Logo image
Logo image

Ennenaikaisia orgasmeja esiintyy myös naisilla, kertovat tutkimukset

3 minuuttia
Orgasmin katsotaan olevan "ennenaikainen", kun se tapahtuu odotettua aikaisemmin, sitä ei voida hallita ja se aiheuttaa epämukavuutta. Sitä esiintyy myös naisilla.
Ennenaikaisia orgasmeja esiintyy myös naisilla, kertovat tutkimukset
Kirjoittanut Mariel Mendoza
Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2023

Ennenaikaisia orgasmeja esiintyy myös naisilla, vaikka se ei ole kovin yleistä eikä sitä ole tutkittu kovinkaan paljoa. Miesten ennenaikainen siemensyöksy sitä vastoin on yleisempi ja sitä on tutkittu laajasti.

Orgasmi on seksuaalisen kiihottumisen voimakkain osa. Se on hetki, jolloin seksuaalinen jännitys on huipussaan ja orgasmi vapauttaa paineen kehosta ja sukuelimistä. Siellä vapautumisen myötä syntyy intensiivinen nautinnon tunne, joka kulkee läpi koko kehon.

Kun ennenaikainen orgasmi tapahtuu, joko naisilla tai miehillä, se tuottaa turhautumista, epämukavuutta ja yleensä lopettaa seksuaalisen kohtaamisen odotettua aikaisemmin, koska orgasmi saavutetaan toivottua aikaisemmin.

Ennenaikainen siemensyöksy on miesten yleisin seksuaalinen toimintahäiriö, ja siitä kärsii arviolta jopa 30 % miesväestöstä. Ennenaikaisten orgasmien esiintyvyyttä naisilla ei kuitenkaan ole vielä voitu arvioida tarkasti.

Mitä tapahtuu ennenaikaisissa orgasmeissa?

Some figure
Ennenaikaiset orgasmit tapahtuvat, kun seksuaalinen jännitys vapautuu ennen haluttua hetkeä.

Orgasmille tai siemensyöksylle ei ole vahvistettua aikaparametria. Siksi termi ennenaikainen orgasmi viittaa varhaiseen (toivottua aikaisemmin) orgasmin kokemiseen. Tämä tarkoittaa, että orgasmin hallinnan puute aiheuttaa tyytymättömyyttä, ahdistusta tai komplikaatioita.

Monet naiset menettävät halunsa ja kiinnostuksensa seksuaaliseen kohtaamiseen saavutettuaan orgasmin, ja heidän on odotettava jonkin aikaa saadakseen sen takaisin.

Tämän ajanjakson aikana sukuelimet eivät reagoi stimulaatioon lisääntyneen verenkierron vuoksi sukuelinten alueella. Naisilla tämä jakso kestää yleensä 5-10 minuuttia.

Naisten ennenaikaiset orgasmit eivät kuitenkaan aina ole negatiivinen asia. Jotkut naiset voivat kokea useita orgasmeja samassa seksuaalisessa kohtaamisessa, kun taas toisilla ennenaikainen orgasmi liittyy ahdistukseen ja kiinnostuksen menettämiseen, johon liittyy usein turhautumista, koska he eivät pysty vastaamaan miehen kiihotuksiin.

Olet varmasti kiinnostunut tietämään, mitkä ovat 5 orgasmityyppiä ja kuinka saavuttaa ne

Joitakin tietoja naisten ennenaikaisista orgasmeista

Psykiatri ja seksologi Serafirm Carvalhon johtamassa tutkimuksessa, jonka Sexologies julkaisi vuonna 2011, selvitettiin, kuinka yleisiä ennenaikaiset orgasmit olivat portugalilaisilla 18–45-vuotiailla naisilla.

Kyselylomakkeilla selvisi, että 42 %:lla naisista ei ollut ennenaikaisia orgasmeja, 40 %:lla oli niitä silloin tällöin, 14 %:lla usein ja 3 %:lla koko ajan.

