Logo image
Logo image

23 erilaista vaginan tyyppiä ja muotoa

6 minuuttia
Naisten vaginat vaihtelevat häpyhuulien pituuden, syvyyden ja karvojen esiintymisen mukaan. Mutta heillä kaikilla on yksi yhteinen piirre: ne ovat kaikki täysin normaaleja!
23 erilaista vaginan tyyppiä ja muotoa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olemme uniikkeja kokonaisuuksia ja kehomme anatomiset osat voivat erota yllättävillä tavoilla. Ei ole siis ihme, että on olemassa useita erilaisia vaginoita. Naisten vaginat voivat erota toisista muodon, koon ja värin suhteen. Tässäkin artikkelissa mainitsemamme 23 erilaista vaginan tyyppiä ja muotoa ovat kaikki normaaleja.

Ensinnäkin on hyvä selventää, että termejä vagina ja vulva käytetään usein melko vapaasti, mutta ne eivät kuitenkaan viittaa samaan kehonosaan.

“Vagina” viittaa kanavaan, joka johtaa kohdun suulle, kun taas vulva on sukuelinten ulkoinen osa, josta löytyy myös klitoris, virtsaputki sekä pienet ja suuret häpyhuulet.

Me kaikki olemme joskus miettineet ovatko sukuelimemme “normaalit”. On kuitenkin hyvä muistaa, että emme ole tehty samasta muotista. “Normaalit sukuelimet” on hieman hankala termi määrittää, sillä on olemassa laaja kirjo erilaisia mutta “normaaleja” sukuelimiä.

Ainoa epänormaali asia sukuelimiin liittyen on kipu, outo väri tai ulkonäkö tai epätyypillinen haju. Joten katsotaanpa muutamaa erilaista vaginan tyyppiä ja muotoa!

1. Ulkoneva häpykumpu

Kun nainen on alasti, mutta pitää jalkansa kiinni, seisten tai makuulla, häpyhuulet ja muut vulvan yksityiskohdat eivät ole havaittavissa. Korkeintaan näemme vain intiimialueen karvoituksen ja pyöreän ulkoneman häpyluun yläpuolella.

Tätä aluetta kutsutaan häpykummuksi. Se on pääasiassa rasvakudosta, ja joillakin ihmisillä se on enemmän ulkonevaa tai pullistunutta, mikä kertoo lipidi kertymistä. Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ylipainon kanssa.

2. Sydämenmuotoinen vagina

Naisilla, joilla on enemmän volyymia alavartalossa sekä ulkoneva häpykumpu, vaginan muoto on kuin sydän, jonka kärki on reisiä kohti. Esimerkki tästä on Goyan kuuluisa maalaus Maja desnuda.

3. V-muoto

Hoikemmilla, pitkäjalkaisilla naisilla vaginan ulkomuoto on hieman pitkänomainen V-kirjain.

4. AV-muoto

Todella hoikilla naisilla, kun he seisovat ilman vaatteita, näkyy pieni kolmio tai tyhjä tila, jonka läpi voi nähdä.

5. Paksut ulommat häpyhuulet

Ulkoiset häpyhuulet suojaavat pieniä häpyhuulia sekä muita vulvan anatomisia osia. Vulva taas kätkee sisäänsä vaginan sisäänkäynnin.

Aivan kuten on olemassa eri tyyppisiä vaginoita, on myös erilaisia ​​häpyhuulia. Suuret häpyhuulet ovat yleensä ohuita ja ryppyisiä. On kuitenkin myös ihmisiä, joilla ne ovat hieman paksummat, ja niissä on enemmän lihaa.

6. Sulkeutuvat häpyhuulet

Yleensä häpyhuulet ovat varsin ulkonevat. On kuitenkin tapauksia, joissa häpyhuulet ovat niin sulkeutuneet, että pienet häpyhuulet näkyvät vain, kun ihoa venytetään suurista häpyhuulista, jolloin myös klitoris näkyy.

