Logo image
Logo image

Ammoniakkisuola eli hajusuola voimaurheilussa

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme ammoniakkisuolasta, jota voidaan käyttää mielialan, voiman ja suorituskyvyn parantamiseen urheilussa. Jatka lukemista, jos olet kiinnostunut tietämään lisää.
Ammoniakkisuola eli hajusuola voimaurheilussa
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Tänä päivänä ammoniakkisuolaa eli hajusuolaa käytetään erityisesti voimaurheilussa.  Voimaurheiluun kuuluvia lajeja ovat esimerkiksi painonnosto, rugby, amerikkalainen jalkapallo ja erilaiset yhdistetyt taistelulajit. Perinteisesti ammoniakkisuolaa on käytetty pyörtyneiden ihmisten herättämiseen. Ammoniakkisuola herättää aistit laukaisemalla reaktioita verenkiertoelimistössä ja nostamalla verenkiertoa sekä sydämen sykettä.

Mitä ammoniakkisuola on ja mihin sitä käytetään?

Nimitystä ammoniakkisuola käytetään yleensä viittaamaan ammoniumkarbonaatteihin perustuviin valmisteisiin, joiden kaava on (NH4)2CO3. Ne eroavat kuitenkin luonnollisessa tilassaan esiintyvästä mineraaliammoniumsuolasta.

Näitä valmisteita voi ostaa luontaistuotekaupoista ja verkkokaupoista useassa eri muodossa:

 • Suolana (tämä on yleisin muoto)
 • Rakeina, jotka rikkoutuessaan vapauttavat hajun
 • Nesteenä, joita voidaan liuottaa veteen tai alkoholiin
 • Pyyhkeet tai sideharso, joka on valmiiksi kyllästetty hajulla

Yleisin käyttötapa on tuoda hajusuolaa sisältävä astia lähelle nenää ja hengittää sisään. Hajusuolan kemikaalit aiheuttavat muutoksen nenän limakalvoissa ja keuhkokalvossa, mikä laukaisee sympaattisen hermoston sisäänhengitysrefleksin, mikä puolestaan ​​muuttaa hengitysmallia lisäämällä elimistön ventilaatiota ja vireyden tunnetta.

Näin ollen sydämen syke nousee, samoin kuin veren virtaus keskivaltimosta aivoihin. Aiheesta tehtyjen tutkimusten mukaan syke voi nousta kuudesta yhteentoista lyöntiä minuutissa, 15 sekuntia hajusuolan sisäänhengityksen jälkeen.

Näiden vaikutusten vuoksi ammoniakkisuolaa käytetään usein elvyttämään ihmisiä, jotka ovat pyörtyneet tai kärsivät huimauskohtauksista.

Some figure
Ammoniakkisuola nostaa sykettä nopeasti sisäänhengityksen jälkeen.

Lue myös: Lämpö ja kylmä urheiluvammojen hoidossa

Ammoniakkisuolan käyttö voimaurheilussa

Jo mainittujen käyttötarkoitusten lisäksi ammoniakkisuolat ovat nykyään hyvin yleisiä voimalajeja harrastavien henkilöiden keskuudessa. Itse asiassa tutkimus osoittaa, että 49 % voimaurheilun ammattilaisista käyttää hajusuolaa.

Miten sitä käytetään?

Hajusuolan käyttäminen on melko yksinkertaista:

 1. Aseta säiliö noin 10 senttimetrin päähän nenästä.
 2. Hengitä sisään voimakkaasti ja syvään.
 3. Yhden kerran pitäisi riittää nostamaan elimistön vireystilaa.

Ammoniakkisuolan käyttö voimaurheilussa kannattaa rajoittaa vain kilpailutilanteisiin. Ammoniakkisuolan jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Sinun on odotettava muutama sekunti tunteaksesi hajusuolan vaikutuksen. Sen vaikutus kestää vain hetken, joten on parasta ottaa kaikki irti sen tuomasta euforian tunteesta.

Mitä hyötyä siitä on?

Mitä tulee ammoniakkisuolan käytön hyödyllisyyteen voimaurheilussa, on todettu, että verenkierron ja sykkeen lisääntymisen ansiosta ne voivat vaikuttaa suoritukseen välillisesti. Tässä mielessä sitä käytetään ergogeeniseen tarkoitukseen aktivoimaan henkilön fyysistä vireystilaa.

Pitkissä kilpailuissa tai kun henkilö on todella väsynyt, sitä voidaan käyttää myös paremman henkisen vireystilan saavuttamiseksi. Se voi olla hyödyllinen esimerkiksi erilaisissa kamppailulajeissa.

Ovatko ammoniakkisuola hyödyllinen voimaurheilussa?

On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa urheilusuoritukseen. Usein kiistellään siitä, onko ammoniakkisuola hyödyllinen voimaurheilussa. Katsotaanpa, mitä tutkimukset sanovat.