Asiaa ei kuitenkaan ole tutkittu sen enempää. Journal of Adolescent Health raportoi vuonna 2016, että 3,9 prosenttia 16–21-vuotiaista naisista oli kokenut vähintään yhden ennenaikaisen orgasmin edellisenä vuonna.

Mitkä ovat ennenaikaisten orgasmien syyt?

Some figure
Klitorisstimulaation välttäminen voi vähentää mahdollisuutta saada ennenaikainen orgasmi.

On useita syitä, miksi naiset saavat ennenaikaisia orgasmeja. Jotkut niistä ovat seuraavat:

  • Harvat seksuaaliset kohtaamiset tai alhainen itsetyydytystiheys. Pitkittynyt seksuaalinen pidättäytyminen voi johtaa ahdistukseen ja matalampaan kiihottumiskynnykseen.
  • Liika kiihottuminen. Nainen pitää seksisuhdettaan tai parisuhdettaan “liian” jännittävänä tai stimuloivana. Näin voi olla myös tietyn seksuaalisen käytännön (kuten suuseksin) yhteydessä.
  • Stimuloinnin muoto. Etenkin jos klitoris on ylistimuloitunut, mikä vaikuttaa eniten naisen orgasmiin. Klitoris on erittäin herkkä alue sen tuhansien hermopäätteiden vuoksi. Tästä syystä, jos sitä stimuloidaan suoraan seksuaalisen toiminnan alusta alkaen, orgasmi voi ilmaantua hyvin nopeasti.

Kuinka voit välttää saavuttamasta orgasmia “liian aikaisin”?

Tärkein ehdotus on suorittaa seksuaalinen stimulaatio pikku hiljaa jännityksen ylläpitämiseksi. Suosittelemme ensin tutkimaan vartaloa hyväilyllä ja jättämään klitoriksen stimulaation myöhempään vaiheeseen. Sekä naisilla että miehillä on monia erogeenisiä vyöhykkeitä, ja niiden tutkiminen voi mahdollistaa huippukohdan saavuttamisen intensiivisemmin.

Naiset ovat myös herkempiä erogeenisille alueille hartioista sisäreiteen ja lantioon. Itse asiassa naisten suosituimpia alueita ovat häpyhuulet, niska, rinnat ja sisäreidet.

Lue lisää: Naisen erogeeniset alueet

Toisaalta, kun seksuaalinen jännitys lisääntyy, voi pysähtyä ja vaihtaa asentoa tai liikkeitä oppiakseen viivyttämään orgasmia haluttaessa.

Vaikka klitoriksen herkkyys ei vaihtele naisesta toiseen, kaikki vulvat ovat erilaisia, ja joillakin naisilla se on paljastetumpi tai suurempi, joten se on helpommin saatavilla ja nainen voi tuntea nautinnon nopeammin. Näin ollen jotkut naiset voivat kiihottua yksinkertaisesti hieromalla klitoristaan housujensa läpi, kun taas toiset tarvitsevat suoraa ja voimakkaampaa kosketusta.

Masturboimalla voidaan myös tutustua henkilökohtaisiin kiihottumismalleihin ja orgasmia edeltäviin hetkiin. Yksi tekniikka on masturboiminen lähes huipentumapisteeseen ja pysähtyminen siinä vaiheessa mahdollisimman pitkäksi ajaksi ennen jatkamista.

Kun mikään näistä menetelmistä ei ole onnistunut, psykiatrit ja seksologit suosittelevat seksiterapiaa ja joissakin tapauksissa masennuslääkkeiden (erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjien) käyttöä, jotka voivat estää ennenaikaisen orgasmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carvalho S. Female premature orgasm: Does this exist? Sexologies 2011;20(4). Disponible en https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1158136011001332.
  • Grohol J. Premature Female Orgasm. PsychCentral 2011. Disponible en https://psychcentral.com/blog/premature-female-orgasm#1.
  • Mitchell K, et al. Sexual Function in 16- to 21-Year-Olds in Britain. Journal of Adolescent Health 2016;59. Disponible en https://www.jahonline.org/action/showPdf?pii=S1054-139X%2816%2930089-1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.