7. Kaarevat ja ulkonevat häpyhuulet

On henkilöitä, joilla suuret häpyhuulet voivat olla kaarevat, jolloin ne koskettavat toisiaan vain päistä. Ne ovat muodoltaan hevosenkengän tai silmän muotoiset, jolloin pienet häpyhuulet jäävät hieman paljaiksi.

Some figure

Lue myös: Genitaalialueen nuorennushoito: kaikki mitä tulee tietää

8. Näkyvät sisemmät häpyhuulet

Vaikka ulommat häpyhuulet eivät olisi kaarevat, voi myös tapahtua, että sisemmät häpyhuulet ovat näkyvästi esillä.

9. Epäsymmetriset sisemmät häpyhuulet

Tämä viittaa siihen, että sisempien häpyhuulten toinen puoli on pidempi kuin toinen. Kuten muissakin kuvaamissamme tapauksissa, tämä epäsymmetria ei ole syy huoleen.

10. Pitkät tai ulkonevat ulommat häpyhuulet

Ulompien häpyhuulten kokoon liittyen tehtiin tutkimus. Ulompien häpyhuulien keskimääräisen ympärysmitan arvioidaan olevan noin 8 senttimetriä.

Joillakin naisilla ulommat häpyhuulet voivat olla vieläkin näkyvämmät, jättäen ihon löysäksi. Taitokset voivat olla jopa niin paljaita, että ne työntyvät naisen alusvaatteiden läpi.

11. Pienikokoiset ulommat häpyhuulet

Toisin kuin edellä mainitussa tapauksessa, on myös ulompia häpyhuulia, jotka ovat varsin pieniä. Tästä syystä ne eivät välttämättä peitä vulvaa kokonaan.

12. Avonaiset ulommat häpyhuulet

Voi myös olla, että ulommat häpyhuulet ovat hieman auki tai eivät sulkeudu kokonaan.

13. Ulkonevat sisemmät häpyhuulet

Ulompien häpyhuulten oletetaan usein olevan suuremmat kuin sisempien häpyhuulten. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa kaikissa tapauksissa.

Lisäksi, niin oudolta kuin se saattaa tuntuakin, sisemmät häpyhuulet tai pienet häpyhuulet työntyvät usein esiin. Jotkut naiset eivät pidä tätä kovin miellyttävänä, joten he joskus pyytävät, että heidän häpyhuultensa kokoa korjataan leikkauksella.

14. Sisemmät ja ulommat häpyhuulet ovat samankokoiset

Sisemmät ja ulommat häpyhuulet voivat olla samankokoisia.

Kun näin tapahtuu, klitoriksen esinahka tai itse klitoris voi olla helposti näkyvissä ilman, että ihoa tarvitsee vetää sormilla. Tämä helpottaa seksuaalista stimulaatiota.

15. Keskikokoinen vagina

Aivan kuten miesten peniksen pituus ja paksuus vaihtelee, emättimen koko tai syvyys vaihtelee henkilöstä riippuen. Naisten vagina on keskimäärin 10 senttimetriä syvä. Vaginan kudos kuitenkin joustaa ja venyy yhdynnän aikana.

On myös mielenkiintoista huomata, että vaginan syvyydellä ja naisen pituudella näyttäisi olevan yhteys. Naisen paino ei kuitenkaan vaikuta vaginan syvyyteen.

16. Laajentunut vagina

Jossakin vaiheessa naisen elämää vagina voi olla leveämpi tai sen lihakset voivat tuntua löysiltä. Tämä tunnetaan myös vaginan velttoutumisena. Tämä on yleinen tila erityisesti synnytyksen jälkeen, vaikka tämä ei ole ainoa syy.

17. Vaginan kaltevuus

Vaginan kaltevuus voi myös vaihdella jonkin verran. Jotkut ovat hieman lateraalisempia kuin toiset. Näin tapahtuu myös joidenkin miesten penisten kanssa.

18. Näkyvä klitoris

Joillakin naisilla klitoris on näkyvämpi joko koon vuoksi tai siksi, että esinahka on pienempi. Se sijaitsee pienten häpyhuulten yläosassa, jossa pienet häpyhuulet kohtaavat.

