Logo image
Logo image

Diovan: käyttöohjeet ja sivuvaikutukset

4 minuuttia
Diovan estää angiotensiini II:n vaikutusta, joka puolestaan johtaa verisuonten rentoutumiseen ja verenpaineen laskuun. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin sen käytöstä ja sivuvaikutuksista.
Diovan: käyttöohjeet ja sivuvaikutukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Diovan on lääke, jonka vaikuttavana aineena toimii valsartaani. Se kuuluu angiotensiini II:n salpaajiksi kutsuttujen lääkkeiden ryhmään, joka auttaa hallitsemaan korkeaa verenpainetta.

Korkea verenpaine lisää sydämen ja valtimoiden työmäärää. Tapauksissa, joissa korkea verenpaine jätetään hoitamatta, voi se alkaa vaurioittamaan aivojen, sydämen ja munuaisten verisuonia, mikä voi pidemmällä aikavälillä johtaa esimerkiksi aivohalvaukseen, sydämen vajaatoimintaan tai munuaisten vajaatoimintaan. Lisäksi korkea verenpaine suurentaa todistetusti myös sydänkohtauksen riskiä.

Miten Diovan toimii ja mihin sitä käytetään?

Angiotensiini II on kehossa esiintyvä aine, joka saa verisuonet supistumaan, mikä taas omalta osaltaan johtaa verenpaineen nousuun.

Lääkkeenä Diovan estää tämän aineen vaikutusta, jonka seurauksena verisuonet rentoutuvat ja verenpaine alkaa laskea.

Tätä lääkettä on saatavilla kalvopäällysteisten tablettien muodossa ja sitä voidaan käyttää seuraavien kolmen eri tilan hoitamiseen:

  • Korkean verenpaineen hoitoon aikuisilla, yli kuuden vuoden ikäisillä lapsilla ja murrosikäisillä aina 18 ikävuoteen saakka.
  • Aikuisten potilaiden hoitoon tuoreen sydänkohtauksen jälkeen, jonka ilmaantumisesta on kulunut vähintään 12 tuntia ja enintään 10 päivää. Diovan auttaa laskemaan potilaan menehtymisen riskiä sydänkohtauksen jälkeisinä tunteina ja päivinä.
  • Aikusten potilaiden hoitoon, jotka kärsivät sydämen vajaatoiminnasta: näillä potilailla hoito aloitetaan yleensä 40 milligramman annoksella kaksi kertaa päivässä. Diovania käytetään yleensä seuraavissa tapauksissa: tapauksissa, joissa ACE:n estäjiä ei voida käyttää; tai tapauksissa, joissa hoitoa täydennetään ACE:n estäjien lisäksi Diovanilla silloin, kun muita sydämen vajaatoiminnan hoitoon suunnattuja lääkkeitä ei voida hyödyntää.
Some figure

Diovan kuuluu niiden lääkkeiden ryhmään, jotka tunnetaan nimellä angiotensiini II:n salpaajat.

Lääkäri nostaa annostusta vähitellen useiden viikkojen aikana ja korkeintaan 160 milligrammaan kahdesti päivässä (eli maksimiannostus päivässä on yhteensä 320 milligrammaa). Lopullinen annos riippuu aina potilaan omasta toleranssista.

Kuten aikaisemmin jo mainitismme, tätä lääkettä voidaan annostella potilaalle yhdessä muiden sydämen vajaatoiminnan hoitoon suunnattujen lääkkeiden, kuten ACE:n estäjien kanssa. ACE:n estäjät ovat lääkkeiden ryhmä, joka kuuluu angiotensiiniä muodostavan entsyymin (eng. angiotensin-converting-enzyme ACE eli angiotensiinikonvertaasin estäjät) estäjien ryhmään.

Sydämen vajaatoiminta on tila, jossa ihmisen sydän ei kykene enää pumppaamaan verta elimistöön normaalisti. Vajaatoiminta ei tosin itsessään ole sairaus, vaan oire toisesta sydämen toimintaa häiritsevästä sairaudesta. Sydämen vajaatoiminnan oireisiin kuuluvat hengenahdistukset sekä normaalia nopeampi väsyminen fyysisen aktiviteetin aikana. Muita sydämen vajaatoiminnan oireita ovat jalkojen turvotus, joka johtuu elimistöön kertyneistä nesteistä. Myös paino voi tämän tilan takia nousta. Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa oireita esiintyy myös lepotilassa.

