Lotus-synnytys: ominaisuudet, riskit ja edut

Osa perheistä kokee, että lotus-synnytys kunnioittaa synnytyksen pyhyyttä, mutta tämä menetelmä voi luoda valtavan riskin vauvan terveydelle. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja aiheesta.
Lotus-synnytys: ominaisuudet, riskit ja edut
María Irene Benavides Guillém

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri María Irene Benavides Guillém.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet naiset kokevat, että moderni synnytys ei enää tarjoa emotionaalista ja hengellistä voimaantumisen tunnetta. Näin ollen yhä useammat naiset tutkivat muita vaihtoehtoja, niiden muassa lotus-synnytys. On kuitenkin tärkeää muistaa, että se mikä muutti synnytyksen erittäin lääketieteelliseksi ja kontrolloiduksi sairaalamenettelyksi, oli pyrkimys vähentää äitien ja vauvojen kuolleisuutta ja sairastuvuutta.

Äitien ja vauvojen riittävä hoito on yksi Maailman terveysjärjestön tavoitteista. Lääketieteeseen perustuvien terveysinterventioiden soveltaminen synnytyksessä on arvioiden mukaan vähentänyt synnyttävien äitien kuoleman riskiä suuresti: yhdestä kuolemasta 73 naista kohti yhteen 180 naista kohti.

Tuleville vanhemmille onkin annettava riittävästi tietoa synnytyksestä ja sen riskeistä, jotta he voivat valita heille sopivimman tavan tuoda lapsi maailmaan. Yhtä näistä ei-lääketieteeseen perustuvista tavoista kutsutaan lotus-synnytykseksi.

Mikä on lotus-synnytys?

Lotus-synnytys tai -syntymä perustuu siihen, että napanuoran ja istukan annetaan olla kiinni vauvassa kunnes se irtoaa itsekseen. Tämä tapahtuu yleensä 3-10 päivän välillä syntymän jälkeen.

Istukka vaatii pesemistä synnytyksen jäljiltä jääneen veren poistamiseksi, ja yleensä se kääritään imukykyiseen materiaaliin, kuten vaippaan. Lopuksi istukkaa hierotaan suolalla ja aromaattisilla yrteillä kosteuden ylläpitämiseksi ja epämiellyttävien hajujen torjumiseksi.

Tämän käytännön alkuperä

Lotus-synnytys on saanut nimensä Clair Lotus Dayn mukaan, joka vuonna 1974 havaitsi, että vastasyntyneiden simpanssien istukka irtoaa luonnollisesti. Tämä herätti kysymyksiä siitä, miten me ihmiset käsittelemme istukkaa synnytyksen aikana.

Napanuoran ja istukan tarkoitus

Raskaus ei voi tapahtua ilman istukkaa; se estää äidin immuunijärjestelmää hyökkäämästä vauvaan, koska muutoin äidin keho kokisi kehittyvän vauvan ulkopuolisena uhkana.

Lisäksi happi ja kaikki ravinteet, joita vauva tarvitsee omaan kehitykseensä, tulevat äidiltä istukan ja napanuoran kautta. Näin ollen vauvan omat keuhkot alkavat toimia ja kuljettamaan happea verenkiertoon heti syntymän jälkeen.

Lotus-synnytys ja sen ominaispiirteet.
Istukka ravitsee vauvaa sen aikaa kun vauva kasvaa kohdussa.

Lotus-synnytyksen edut

Yksi lotus-synnytyksen eduista on estää lasta saamasta anemiaa, koska veren virtausta istukasta ei ole keskeytetty. Lisäksi oletetaan, että tartuntariskiä ei ole, koska napanuora on edelleen kiinni.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että nämä ovat vain hypoteeseja, koska niiden tueksi ei ole tieteellistä näyttöä.

Miksi jotkut perheet valitsevat lotus-synnytyksen?

Yleisin syy siihen, miksi vanhemmat valitsevat lotus-synnytyksen, ei kuitenkaan ole mikään edellä mainituista. Monet vanhemmat näkevät lotus-syntymän vaihtoehtona, joka antaa lisää hengellistä merkitystä syntymähetkelle.

Lotus-syntymän näkökulmasta istukka on pyhä elin, elämän ja hedelmällisyyden lähde. Se muodostaa katkeamattoman sidoksen äidin ja lapsen välille. Lotus-synnytys vahvistaa äidin ja vastasyntyneen hengellistä oikeutta valita syntymisehdot.

Lotus-syntymän vaikutus vauvaan

Lotus-syntymän kannalta napanuora ja istukka muodostavat yksikön vastasyntyneen kanssa, ja vastasyntyneellä on oikeus valita, missä vaiheessa hän on valmis eroamaan tästä yksiköstä.

