8 merkkiä munuaisten ongelmista

Väsymys, muutos virtsan värissä ja selkäkivut voivat joskus olla merkki munuaisten ongelmista. Tässä artikkelissa tutustumme munuaisten ongelmiin ja oireisiin.
8 merkkiä munuaisten ongelmista

Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2019

Munuaiset ovat elintärkeä osa koko kehon toimintaa. Joskus unohdamme kuitenkin pitää hyvää huolta munuaisistamme tekemällä asioita, joiden emme välttämättä edes tiedä vaikuttavan suoraan munuaisten terveyteen. Esimerkiksi huono ruokavalio ja liian vähäinen nesteytys hankaloittavat munuaisten toimintaa. Munuaiset voivat oireilla monella eri tavalla, joten jos epäilet ongelmia munuaistesi toiminnassa, lue tämä artikkeli, niin kerromme, mitkä kahdeksan merkkiä kielivät munuaisten ongelmista.

Merkkejä munuaisten ongelmista

Kehon viestien tarkkailu käy joskus kuin itsestään, mutta joskus signaalit ja hälytykset sivuutetaan, eikä niille anneta niiden tarvitsemaa huomiota. Kuuntele kehoasi, ja jos kärsit jatkuvista kummallisista oireista, lähde selvittämään niiden alkuperää. Munuaisten oireet voivat olla joissakin tapauksissa hyvin selkeitä, joten jos huomaat kärsiväsi seuraavista oireista, lähde lääkärin puheille.

1. Muutokset virtsassa ja virtsaamisessa

Muutokset virtsaamisessa voivat kertoa munuaisten ongelmista.

 

Yksi selkein oire munuaisten ongelmista tai sairauksista on muutokset virtsassa: virtsaamistiheydessä, virtsan värissä tai koostumuksessa.

  • Jos joudut heräämään monta kertaa yössä pissalle pakottava tunne rakossa, mutta tuloksena ei ole kuin muutama hassu tippa pöntössä, se voi olla merkki munuaisten toimintahäiriöstä.
  • Muutokset virtsan värissä. Jos virtsan väri on muuttunut tummaksi tai sameaksi, tai jos virtsa on yhtä tummaa kuin kolajuoma, se voi tarkoittaa verta virtsan seassa. Veri virtsassa tulee aina mainita lääkärille. Jos virtsa sisältää vaahtoa tai kuplia, se voi myös olla merkki munuaisten ongelmista.

2. Väsymys

Joskus väsymys iskee ilman sen ilmeisempiä syitä. Kävely ja toiminnot hidastuvat, olo tuntuu veltolta ja saamattomalta, pienetkin ponnistukset tuntuvat verottavan kaikki voimat, keho on yksinkertaisesti täysin loppu. Joskus väsymys iskee saman tien kun pääset pöydän ääreen töissä, ja mielessä ei ole muuta kuin väsymys, vaikka olisitkin nukkunut yösi hyvin.

Mistä yllättävä energiavaje johtuu? Munuaiset tuottavat erytropoietiini-nimistä hormonia, joka auttaa veren punasolujen muodostumista ja hapettumista. Jos munuaisten toiminta häiriintyy, erytropoietiinin tuotanto voi muuttua, mikä johtaa pahoihin ongelmiin verenkierrossa. Kun veri ei hapetu normaalisti, lihakset väsyvät eivätkä kestä kuormitusta, sekä punasolujen määrä veressä vähenee, mikä voi johtaa veren happitason alenemiseen ja anemiaan.

3. Turvotus

Munuaisvaivat voivat aiheuttaa turvotusta nilkoissa.

Turpoavatko nilkkasi jatkuvasti? Entä jalkasi? Eivätkö luottokenkäsi enää yhtäkkiä mene jalkaan? Kaikki tämä voi johtua munuaisongelmista. Alaraajojen turvotukselle on monta syytä, esimerkiksi verenkierron paikallinen estyminen, joten ei kannata heti yhdistää pientä turvotusta munuaisen häiriöihin.

