Bioetanolitakkojen edut ja haitat

Bioetanolitakat herättävät huomiota, koska ne parantavat kodin estetiikkaa ja lämmittävät kylmällä säällä. Lue lisää niiden eduista ja haitoista.
Bioetanolitakkojen edut ja haitat

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 29 kesäkuuta, 2023

On monia tapoja saavuttaa lämpimämpi tunnelma kotona. Kylmien kuukausien aikana perinteiset takat ovat kovassa käytössä. Nykyään puulämmitteisille takoille on kuitenkin olemassa turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten bioetanolitakat.

Nämä elementit käyttävät kasviperäistä polttoainetta, mikä vähentää saastuttavien kaasujen päästöjä. Niillä on myös muita etuja muihin takkoihin verrattuna. Esimerkiksi nopeus, jolla ne lämmittävät ympäristöä, sekä niiden tuottaman jätteen määrä.

Niiden käyttö ei ole loistava vaihtoehto vain niille, jotka haluavat edistää uusiutuvia energialähteitä, vaan ne ovat monien valinta myös esteettisistä, koristeellisista ja toiminnallisista syistä. Kuitenkin, kuten muillakin kodin tarvikkeilla, niilläkin on etuja ja haittoja. Tarkastelemme niitä alla.

Bioetanolitakkojen ominaisuudet

Ensi silmäyksellä bioetanolitakat näyttävät tavalliselta tulisijalta, mutta eroja on monia. Niillä on etuja mm. asennuksen sekä niiden käyttämän energiatyypin kannalta.

Ensinnäkin ne toimivat polttoaineella, joka on johdettu esimerkiksi tärkkelyksestä tai selluloosasta. Tämä on eräänlainen erittäin puhdas etyylialkoholi, joka on valmistettu sokereita sisältävästä kasviperäisestä biomassasta, kuten sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta.

Viljelykasveja, kuten maissia, vehnää tai ohraa, käytetään myös niiden sisältämän selluloosan ansiosta. Nämä alistetaan hiivakäymisprosessiin, joka tuottaa alkoholia, joka sitten tislataan.

Tuloksena on uusiutuva polttoaine. Se on sama polttoaine, joka sekoitetaan muuntyyppisen teollisuusbensiinin kanssa ympäristöystävällisissä ajoneuvoissa. Ja vaikka sen ympäristöllinen puoli on yksi tärkeimmistä positiivisista ominaisuuksista, se ei ole ainoa. Myös seuraavat erottuvat:

  • Ne on helppo asentaa ilman ulkoisia savupiippuja, koska ne eivät tuota savua.
  • Ne ovat turvallisempia monella tapaa. Koska ne eivät tuota jätettä eivätkä käytä polttopuuta, tulipalon mahdollisuus on vähemmän todennäköinen.
  • Niissä on korkean hiilidioksidin ilmaisimet ja automaattinen hätäpysäytysjärjestelmä.

Niiden käytössä on kuitenkin myös joitakin haittoja, kuten niiden hinta.

Bioetanolitakkojen polttoaine on valmistettu esimerkiksi tärkkelyksestä ja selluloosasta.

Bioetanolitakkojen edut

Bioetanolitakat herättävät huomiota designillaan. Ne tarjoavat lämpimän ja mukavan ilmeen esimerkiksi olohuoneessa. Ne edustavat myös ekologisempaa vaihtoehtoa klassisille tulisijoille.

Asennus

Näitä takkoja on useita tyyppejä, mutta koska ne eivät kuluta sähköä eivätkä tuota savua, ne on helppo asentaa, ellet halua kiinnittää niitä seinään. Tärkeää on, että ne eivät vaadi ilmanpoistoa, tuuletuskanavaa tai savupiippua, joten ne voidaan sijoittaa mihin tahansa huoneeseen.

Nopea lämmitys

Huoneen koosta riippuen bioetanolitakka voi lämmittää tilan nopeasti. Yleensä tämän saavuttamiseen kuluu noin 40 minuuttia. Tämä on erittäin hyvä aika verrattuna muihin laitteisiin. Lämpö ei kuitenkaan leviä muihin huoneisiin.

Ei tuhkaa

Yksi suuri etu on, että ne eivät tuota jätettä. Koska niissä ei käytetä polttopuuta, vaan kestäviä materiaaleja – kuten vulkaanista kiveä – niissä ei ole tuhkaa. Tämä on edullista myös puhdistuksen kannalta, eli ne ovat helppohoitoisia.

Turvallisuus

Suunnittelunsa, materiaalityyppinsä ja käytetyn polttoaineen ansiosta bioetanolitakat ovat vähiten riskialttiita. Ja vaikka tulen käyttö on edelleen olemassa, niiden sammutusjärjestelmä ja kohonnut häkäilmaisinjärjestelmä lisäävät turvallisuutta.