Jotkut uskovat, että istukan ja napanuoran jättäminen kiinni vastasyntyneeseen vauvaan estää vauvaa kokemasta erotuksesta johtuvaa traumaa. Lotus-syntymän näkökulmasta tällainen trauma johtuu äkillisestä erotuksesta äidistä ja elimestä, joka suojeli vauvaa raskauden aikana. Samoin vanhemmat ilmoittavat viettäneensä enemmän aikaa vauvojensa kanssa, koska heidän on vaikea siirtää vauvaa ja istukkaa.

Lotus-synnytys: riskit

Tässä vaiheessa saatat miettiä, miksi lotus-syntymää ei käytetä yleisesti, jos se on niin hyvä menetelmä. Kuten edellä mainittiin, ei ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä siitä, että se olisi turvallinen ja hyödyllinen käytäntö.

Itse asiassa lotus-synnytys luokitellaan riskialtiiksi käytännöksi, ja useimmat ammattilaiset eivät suosittele sitä. Niin kauan kuin ei ole olemassa vankkoja todisteita ja on raportoitu tapauksista, joissa lotus-syntymä on aiheuttanut vaaraa vastasyntyneelle vauvalle, ei ole eettisesti oikein suositella sitä.

Lotus-syntymäteorian mukaan vauvan infektioriski on pienempi koska napanuoraa ei ole katkaista ennenaikaisesti. Näin ollen ei ole avattu mitään porttia bakteereilla ja muille patogeeneille, jotka voisivat aiheuttaa tulehduksen. Totuus on kuitenkin se, että hajoavasta istukasta voi tulla bakteerien lähde. Aikaisemmin vastasyntyneillä on raportoitu omfaliittia (navan infektio) ja sepsistä (verenmyrkytys).

Lisäksi hallitsematon ja jatkuva verenkierto istukasta voi johtaa keltaisuuteen (silmien ja ihon keltaisuuteen), polysytemiaan (liikaa punasoluja, mikä lisää veren viskositeettia) ja tromboosiin.

Lotus-synnytys: suositukset

Pidä mielessä seuraavat seikat kun mietit synnytykseen liittyviä vaihtoehtoja:

  • Etsi tietoa luotettavista lähteistä ja keskustele asiasta luotettavan lääkärin kanssa.
  • Synnytystapa (alatie tai keisarileikkaus) riippuu terveydentilastasi, raskauden kehityksestä ja vauvan hyvinvoinnista. Synnytystapa on helpompi päättää, kun raskauden hallinta on ollut tehokasta ja olet tehnyt kaikki tarvittavat testit.
  • Älä synnytä vauvaa kotona, ellei sinulla ole matalan riskin raskaus. Kotisynnytys voi olla vaihtoehto niin kauan kuin ei ole näyttöä siitä, että äiti tai vauva on vaarassa.
  • Helppo pääsy sairaalaan on avainasemassa. Terveydenhoitoverkoston toiminta ei ole sama kaikissa maissa. Siten jopa 40 % matalan riskin raskauksista voi vaikeutua synnytyksen aikana.
  • Lääkärit suosittelevat että valmistaudut synnytykseen. Voit laatia synnytyssuunnitelman, johon kirjaat omia toiveitasi synnytykseen liittyen. Tämä suunnitelma annetaan kätilöille heti kun menet sairaalaan. Tarjolla on myös erilaisia synnytysvalmennuksia.

Aktiivinen synnytyksen hallinta

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto on edelleen yksi yleisimmistä synnyttäneen äidin kuolemaan johtavista syistä. Aktiivinen synnytyksen hallinta tai synnytyksen kolmannen vaiheen kontrollointi ovat tärkeitä työkaluja tämän komplikaation estämiseksi.

Aktiivinen synnytyksen hallinta viittaa kolmeen käytäntöön:

WHO suosittelee myös napanuoran puristamisen myöhäistämistä. Tällä pyritään siihen että napanuorassa tapahtuvaa verenkiertoa ei katkaista välittömästi vauvan synnyttyä, eikä napanuoraa myöskään tule katkaista välittömästi. Suositus on odottaa muutama minuutti ennen napanuoran katkaisemista.

Poikkeuksena ovat vastasyntyneet, joilla on hengitysvaikeuksia. Myöhäistetty napanuoran katkaiseminen estää anemiaa ja muita vakavia sairauksia.

Yksilöä kunnioittava hoito

Kansainvälisten raskaus- ja synnytysjärjestöjen suositusten tarkoituksena on kohdella äitiä arvokkaasti ja kunnioittavasti. Ne myös suojaavat hänen yksityisyyttään, luottamuksellisuuttaan ja koskemattomuuttaan.