Pidä silmät auki muiden oireiden varalle: esimerkiksi hiustenlähtö sekä kasvojen, sormien ja käsien turvotus ovat yhdessä jalkojen turpoamisen kanssa merkki siitä, että munuaiset eivät syystä tai toisesta pysty poistamaan ylimääräistä nestettä kehosta. Nesteen raju kertyminen kehoon on merkki jostakin vakavammasta, ja siitä tulisi aina keskustella lääkärin kanssa.

4. Ihottuma ja polttelu

Yhtäkkinen ihottuma, joka nousee nopeasti ilman näkyvää syytä, voi johtua veren kertymisestä ihon alle munuaisten toiminnan häiriintymisen johdosta. Ihottuma-alue leviää ja aiheuttaa polttelevan, inhottavan tunteen.

5. Metallinen maku suussa

 

Metallin maku suussa voi olla merkki munuaisongelmista.

Jos huomaat, että ruokasi maistuu oudolta ja siinä on huomattava metallinen tai verinen maku, se voi olla merkki munuaisten sairaudesta, eikä sitä tulisi sivuuttaa, etenkään jos vaiva jatkuu pitkään. Outo maku suussa voi ilmestyä ruokaillessa, juodessa tai muuten vain, ja se voi vaikuttaa ruokahaluun negatiivisesti.

6. Pahoinvointi ja epämukava tunne

Vatsavaivat ovat moninaisia, ja suurin osa meistä kärsii jostakin vatsavaivasta ainakin kerran jos toisenkin elämänsä aikana. Pahoinvointia ja epämukavaa tunnetta voivat aiheuttaa monet asiat bakteerista hätiköidysti nautittuun ateriaan tai liialliseen sokerin syömiseen. Jos vaiva uusiutuu jatkuvasti ilman mitään selvää yhteyttä siihen, mitä tai miten syöt, kannattaa sinun mainita siitä lääkärillesi.

Pahoinvointi voi olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta johtuvasta kuona-aineiden kertymisestä vereen ja virtsamyrkytyksestä, joka voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

7. Jatkuvasti kylmä

Jatkuva kylmä olo voi johtua anemiasta.

 

Anemia eli veren punasolujen vähyys voi johtaa heikotukseen, voimattomuuteen ja kyvyttömyyteen sietää lämpötilavaihteluita, etenkin kylmää. Jatkuvat vilunväreet, tarve pukeutua moniin vaatekerroksiin ja kylmät kädet ja jalat ovat yleisiä anemian oireita.

8. Kipu yhdellä puolella selkää tai toisessa jalassa

Lihaskivut ja epämääräiset kiputuntemukset ovat yleisiä, eivätkä ne usein ole merkki mistään sen vakavammasta. Usein olet huomaamattasi kolhaissut itsesi tai vahingoittanut lihaksia urheilusuorituksen tai vaikka laukun kantamisen seurauksena.

Jos kipu jatkuu tietyssä kohdassa pitkään, on syytä lähteä lääkärin pakeille. Jos koet kipua tai painetta yhdellä puolella selkää ja saman puolen jalassa, se voi olla merkki tulehtuneesta munuaisesta. Pahojen kylki- ja selkäkipujen takia tulisi aina lähteä päivystykseen, sillä tulehtunut munuainen oireilee yleensä juuri kyljessä ja selässä.

Munuaistulehdus aiheutuu yleensä bakteerista tai esimerkiksi pahentuvasta virtsatietulehduksesta, jossa bakteerit ovat päässeet nousemaan virtsateistä munuaisiin asti.

Älä jätä huomiotta jatkuvia tai vakavia oireita, kipuja tai epämiellyttäviä tuntemuksia kehossasi. Aina oireet eivät ole merkki vakavista vaivoista, mutta kehon viestejä tulee kuunnella. Käy lääkärin puheilla, mikäli kärsit joistakin yllämainituista oireista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Persiljan munuaisia hoitavat ominaisuudet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Persiljan munuaisia hoitavat ominaisuudet

Persilja auttaa munuaisia puhdistumaan, mikä voi ehkäistä mm. munuaiskivien muodostumista. Lue mitä muita hyötykä persiljalla on!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.