Logo image
Logo image

Ed Coan: historian mahtavimman voimanostajan saavutukset

3 minuuttia
Menestystä, ponnisteluja ja ristiriitoja. Ed Coanilla on alan suurimmat ennätykset, mutta hän sai kilpailukiellon positiivisen dopingnäytteen takia. Tutustu hänen tarinaansa.
Ed Coan: historian mahtavimman voimanostajan saavutukset
Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2024

Jos on yksi nimi, joka voimanostopiireissä tunnetaan suurimpana, se on Ed Coan. Hän on voittanut vaikuttavan uransa aikana useita maailmanmestaruuksia ja tehnyt monia ennätyksiä, ja hän on jättänyt lähtemättömän jäljen lajiin.

Tutustu miehen, joka on ansainnut “historian mahtavimman voimanostajan” tittelin, tarinaan ja saavutuksiin. Tiedätkö miksi hän on saavuttanut ne? Kohta paljastamme.

Ed Coanin alku voimanostossa

Ed Coanin tarina alkoi saada näkyvyyttä United States Powerlifting Federationin (USPF) mestaruuskilpailuissa vuonna 1983. Vain 20-vuotiaana Chicagosta kotoisin oleva nuori mies saavutti 82,5 kilon sarjassa vaikuttavan 842,5 kilon kokonaisnoston.

Hän sijoittui tuolloin toiseksi. Hänen debyyttinsä yllätyksellisyys, sijoittuminen heti legendaarisen Mike Bridgesin jälkeen, enteili lajin uuden kuninkaan tuloa.

Vuotta myöhemmin Coan debytoi International Powerlifting Federationin (IPF) MM-kilpailuissa Dallasissa. Hän voitti mahtavilla tuloksilla ja oli siitä lähtien pysäyttämätön maailmanmestaruuskilpailuissa. Hän voitti viisi kertaa peräkkäin ja vakiinnutti absoluuttisen ylivallan lavalla.

Ennätyksiä ja lisää ennätyksiä

Ed Coan oli monipuolinen alallaan. Hän kohotti voimanoston rimaa olemalla paras kolmessa voimanostolajissa:

Hän osoitti 71 maailmanennätyksellään erinomaiset taitonsa ja kykynsä ylittää esteitä. Vuonna 1994 hänestä tuli historian ensimmäinen mies, joka saavutti kilpailussa 2 400 paunan (noin 1 088 kg) kokonaispainon. Kokonaispaino on kolmen lajin (jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto) maksiminostojen summa.

Suurten ja vahvojen urheilijoiden hallitsemassa lajissa Ed Coan uhmasi odotuksia voittamalla paljon painavampia kilpailijoita. Hän paransi ikonisten Bill Kazmaierin ja O. D. Wilsonin ennätyksiä. Ja hän teki sen lähes 40 kiloa kevyemmällä kehonpainolla.

Jokaisessa kilpailussa Coan korosti ylivoimaisuuttaan kilpailijoihinsa nähden. Tässä lajissa jo 20 kilon eroa seuraavaan kilpailijaan pidetään tavallisuudesta poikkeavana. Ed voitti maailmanmestaruuksia 90-200 kilon marginaaleilla lähimpään vastustajaan nähden.

Lue tämäkin: Arnold Schwarzeneggerin salaisuus lihasmassan kasvattamiseen: 4-1-1 -menetelmä

Dopingtestit ja tahrat Ed Coanin uralla

Koko uransa ajan Ed Coan kohtasi merkittävän haasteen dopingtesteissä. Kilpaillessaan IPF:n sääntöjen alla Edin testitulos oli positiivinen kolme kertaa, mikä toi hänelle rangaistuksia ja vei häneltä maailmanmestaruuksia.

Tarkemmin sanottuna:

  • Hänet hyllytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Hänen sanottiin käyttäneen steroidia, joka rekisteröitiin dopingtestissä.
  • Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1989, testi oli positiivinen, ja hän sai toisen pelikiellon.
  • Lopulta vuonna 1996, kun Itävallassa pidettiin maailmanmestaruuskilpailuja, hänen testinsä oli jälleen positiivinen. Toistuvista rikkomuksista IPF määräsi elinikäisen kilpailukiellon. Tämä merkitsi sitä, ettei hän voinut enää kilpailla virallisesti.

Näistä tapauksista on käyty keskustelua. Vuoteen 2009 asti voimassa olleissa voimanoston dopingsäännöissä oli nimittäin lauseke, joka tunnettiin puhekielessä “Ed Coanin sääntönä”. Sen mukaan voimanostaja ei saisi osallistua mihinkään tapahtumaan, johon on rekisteröity toinen voimanostaja, jolla on aiempi dopingrangaistus.

On kuitenkin syytä huomata, että dopingtestausta kehitettiin vielä tuolloin. Coan oli yksi ensimmäisistä urheilijoista, jotka joutuivat tällaisen valvonnan kohteeksi.

Seuraamukset vaikuttivat väliaikaisesti hänen osallistumiseensa IPF:n virallisiin kilpailuihin. Hän jatkoi kuitenkin kilpailemista muissa järjestöissä ja säilytti asemansa.

Lue lisää: Ammoniakkisuola eli hajusuola voimaurheilussa

Ed Coanin perintö ja pitkäikäisyys

Ed Coanin uran taustalla ei ollut vain hänen luontainen lahjakkuutensa, vaan myös kova työ ja omistautuminen harjoittelulle. Hänen urheilurutiininsa keskittyi kolmen nostomuodon parantamiseen.

Tätä varten hän jakoi suunnitelmansa kolmeen päivään. Yksi kullekin nostomuodolle. Neljännen päivän hän varasi lisäharjoituksille.

Asetelma oli joustava, joten hän pystyi muuttamaan rutiinien järjestystä ja samalla varmistamaan, että hänellä oli lepopäivä pääharjoitusten välissä.

Ed Coanin legendaarisuus voimanostossa on kiistaton. Hänen pitkäikäisyytensä lajissa on myös osoitus hänen sitoutumisestaan.

Hän ei ainoastaan voittanut maailmanmestaruuksia neljässä painoluokassa, vaan hän oli kaikissa kilpailuissa voittamaton 16 vuoden ajan. Hän rikkoi kuuluisten nostajien ennätyksiä, jotka olivat olleet kansan ihailun huipulla.

Nousuista ja laskuista sekä kiistoista huolimatta hän on edelleen inspiraation lähde monille voimanostajille. Nykyään, 59-vuotiaana, hän ohjaa ja motivoi nuoria lajiharrastajia.

IPF pitää kuitenkin voimassa säännön, jonka mukaan sen jäsenet eivät saa osallistua Ed Coanin seminaareihin hyllytyksen uhalla. Epäilemättä hän on mies, joka tavalla tai toisella saa ihmiset edelleen puhumaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Warpeha, J. (2015). A History of Powerlifting in the United States: 50 Years after York. USA Powerlifting Minnesota.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.