Erilaiset rypyt ja niiden aiheuttajat

Ryppyjä on erilaisia riippuen siitä, mistä ne johtuvat. Vaikka ne ovatkin usein samankaltaisia, hoito saattaa vaihdella niiden aiheuttajan mukaan. Haluatko tietää lisää? Lue tämä artikkeli!
Erilaiset rypyt ja niiden aiheuttajat

Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2020

Kukapa haluaisi ryppyjä. Kaikki rypyt eivät kuitenkaan johdu ikääntymisestä, vaan niiden syntyyn liittyy useita tekijöitä. Tästä syystä on tärkeää tuntea erilaiset rypyt, jotta niitä voi alkaa hoitaa mahdollisimman tehokkaasti.

Monista mahdollisista aiheuttajistaan huolimatta kaikki rypyt näkyvät samaan tapaan iholla ja voivat olla epäesteettisiä, erityisesti kun niitä ilmestyy jo varhaisessa iässä. Tässä artikkelissa luokittelemme erilaiset rypyt niiden syntyyn liittyvien tekijöiden mukaan.

Lue lisää alta!

Mitä rypyt ovat?

Rypyt ovat ihon poimuja, jotka syntyvät kasvolihasten jatkuvasta supistamisesta. Ikääntyminen korostaa niitä vielä entisestään johtuen ihokerroksista tapahtuvista muutoksista.

Orvaskesi ohenee, ja kimmoisuuden sekä kollageenin vähenemisen myötä ihon kiinteys ja kosteus vähenevät. Ihon syvin kerros (hypodermis) menettää rasvakudoksensa ajan myötä.

Kaikki erilaiset rypyt näkyvät iholla samaan tapaan, mutta johtuvat eri tekijöistä
Rypyt ovat selkein merkki ikääntymisestä. Ne voivat kuitenkin ilmestyä myös muun muassa huonojen elintapojen ja auringonoton seurauksena.

Erilaiset rypyt

Kliinisesti rypyt voivat olla syviä tai pinnallisia. Jälkimmäiset häviävät näkyvistä kun ihoa venytetään, mikä erottaa ne syvistä rypyistä, jotka eivät liikahda ihoa venyttäessä. Ne kaikki ilmenevät iholla samaan tapaan, mutta niiden syntytapa vaihtelee.

Katsotaan seuraavaksi, mitkä ovat yleisimmät rypyt.

Staattiset rypyt

Näitä muodostuu kollageenin, kudoksen ja kimmoisuuden menettäessä luontaisesti volyymiäNiitä nähdäkseen ei tarvitse ilmehtiä, sillä ne näkyvät iholla muutoinkin johtuen kasvolihasten samoina toistuvista liikkeistä.

Dynaamiset rypyt

Nämä ovat ilmejuonteita, jotka syntyvät kulmien kurtistamisesta, silmien siristämisestä ja hymyilemisestä. Niitä aiheuttaa siis lihasten toiminta. Ne ilmaantuvat yleensä 30. ikävuodesta alkaen, jolloin jotkut hyödyntävät ehkäiseviä hoitoja ottamalla botuliinipistoksia.

Yleisimmät dynaamiset rypyt ovat:

 • Naururypyt, jotka näkyvät hymyillessä tai jopa silloin kun ilme on neutraali
 • Otsan vaakasuuntaiset rypyt
 • Kulmien kurtistamisen aiheuttamat pystysuuntaiset rypyt

Painovoiman aiheuttamat rypyt

Painovoiman aiheuttamat rypyt ilmaantuvat ikääntymisprosessin seurauksena ja alkavat näkyä yleensä noin 40-vuotiaana. Ikääntyminen näkyy rasvakudoksen vähenemisenä, verisuonten heikkenemisenä ja luiden surkastumisena.

Näitä leimaavat useat tekijät:

 • Ihon nestevaje korostuu.
 • Iho muuttuu karheammaksi ja kuivaksi.
 • Dermiksen kirkkaus ja sävy haalistuvat.