Tavoitteena ei ole vain estää äitien sairastumista tai kuolemaa, vaan myös antaa naisille vaikutusvaltaa sekä puolustaa heidän oikeuksiaan. Tämä prosessi alkaa ennen raskautta ja jatkuu vauvan syntymän jälkeen.

Inhimillinen synnytys

Ihokontakti on ensiarvoisen tärkeää ensimmäisen tunnin aikana imetyksen helpottamiseksi syntymän jälkeen. Pääasiassa kun äiti on hyvin ja vauva on syntynyt ilman komplikaatioita.

Hoitava kätilö asettaa vastasyntyneen äitinsä rinnalle, kuivaa hänet ja arvioi hänen hengityksensä. Sitten hän odottaa muutaman minuutin ennen kuin kiinnittää johdon. Sitten vauva peitetään kuivalla peitolla.

Hoitohenkilökunta tekee kaikki hoitoon liittyvät rutiinitoimenpiteet, mutta ennen sitä he pyrkivät antamaan aikaa vauvalle olla äidin iholla, jolloin vauva on läheisessä kontaktissa äitinsä kanssa.

Lotus-synnytys sairaalassa.
Lääketieteellisten menetelmien käyttö synnytyksessä vähentää äitien ja vauvojen kuoleman riskiä. Kansainväliset järjestöt suosittelevat synnytyksen inhimillistämistä.

Lotus-synnytys: kannattaako se?

Huolimatta siitä, ettei ole mitään tieteellistä näyttöä lotus-synnytyksen tueksi, ei voida sivuuttaa sitä tosiasiaa, että sen kokeneet vanhemmat pitävät sitä positiivisena kokemuksena, jonka he haluavat toistaa.

Tämä johtuu osittain siitä, että inhimilliset tunteemme, vakaumuksemme, ajatuksemme, tunteemme ja hengellisyytemme ovat olennainen osa elämäämme. Lääketieteellinen tieto puolestaan ​​keskittyy usein biologiseen ja fyysiseen, unohtamatta muita tarpeita.

Lääketieteellisen hoidon ei kuitenkaan tarvitse olla synonyymi kylmälle, epäinhimillistetylle tai traumaattiselle synnytykselle. On olemassa tapoja sovittaa yhteen äidin, isän ja lapsen kokonaisvaltaiset tarpeet, jotka eivät aiheuta terveysriskejä.

Vanhempien on tutkittava synnytykseen valmistautumisen yhteydessä tarjotun hoidon tasoa sekä ominaisuuksia. Lotus-synnytystä ei yleensä suositella, mutta monet sairaalat tarjoavat muita ystävällisiä, inhimillisiä ja hengellisiä vaihtoehtoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Steer-Massaro C. Neonatal Omphalitis After Lotus Birth. J Midwifery Womens Health. 2020;65(2):271-275.
  • Gönenç İM, Aker MN, Ay E. Qualitative Study on the Experience of Lotus Birth. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2019;48(6):645-653.
  • Hart Hayes E. Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices: What Does the Evidence Tell Us? J Perinat Neonatal Nurs. 2019;33(2):99-102.
  • Bonsignore A, Buffelli F, Ciliberti R, Ventura F, Molinelli A, Fulcheri E. Medico-legal considerations on “Lotus Birth” in the Italian legislative framework. Ital J Pediatr. 2019;45(1):39.
  • Ittleman BR, German KR, Scott E, Walker V, Flaherman VJ, Szabo J et al. Umbilical Cord Nonseverance and Adverse Neonatal Outcomes. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(2):238-240.
  • Ahmad N, Nor SFS, Daud F. Understanding Myths in Pregnancy and Childbirth and the Potential Adverse Consequences: A Systematic Review. Malays J Med Sci. 2019;26(4):17-27.
  • Monroe KK, Rubin A, Mychaliska KP, Skoczylas M, Burrows HL. Lotus Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(1):88-94.
  • Ittleman BR, Szabo JS. Staphylococcus lugdunensis sepsis and endocarditis in a newborn following lotus birth. Cardiol Young. 2018;28(11):1367-1369.
  • Zinsser LA. Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping. Women Birth. 2018;31(2):e73-e76.
  • Tricarico A, Bianco V, Di Biase AR, Iughetti L, Ferrari F, Berardi A. Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis. Pediatr Neonatol. 2017;58(3):281-282.
  • Rodríguez A. Una tendencia en la asistencia al nacimiento: El parto lotus. [tesis]. Universidad de Jaén; 2017.
  • Vidhya, Kalaimathy A. Lotus Birth -A Ritual or Scientific. Asian J. Nursing Edu. and Research. 2011;1(3): 92.93.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.