5 luonnontuotetta vaihdevuosiin

Vaikka vaihdevuosien mukanaan tuomat muutokset ovatkin normaaleja, oireiden hillitsemiseksi kannattaa pitää mielessä nämä tuotteet.
5 luonnontuotetta vaihdevuosiin

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaihdevuodet tuovat mukanaan joukon oireita, jotka johtuvat hormonaalisista muutoksista. Vaikka vaihdevuosioireet vaihtelevatkin naisesta riippuen, suurin osa kärsii kuumista aalloista, uniongelmista ja vetämättömästä olosta.

Tällä hetkellä on olemassa monia hoitoja jotka hillitsevät vaihdevuosioireita niin, etteivät ne vaikuta naisen elämänlaatuun. Lisäksi on olemassa joitakin täysin luonnollisia tuotteita, joiden ominaisuudet auttavat niin ikään hillitsemään oireita.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa 5 hyvää luonnontuotetta vaihdevuosiin.

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet merkitsevät naisen hedelmällisyyden päättymistä, jolloin kuukautiset ja lisääntymiskyky loppuvat. Vaihdevuosien katsotaan alkavan silloin, kun kuukautisia ei ole tullut useisiin kuukausiin. Yleensä tämä tapahtuu 4050 ikävuoden välillä.

Tämän vaiheen aikana hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, kun sukupuolihormonien kuten estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto vähenee. Tämä aiheuttaa lukuisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat olla hankalia sietää, jos niitä ei osata käsitellä oikein.

Vaihdevuosioireet

kuumat aallot

Oireita voi ilmetä jo vaihdevuosia edeltävinä kuukausina tai vuosina. Tätä ajanjaksoa kutsutaan perimenopaussiksi. Oireita voivat olla:

 • Epäsäännölliset kuukautiset
 • Emättimen kuivuus
 • Vilunväristykset, kuumat aallot ja yöllinen hikoilu
 • Univaikeudet
 • Äkilliset mielialanvaihtelut
 • Painonnousu ja hidas aineenvaihdunta
 • Hiusten oheneminen ja ihon kuivuminen
 • Rintojen pieneneminen

Nämä oireet voivat vaihdella naisesta toiseen. Tavallisesti kuukautisissa on epäsäännöllisyyttä ennen kuin ne loppuvat kokonaan.

5 loistavaa luonnontuotetta vaihdevuosiin

Joidenkin luonnontuotteiden käyttö voi auttaa vähentämään hormonitoiminnan muutosten aiheuttamia oireita. Niiden sisältämät ravintoaineet lisäävät fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

1. Maca-juuri

kokeile tätä luonnontuotetta vaihdevuosiin: maca

Viime vuosien aikana maca-juuresta on tullut hyvin tärkeä luonnontuote vaihdevuosiin. Se sisältää runsaan määrän välttämättömiä ravintoaineita, jotka vähentävät joitakin vaihdevuosioireita.

Etelä-Amerikasta peräisin oleva maca on juurikasvi, joka edistää hormonien toimintaa ja vähentää niiden epätasapainoa. Se parantaa myös libidoa, hillitsee ahdistusta ja edistää hyvinvointia vaihdevuosien jälkeen.

2. Vihreä tee

vihreä tee

Vihreä tee, jota pidetään yhtenä terveellisimmistä juomista, on loistava lisäapu aineenvaihduntahäiriöihin vaihdevuosien aikana.

 • Se sisältää teaniini-aminohappoa, joka hillitsee unihäiriöitä ja yöllistä hikoilua.
 • Siinä on runsaasti antioksidantteja ja välttämättömiä kivennäisaineita, jotka suojaavat aivojen terveyttä ja alentavat rappeumasairauksien riskiä.
 • Lisäksi vihreä tee vilkastaa aineenvaihduntaa ja auttaa ylläpitämään tervettä painoa.

3. Iltahelokki

kokeile tätä luonnontuotetta vaihdevuosiin: iltahelokki

Tämä luonnollinen lisäravinne on välttämättömien rasvahappojen ja antioksidanttien lähde, joka parantaa terveyttä monin eri tavoin.

Sitä suositellaan jatkuviin päänsärkyihin ja äkillisiin mielialanvaihteluihin, joita esiintyy ennen vaihdevuosia ja niiden aikana.

 • Sen sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet parantavat verenkiertoa ja keskittymiskykyä.
 • Se on myös tehokas rintakipuun ja tulehdussairauksiin.

4. Soijan isoflavonoidit

kapselit

Soijan isoflavonoideista on tullut suosittuja vitamiinilisiä niiden naisten keskuudessa, joilla vaihdevuodet ovat alkamassa. Ne sisältävät runsaasti fytoestrogeeneja, jotka muistuttavat estrogeenihormonia.

 • Niiden käyttö tasapainottaa hormonitoimintaa ja vähentää alhaisen sukupuolihormonierityksen aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia.
 • Ne ehkäisevät yöllistä hikoilua ja auttavat edistämään fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

Huomio: Näitä ei suositella soija-allergikoille tai kilpirauhassairauksista kärsiville ihmisille. On tärkeää kysyä lääkäriltä tuotteesta ennen käyttöä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 6 ruokaa, joita kannattaa aina välttää

5. Valeriaanan juuri

koita tätä luonnontuotetta vaihdevuosiin: valeriaanan juuri

Tämä luonnollinen lisäravinne on täydellinen niille naisille, jotka kärsivät huonosta unenlaadusta yöllisten vaihdevuosioireiden takia.

 • Sen rauhoittavat ominaisuudet rentouttavat elimistöä ja hillitsevät ahdistusta ja unettomuutta.
 • Se auttaa myös kuumiin aaltoihin ja lihasjännitykseen.

Huomio: Valeriaanaa tulisi ottaa vain illalla, sillä se voi aiheuttaa uneliaisuutta.

Tiesitkö näistä vaihdevuosioireita lievittävistä luonnontuotteista? Vaikka vaihdevuosien mukanaan tuomat muutokset ovatkin normaaleja, oireiden hillitsemiseksi kannattaa pitää mielessä nämä tuotteet.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Helpotusta vaihdevuosien kuumiin aaltoihin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Helpotusta vaihdevuosien kuumiin aaltoihin

Vaihdevuodet tuovat mukanaan muutoksia, ja usein naiset kärsivät kuumista aalloista ja muista oireista. Saat helpotusta kuumiin aaltoihin luonnonan...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stojanovska, L., Brooks, N., & Ashton, J. (2009). The use of Lepidium meyenii (Maca) on hormone profile and sypmtoms in postmenopausal women. International Journal of Gynecology and Obstetrics107, S349–S350. https://doi.org/10.1016/S0020-7292(09)61273-X
 • Rogers, P. J., Smith, J. E., Heatherley, S. V., & Pleydell-Pearce, C. W. (2008). Time for tea: Mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and theanine administered alone and together. Psychopharmacology195(4), 569–577. https://doi.org/10.1007/s00213-007-0938-1
 • Bayles, B., & Usatine, R. (2009, December 15). Evening primrose oil. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
 • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 100). American Society for Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.07146
 • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006, December). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.02.026

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.