaksi

Reseptejä

Alle olemme listanneet yksinkertaisia ​​reseptejä, joiden avulla voit helposti hyödyntää limekaviaaria.

1. Guacamole

Muussaa 1 tai 2 avokadoa ja lisää sitten valkosipulia, suolaa ja jotain tulista maun mukaan. Sekoita hyvin ennen kuin lisäät 5 sitruskaviaarin helmeä. Sekoita varovasti.

Lisää omaperäisyyttä lisäämällä kupillinen maissia sekä mustia papuja. Oliiveja ja kapriksia voi myös käyttää oman maun mukaan. Limekaviaarin helmiä voidaan käyttää myös koristeena.

2. Osterit

Nauti sitruunan tai sitruunamehun sijasta tämän hedelmän hedelmälihasta tuoreiden ostereiden kanssa. Voit myös lisätä hieman riisietikkaa, hienonnettua vihreää sipulia ja vastajauhettua mustapippuria.

3. Katkaravut ja limekaviaari

Mausta katkaravut makealla paprikalla, hienonnetulla korianterilla, valkosipulilla ja hienoksi viipaloidulla punasipulilla. Paista pannulla sekoitellen hitaasti muutaman minuutin ajana. Ripottele sitten päälle limekaviaarin helmiä ja nauti.

Limekaviaari, mainio lisä terveelliseen ruokavalioon

Tämän vegaanikaviaarin ravitsemukselliset hyödyt ovat merkittävät. C-vitamiinin määrä, joka on kaksinkertainen muihin hedelmiin verrattuna, sekä fenolit ja A-vitamiini tekevät siitä tehokkaan antioksidantin.

Lisäksi sen korkea kuitupitoisuus parantaa ruoansulatusprosessia. Mitä siis vielä odotat?

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Estelle Delort, Yong-Ming Yuan, Finger lime/The Australian Caviar—Citrus australasica, Editor(s): Sueli Rodrigues, Ebenezer de Oliveira Silva, Edy Sousa de Brito, Exotic Fruits, Academic Press, 2018, Pages 203-210, ISBN 9780128031384, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00025-3.
 • McDonald, J., Caffin, N.A., Sommano, S. and Cocksedge, R., 2008. The effect of post harvest handling on selected native food plants. Rural Industries Research and Development Corporation, Department of Primary Industries & Fisheries, Queensland. Accessed 2020 July 4. http://era.daf.qld.gov.au/id/eprint/5104/1/ RIRDC_06-021.pdf
 • Sommano, S., Caffin, N. and Kerven, G., 2013. Screening for antioxidant activity, phenolic content, and flavonoids from Australian native food plants. International Journal of Food Properties 16(6): 1394–1406. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2011.580485
 • Delort, E., Jaquier, A., Decorzant, E., Chapuis, C., Casilli, A. and Frérot, E., 2015. Comparative analysis of three Australian finger lime (Citrus australasica) cultivars: Identification of unique citrus chemotypes and new volatile molecules. Phytochemistry 109: 111–124.
 • Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum.  [Internet]. 2019  Oct [citado  2022  Sep  20] ;  19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
 • Ganem Prats, Ibrahim; Aguilar Peláez, Madelaine de las Mercedes; Dorsant Rodríguez, Lissette; Viel Reyes, Higinio ASPECTOS ESENCIALES SOBRE VITAMINA C Revista Información Científica, vol. 73, núm. 1, enero-marzo, 2012. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/5517/551757293021.pdf
 • Mónica Pérez Ríos, Alberto Ruano. Vitaminas y salud. Vol. 23. Núm. 8. páginas 96-106 (Septiembre 2004). Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-vitaminas-salud-13065403
 • Nutri-Facts. Potasio. Disponible en: https://www.nutri-facts.org/content/dam/nutrifacts/pdf/nutrients-pdf-es/Potasio.pdf
 • College of Tropical Agriculture and Human Resources University of Hawai‘i at manoa. Finger Limes. Disponible en: https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/FN%2056.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.