19. Häpykarvat, ollako vai eikö olla?

Kun puhutaan vaginan eri tyypeistä ja muodoista, häpykarvojen puuttuminen tai niiden määrä sekä se, miten ne on leikattu, määrää suurelta osin henkilön sukuelinten ulkonäön.

Jotkut naiset mieluummin poistavat kaiken karvoituksen sukuelinten alueelta. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että tämä ei ole kovin terveellistä. Sen lisäksi, että häpykarva auttavat ylläpitämään oikeaa lämpötilaa, suojaavat ne tätä herkkää aluetta ja elintä erilaisilta infektioilta.

Some figure

Lue myös: Vagina – 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt

20. Vain vähän häpykarvoitusta

Jotkut eivät halua ajaa aluetta paljaaksi, vaan jättävät sukuelinten alueelle vain vähän karvoitusta. Määrä riippuu jokaisen henkilön yksilöllisistä mieltymyksistä. Tältä osin on olemassa useita eri tyylejä:

 • Leikkaa vain karvojen pituutta jättäen samalla luonnollisen muodon
 • Jätä yksi ohut viiva keskelle
 • Pyöreä pilkku häpykummun päällä

21. Luonnollinen häpykarvoitus

On myös niitä, jotka mieluummin jättävät alueen sen luonnolliseen tilaan. Häpykarvoituksen runsaus ei tietenkään ole kaikille sama, eikä myöskään väri ja rakenne.

22. Häpykarvoituksen väri

Myös häpykarvoituksen väri vaihtelee henkilöstä toiseen, vaikka on yleistä, että häpyhuulten alueen iho on tummempi kuin muualla kehossa. Tämä johtuu siitä, että sukuelinten alueella on enemmän melanosyyttejä.

Häpykarvoituksen väri ei liity ihon sävyyn. On kuitenkin olemassa muita tekijöitä, joilla voi olla merkitystä, kuten seuraavat:

 • Kiihottumisen aikana verenkierto lisääntyy
 • Hormonaaliset heittelyt ja yhdynnän aikan esiintyvä kitka saa sukuelinten alueen ihon tummumaan
 • Vaginan infektio voi aiheuttaa sukuelinten violetin sävyn

23. Vähäinen valkovuoto

Vaginan eritteiden tehtävänä on ylläpitää kosteutta, mikä vaikuttaa tämän elimen kudosten terveyteen. Kun vuoto on niukkaa, esiintyy kuivuutta, mikä vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.

Milloin lääkäriin?

Emättimen tyypin tai muodon sekä häpyhuulien tai häpykummun koko ei ole syy huolestua. Ota yhteyttä lääkäriin, jos sukuelinten kudoksissa tapahtuu värin tai hajun muutoksia. Tähän liitty usein myös muita oireita, kuten:

 • Patteja
 • Epätavallisen raskasta tai vaahtoavaa vuotoa
 • Voimakasta verenvuotoa
 • Kipua yhdynnän aikana
 • Kutina tai poltteleva tunne vaginassa

Vuonna 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan häpyhuulten koko ei vaikuta seksuaaliseen toimintaan tai kykyyn saavuttaa orgasmi. On kuitenkin mahdollista, että jotkut naiset, joilla on häpyhuulihypertrofia, voivat olla herkkiä tai kokea epämukavuutta yhdynnän aikana.

Saattaa myös käydä niin, että henkilö tuntee olonsa nolostuneeksi tai epämukavaksi vaginan ulkonäön vuoksi.

Toisaalta, kun emätin on pieni ja kumppanin penis suuri, voi esiintyä polttelua, kipua ja ärsytystä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että heidän pitäisi lopettaa suhde. Etenemällä varovasti, etsimällä molempia miellyttävän asennon ja oikeanlainen stimulointi vievät pitkälle. Myös liukuvoiteiden käyttö vähentää yhdynnän aiheuttamaa kitkaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.