1RM ja voima

Mitä tulee voimaharjoitteluun, termillä 1RM tarkoitetaan suurinta painoa, joka voidaan nostaa kerralla yhdessä harjoituksessa. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan havaittu hajusuolojen merkittävästi parantavan urheilusuoritusta.

Sen ei ole myöskään havaittu vaikuttavan tehoon, maksimaaliseen voimantuotantoon tai voimankehityksen nopeuteen IMTP:n (isometrisen moniniveltestin) aikana.

Voiman ja nopeuden räjähtävyys

Räjähtävyydellä tarkoitetaan voiman tai nopeuden kehittämistä lyhyillä matkoilla tai aikaväleillä. Tämä on yleistä lajeissa, kuten tenniksessä tai jalkapallossa.

Tältä osin tutkimukset havaitsivat ammoniakkisuolan positiivisen vaikutuksen. Erityisesti tutkijat tarkastelivat hajusuolojen vaikutuksia urheilijoiden anaerobiseen suorituskykyyn amerikkalaisessa jalkapallossa.

Urheilijat juoksivat sarjan 5 sekunnin sprinttejä, joiden välillä oli 40 sekunnin palautumisaika. Anaerobinen testi suoritettiin ennen ja jälkeen. Tulokset osoittivat, että PP (huipputeho) ja MP (maksimiteho) lisääntyivät 90 prosentilla – 80 prosentilla osallistujista.

Tuloksia ei pidetä ratkaisevina, joten tutkijat suosittelevat lisätutkimuksia.

Some figure
Sprintit eivät ole yleisiä voimalajeissa, joten tässä tapauksessa hajusuolan vaikutus liittyy kehon räjähtävyyteen.

Lue myös: Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä

Sivuvaikutukset ja vasta-aiheet

Hajusuolaa on käytettävä varoen. Kun ammoniakkia käytetään esimerkiksi kodin siivouksessa, se voi olla myrkyllistä hermostolle. Tässä yhteydessä on huomioitu joitakin mahdollisia reaktioita:

 • Yskiminen
 • Silmien vuotaminen
 • Hengityksen vinkuminen
 • Muut hengitysvaikeudet
 • Kipu rintakehässä
 • Kurkun ja nenän ärsytys
 • Huimaus ja pyörtyminen

Kun hajusuolaa käytetään pieninä pitoisuuksina, sen käyttö on täysin turvallista eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Siksi on huolehdittava siitä, että ammoniakkisuola pidetään 10 senttimetrin etäisyydellä nenästä ja sitä hengitetään vain kerran.

Jotkut tutkimukset kuitenkin raportoivat, että ammoniakkisuolan käyttö urheilussa peittää alkavan urheiluvamman oireet.

Säännöllisen harjoittelun tärkeys

Kehon voimaan ja suorituskykyyn vaikuttavat monet tekijät. Siksi on tärkeää korostaa, että mikään aine ei voi korvata systemaattista ja hyvin kohdennettua harjoitusrutiinia.

Tiettyjen apuvälineiden käyttö on sallittua, kunhan se ei aiheuta vaaraa itselle tai muille. Onneksi näin ei ole voimaurheilussa, koska maailman antidopingtoimisto (WADA) ei kiellä ammoniakkisuolan käyttöä voimaurheilussa.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että näiden aineiden ergogeeninen vaikutus liittyy enemmän mielialaan ja vireyteen kuin todelliseen fyysiseen voimakapasiteettiin. On kuitenkin totta, että monet urheilijat käyttävät ammoniakkisuolaa sekä kilpailuissa että harjoituksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Odriozola Lino J. Ayudas ergogénicas en el deporte. Arbor. 2000; 165(650), 171–185. https://doi.org/10.3989/arbor.2000.i650.964
 • Richmond S, Potts A, Sherman J. The impact of ammonia inhalants on strength performance in resistance trained males. J Exerc Physiol Online. 2014; 17: 60-66.
 • Bartolomei S, Nigro F, Luca G, Gabriele S, et al. Acute Effects of Ammonia Inhalants on Strength and Power Performance in Trained Men. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2017; 32(1): 244-247.
 • Secrest J, Jones E, Faries M, Hearon C. The Effects of Ammonia Inhalants on Anaerobic Performance Following a Simulated American Football Game. International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings. 2015; 2(7): 67. DOI:10.1249/01.MSS.0000477345.16772
 • Herrick R, Herrick S. Allergic reaction to aromatic ammonia inhalant ampule. A case report. Am J Sports Med. 1983; 11(1): 28. doi: 10.1177/036354658301100108.
 • Velásquez J. The use of ammonia inhalants among athletes. Strength & Conditioning Journal. 2011; 33(2): 33-35.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.