Logo image
Logo image

Naisten intiimihygienia: mitä siitä tulisi tietää

3 minuuttia
Intiimihygienia on naisille erittäin tärkeä asia. Joistakin tuotteista voi olla apua tässä asiassa, mutta kaikkia tuotteita ei voi missään nimessä suositella.
Naisten intiimihygienia: mitä siitä tulisi tietää
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Naisten intiimihygienia käsittää laajan valikoiman tuotteita, jotka ylittävät hygieniaan tarkoitetut tarpeet. Morfologiansa ja ominaisuuksiensa vuoksi naisten ulkoiset sukuelimet tarvitsevat aivan erityistä huolenpitoa.

Sukuelinten alueen iho on herkkä, innervoituneempi ja läpäisevämpi. Tämä vuoksi se reagoi herkemmin ärsyttäviin aineisiin kuin iho muualla kehossa.

Naisten intiimihygienia

Vulvovaginaalisen limakalvon pitämiseksi puhtaana voit pestä emättimen vedellä tai miedolla saippualla ja vedellä, mieluiten kahdesti päivässä. Pesun lisäksi on suositeltavaa pitää intiimialue kuivana. Koska alue ei pääse tuulettumaan juurikaan, virtsa, hiki, valkovuoto ja kuukautiset lisäävät alttiutta infektioille.

Kuukautisten aikana naisten tulee olla erityisen huolellisia intiimialueen hygieniasta. Asiantuntijat suosittelevat vain erittäin mietojen tuotteiden käyttöä, jotka eivät vaikuta intiimialueen luonnolliseen pH-tasapainoon. Sinun ei tarvitse pestä emätintä sisältäpäin, koska emättimellä on oma luonnollinen puhdistusmekanisminsa, jota jopa miedot tuotteet voivat häiritä tätä mekanismia.

Emättimestä erittyy päivittäin tietty määrä vuotoa. Normaaleissa olosuhteissa vuoto on valkeaa, ja sillä on taipumus muuttua keltaiseksi kuivuessaan. Valkovuodon pitäisi olla jonkin verran tahmeaa mutta hajun ei tulisi olla epämiellyttävä.

Intiimialueen saippuat

On hyvä muistaa, että kaikki intiimialueen saippuat eivät sovi kaikille naisille. Kun on kyse tytöistä ja vaihdevuodet saavuttaneista naisista, on hyvä valita tuote jonka emäksinen pH-arvo on yli 7. pH-arvon voit tarkistaa tuotteen merkinnöistä.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi kuitenkin käyttää tuotteita, joiden pH-arvo on 3,5 ja 4,5 välillä. Vaikka intiimialueen saippuoilla on erilaisia pH-arvoja, niillä kaikilla on mieto koostumus. Ne kaikki sisältävät ainesosia, joilla on rauhoittavia ominaisuuksia.

Myös emättimen kuivumista ehkäisevät saippuat sisältävät vaikuttavia aineita, joilla on kosteuttavia ominaisuuksia.

Some figure

Emättimen kuivuus ja naisten intiimihygienia

Kaksi luonnollista elementtiä vaikuttavat hyvään emättimen terveyteen: bakteerikasvisto ja limakalvo. Normaaleissa olosuhteissa emättimen seinämä tuottaa luonnollista voiteluainetta, joka auttaa ylläpitämään vaginan kosteutta.

Myös hyvä emättimen bakteerikasviston tila – joukko mikro-organismeja, jotka elävät ja suojaavat emätintä luonnollisesti – edistävät myös hyvää terveyttä. Emättimen oma bakteerikasvisto ylläpitää sen terveyttä ja tasapainoa.

Emättimen kuivuus vaihdevuosien aikana on yleinen ongelma naisten keskuudessa. Siitä voivat kärsiä myös naiset, joille on annettu sädehoitoa tai jotka käyttävät hormonaalisia ehkäisyvalmisteita.

Lämpötilan nousu kesällä voi pahentaa tätä ongelmaa. Se aiheuttaa myös muita epämiellyttäviä oireita, kuten kutinaa, ärsytystä, alttiutta infektioille ja epämukavuutta yhdynnän aikana.

Kosteusvoiteet ja liukuvoiteet naisten intiimialueen hoitoon

Hoitomuoto emättimen kuivuuteen valitaan oireiden voimakkuuden mukaan. Emättimen kosteutta ja hyvinvointia parantavia tuotteita on laaja valikoima. Alla on mainittu muutamia:

  • Intiimiöljyt: Parhaat intiimiöljyt ovat öljyjä, jotka sisältävät sekoituksen erilaisia öljyjä ja joilla on antiseptisia sekä kosteuttavia ominaisuuksia. Luonnollisista öljyistä valmistetut intiimiöljyt, kuten teepuuöljy, vehnänalkioöljy, kehäkukkaöljy, kamomilla, oregano, avokado ja aprikoosi, ovat erittäin sopivia naisten intiimialueen hoitoon.
  • Kosteuttavat geelit: Naiselliseen intiimihoitoon tarkoitetut kosteuttavat geelit ovat usein vesipohjaisia, hajuttomia, tahrattomia ja helposti puhdistettavia. On olemassa myös liposomeihin perustuvia kosteuttavia geelejä. Ne ovat pieniä mikropalloja, jotka varastoivat vettä sisälle ja vapauttavat sitä sitten hitaasti.
  • Liukastimet: Nämä ovat tuotteita, joiden tarkoituksena on helpottaa yhdyntää. Ne on suunniteltu yhteensopiviksi molempien sukupuolten ihon ja sukuelinten limakalvojen sekä kondomien kanssa. Vesipohjaisia ​​intiimejä liukastimia suositellaan enemmän, koska ne ovat vähemmän ärsyttäviä ja helpommin puhdistettavissa.
Some figure

Yhteenveto

Sen lisäksi, että ylläpidät intiimialueesi terveyttä käyttämällä tarpeisiisi sopivia tuotteita, pyri käyttämään puuvilla-alusvaatteita ja pese intiimialuetta neutraalilla saippualla tai ihan pelkällä vedellä. Vältä tiukkojen vaatteiden käyttöä liiallisen hikoilun välttämiseksi ja yritä vaihtaa tamponit tai kuukautissiteet 4-6 tunnin välein.

Voit ostaa erilaisia ​​naiten intiimialueen hoitoon tarkoitettuja tuotteita, mutta kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. On tärkeää kysyä neuvoa ennen ostosten tekemistä ja tarkistaa merkinnät varmistaaksesi, että ne eivät sisällä intiimialueesi terveyttä vaarantavia aineita. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • SMITH, R. (2005). Sequedad vaginal. In Netter. Obstetricia, ginecología y salud de la mujer. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-1311-9.50026-4.
  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana . Encuesta Epidemiológica Latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
  • Calle, N. (2007). Higiene íntima femenina. Aral.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.