Valsartaanin käyttö yhdessä muiden lääkkeiden kanssa

Valsartaanilla (Diovanin vaikuttava aine) suoritetun hoidon vaikutus voi muuttua, kun sitä käytetään yhdessä tiettyjen lääkkeiden kanssa. Tämän vuoksi on mahdollista, että lääkäri tulee muuttamaan annosta ja suorittaa muita hoidon tilaan vaikuttavia varotoimenpiteitä. Joissakin tapauksissa joidenkin lääkkeiden annostelu on keskeytettävä, mutta tämän päätöksen tekee yksinomaan potilaan oma lääkäri.

Valsartaanin tehoon mahdollisesti vaikuttavia lääkkeitä ovat muut verenpaineen alentamiseen suunnatut lääkkeet, kuten diureetit, ACE:n estäjät sekä aliskireeni. Lisäksi hoidossa on otettava huomioon sellaiset lääkkeet, jotka nostavat veren kaliumtasoa, kuten kaliumlisät tai elimistön kaliumtasoa suurentavat lääkkeet.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Varo näitä 6 varhaista sydämen vajaatoiminnan merkkiä

Mitkä ovat Diovanin mahdolliset sivuvaikutukset?

Aivan kuten kaikilla muillakin lääkkeillä, myös Diovanin käytöllä voi olla mahdollisia haittavaikutuksia, vaikka kaikki eivät niitä kuitenkaan saa. Jotkut Diovanin haitallisista vaikutuksista voivat olla vakavia ja saattavat tarvita välitöntä lääkinnällistä apua. Myös joidenkin haittavaikutusten esiintymistiheys voi vaihdella potilaan tilasta riippuen. Diovanin hoidon yhteydessä potilaat voivat kokea allergisen reaktion oireita, kuten:

Some figure

Tämän lääkkeen käyttö voi aiheuttaa allergisia reaktioita, jotka ilmenevät ihon kutinana.

Jos sinulla on joitakin seuraavista oireista, lopeta heti tämän lääkityksen käyttö ja ota yhteys lääkäriisi. Muita yleisiä haittavaikutuksia ovat huimaus, matala verenpaine huimausoireiden kanssa tai ilman sekä munuaisten vajaatoimintaan viittaavat merkit.

Muita sivuvaikutuksia ovat angioedeema (pienen limakalvon tai ihoalueen äkillinen turpoaminen), äkillinen tajunnan menetys, kiertohuimaus (tunne siitä, että ympäristö alkaa kieppua silmissä), lihaskrampit, epänormaali sydämen rytmi, yskä, heikkous ja vatsakipu. Näitä edellä mainittuja oireita esiintyy kuitenkin vain suhteellisen harvoissa tapauksissa.

Haittavaikutuksia, kuten huimausta ja heikentynyttä munuaistoimintaa, havaitaan harvemmin niillä aikuisilla potilailla, joilla korkeaa verenpainetta hoidettiin Diovanin avulla. Samoja sivuvaikutuksia esiintyy kuitenkin useammin niillä aikuisilla potilailla, joilla Diovania käytettiin sydämen vajaatoiminnan hoitoon tai tuoreen sydänkohtauksen jälkeen.

Diovanin haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset lääkkeen käytöstä aiheutuvia haittavaikutuksia, ota heti yhteys lääkäriisi tai apteekin henkilökuntaan. Voit myös ilmoittaa lääkkeen haittavaikutuksista suoraan Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskukseen Fimeaan (Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri).

Kun ilmoitat alan asiantuntijalle lääkkeen haitallisista sivuvaikutuksista, voit samalla auttaa heitä tarjoamaan lisätietoja tämän lääkkeen turvallisuudesta. Lääkkeen parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi ja haitallisten sivuvaikutusten riskin vähentämiseksi onkin tärkeää, ​​että otat tätä lääkettä vain sen verran kuin mitä lääkärisi on sinun määrännyt ottavan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Vältä näitä asioita, jos kärsit korkeasta verenpaineesta

Lopuksi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 160-360 milligramman annos valsartaania on saavuttanut paremman tehokkuuden korkean verenpaineen hallinnassa kuin muut samaan ryhmään kuuluvat molekyylit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ripley, T. L. (2005). Valsartan in chronic heart failure. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E327
  • Zakirova, A. N., & Zakirova, N. E. (1999). Diovan efficacy and tolerance in mild and moderate hypertension. Terapevticheskii Arkhiv.
  • Mahony, C. (2013). Second study on valsartan is threatened with retraction over alleged data manipulation. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.f4920
  • Huang QF, Li Y, Wang JG. Overview of clinical use and side effect profile of valsartan in Chinese hypertensive patients. Drug Des Devel Ther. 2013;8:79–86. Published 2013 Dec 30. doi:10.2147/DDDT.S38617

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.