Ajan myötä kasvot ikääntyvät vieläkin enemmän johtuen elastiinin ja kollageenin vähenemisestä iholla. Ilmejuonteet korostuvat ja iho alkaa roikkua painovoiman vaikutuksesta. Myös rasvakerroksen hupeneminen voimistaa tiettyjä kasvojen luuston alueita ja korostaa ikääntymisen merkkejä.

Näistä yleisimmät nähdään:

 • Kaulalla
 • Leuan sivuilla
 • Korvien edessä
Ikääntyminen näkyy kaularyppyinä
Painovoimarypyt ilmaantuvat ihon ikääntymisen seurauksena. Usein ne ilmaantuvat 40. ikävuodesta alkaen.

Sekalaiset rypyt

Nämä johtuvat useista syistä, mukaan lukien ikääntyminen, liiallinen auringolle altistuminen, painovoima ja kasvojen ilmeet. Näitä ovat uurteet, jotka kulkevat suupielistä nenän alaosan viereen, tai pystysuuntaiset rypyt kaulalla.

Unirypyt

Unikin vaikuttaa ennenaikaiseen ikääntymiseen. Unirypyt eroavat dynaamisista rypyistä muodoltaan. Nämä juonteet ilmaantuvat pystysuuntaisesti dekoltee-alueelle, kasvoille ja kaulaan. Näitä ilmaantuu tyypillisesti 30. ikävuodesta alkaen, kun kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon luontainen tuotanto kehossa vähenee.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Ultraprosessoidut ruoat lisäävät solujen ikääntymistä

Erilaiset rypyt Richard Glogaun luokittelun mukaan

Rypyt voidaan luokitella toisellakin tavalla, jonka kehitti ihoasiantuntija Richard Glogau. Siinä rypyt jaetaan neljään kategoriaan ihon valovanhenemisen voimakkuuden mukaan.

 • I tyyppi: Ei ryppyjä. Tämä tilanne on yleensä 20-30 vuoden ikäisillä henkilöillä, joille on tyypillistä lievä valovanheneminen, keskitason pigmenttimuutokset, ei keratoosia ja vähänlaisesti ryppyjä. Meikkiä ei tarvita niiden peittämiseen.
 • II tyyppi: Ilmejuonteita. Näitä ilmaantuu 30-40 vuoden iässä. Iholla on kohtuuvoimakasta valovanhenemista, jossa on kesakkoja ja keratoosia (mutta ei silmin nähtävissä). Ilmejuonteita syntyy erityisesti silmien ympärille hymyillessä. Joskus niiden peittäminen vaatii meikkiä.
 • III tyyppi: Leporyppyjä. 50-60 vuoden iässä ilmastuu “leporyppyjä” sekä valovanhenemista, huomattavia pigmenttimuutoksia, hämähäkkiluomia, näkyvää keratoosia ja syviä ryppyjä, myös ilmeen ollessa neutraali eli levossa. Meikki ei pysty peittämään niitä kokonaan.
 • IV tyyppi: Pelkkiä ryppyjä. Yli 60-vuotiailla ilmenee voimakasta valovanhenemista, kellertävän harmaata ihonsävyä, syövän esiasteeseen liittyviä muutoksia ja ryppyjä kaikkialla kasvoissa. Niitä ei voi peittää meikillä, koska se halkeilee ja hajoaa.

Erilaiset rypyt: mitä tulee muistaa

Kaikki rypyt eivät johdu ikääntymisestä: jotkut niistä ilmaantuvat paljon aiemmin, joko suojaamattoman auringonoton tai kasvojen ilmeiden vaikutuksesta. Terveellisten elintapojen ja hyvän kauneusrutiinin omaksuminen on ratkaisevan tärkeää niiden synnyn hidastamisessa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten tupakka vaikuttaa ihoon
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Tupakka vaikuttaa ihoon monin tavoin. Se voi aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja se vaikuttaa negatiivisesti ulkonäköön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
 • Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
 • Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
 • Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
 • Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
 • https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
 • El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
 • Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
 • Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.