Helposti kuljetettava

Lukuun ottamatta seinään asennettavia malleja, nämä tulisijat voidaan siirtää haluttuun ympäristöön. Ne vaihtelevat kooltaan, joten sopivan valitseminen kullekin alueelle on helppoa. Saatavilla on 20 kilon vaihtoehtoja, jotka mukautuvat kaikkiin olemassa oleviin huonekaluihin.

Hiljaisuus ja tuoksu

Yksi niiden eduista on liekkien aiheuttama alhainen ääni. Tämä antaa niille visuaalisen viehätyksen, kun tulta katsotaan hiljaisuudessa. Lisäksi, koska ne eivät tuota savua, ne eivät myöskään tuota voimakkaita hajuja.

Siitä huolimatta bioetanoli tuottaa ei-toivotun tuoksun, joka riippuu tuotteen puhtaudesta. Jos puhtaus on 95-97 % luokkaa, et ehkä edes huomaa sitä.

Muotoilua ja estetiikkaa

Kuten aiemmin mainittiin, tyyppejä, kokoja ja hintoja on laaja valikoima. Ne vaihtelevat perusmalleista sisustusasiantuntijoiden suunnittelemiin. Tietenkin niiden arvo riippuu visuaalisesta työstä. Useimmat mallit on kuitenkin luotu edistämään ympäristön estetiikkaa.

Bioetanolitakkojen haitat

Bioetanolitakkojen käyttöön liittyy joitakin haittoja, jotka on myös otettava huomioon ennen niiden asennusta.

Polttoaineen hinta ja kestävyys

Vaikka näiden tulisijojen hinta vaihtelee, bioetanolia käytetään kaikissa käyttökohteissa ja sen hinta voi olla kohtuuton. 20 litran kanisteri riittää keskimäärin noin 50 tunnin käyttöön kotona.

Lämmön kesto

Ominaisuuksiensa ansiosta lämpö katoaa nopeasti heti, kun takka sammutetaan. Tämä johtuu siitä, että se ei tuota elementtejä, jotka pitävät lämmön ilmassa. Lämpö ei myöskään leviä talon muihin huoneisiin.

Haju

Bioetanolin tuottama tuoksu ei ole miellyttävä, ja sen puhtaudesta ja laadusta riippuen sen voimakkuus vaihtelee. Se voidaan kuitenkin yhdistää johonkin aromiin. Tällä tavalla haju voidaan peittää.

Bioetanolitakat voivat haista.
Hyvänlaatuinenkin bioetanoli voi aiheuttaa pahaa hajua.

Turvaetäisyys

Asennus, vaikka se on yksinkertainen, vaatii takan olevan huomattavan kaukana muista elementeistä. Esimerkiksi avotakka vaatii noin 50 senttimetriä sivuille ja 100 senttimetriä ylöspäin. Suljetut sen sijaan vaativat 20 senttimetriä sivuille ja 60 senttimetriä ylöspäin. Tämä voi olla haitta, jos alue on pieni.

Metsien hävittäminen

Kaikista bioetanolin käytölle mainituista ympäristöeduista huolimatta osa sen saamasta kritiikistä väittää, että sen tuotantoa varten kaadetaan yhä enemmän metsiä sekä korvataan aiemmin elintarviketuotantoon käytettyä maaperää.

Bioetanolitakan käynnistäminen

Jos valitset bioetanolitakan, sinun on noudatettava joitakin varotoimia. Polttoainetta ei saa kaataa, koska se lisää tulipalon vaaraa. Sytytys on yksinkertainen, niissä on poltin, jolla bioetanolia lasketaan kunkin valmistajan ilmoittamissa määrissä.

Voit tehdä tämä huolellisesti ja ilman läikkymistä lisäämällä sen suppilon avulla varmistaen aina, että poltin on sammutettu ja kylmä. Lopuksi se on sytytettävä huolellisesti tulitikulla tai sytyttimellä tiettyä etäisyyttä pitäen, sillä ensimmäinen kosketus voi aiheuttaa pienen liekin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castro-Martínez, Claudia, Beltrán-Arredondo, Laura Ivonne, Ortiz-Ojeda, Juan Carlos,  PRODUCCIÓN DE BIODIESEL Y BIOETANOL: ¿UNA ALTERNATIVA SUSTENTABLE A LA CRISIS ENERGÉTICA?. Ra Ximhai [Internet]. 2012;8(3b):93-100. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46125177010.
  • İçöz, E., Mehmet Tuğrul, K., Saral, A., & İçöz, E. (2009). Research on ethanol production and use from sugar beet in Turkey. In Biomass and Bioenergy (Vol. 33, Issue 1, pp. 1–7). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2008.05.005
  • Sánchez Riaño, A. et al. “Producción de Bioetanol a Partir de Subproductos Agroindustriales Lignocelulósicos.” Tumbaga 1.5 (2010): 61–91. Print.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.