Logo image
Logo image

Bataattien ominaisuudet ja hyödyt

4 minuuttia
Bataatti on mukulakasvi, jossa on hyviä ravintoaineita ja joka sopii erilaisiin ruokalajeihin. Tutustu sen terveyshyötyihin alta!
Bataattien ominaisuudet ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Tiesitkö, että bataateissa on monia hyviä ravintoaineita? Jos olet bataattien ystävä, kuulet varmasti mielelläsi sen, että miellyttävän makunsa lisäksi bataatti tarjoaa hyötyjä myös terveydelle. Alta voit lukea lisää siitä, mitkä ovat bataattien ominaisuudet ja hyödyt!

Bataatti on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva mukulakasvi, mutta nykyään sitä kasvatetaan useimmissa maailmankolkissa. Se on ravitseva ja kukkarolle ystävällinen valinta.

Bataattien ominaisuudet

Tämän tutkimuksen mukaan bataatti on hyvin ravitseva ruoka-aine, koska siitä saa erilaisia ihmisen elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita.

Niistä erottuvat erityisesti seuraavat:

 • Ravintokuitu: Stimuloi suoliston peristaltiikkaa.
 • Hiilihydraatit: Pääosin tärkkelyksen muodossa, joka hajoaa yksinkertaisiksi sokereiksi ja on syynä bataatin makeaan makuun.
 • Vitamiinit: A-vitamiinin esiasteet, B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini.
 • Kivennäisaineet: Kalium, rauta, mangaani, magnesium.
 • Fenoliyhdisteet: Yhdessä antioksidanttien kanssa nämä estävät vapaita radikaaleja, jotka ovat syynä solujen ikääntymiseen.
Some figure
Bataattien ravitsemukselliset ominaisuudet hyödyttävät kaikkia väestönosia.

Miten bataattien syöminen hyödyttää?

Ihmiselimistön on saatava kaikkia niitä ravintoaineita, joita bataattikin sisältää. Jos emme syö niitä kaikkia suositeltua päivittäisannosta, se voi olla haitaksi terveydellemme. Vaikka näiden ravintoaineiden pitoisuus voi vaihdella bataattilajikkeiden mukaan, kaikkien lajikkeiden syöminen on terveydelle hyväksi. Alle olemme listanneet bataattien ominaisuudet ja hyödyt.

Avuksi haavojen paranemisessa

C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi bataatit saattavat auttaa ehkäisemään verenvuotoa ja tehostamaan haavojen paranemista. Tämä liittyy siihen seikkaan, että kyseinen yhdiste vaikuttaa paranemisprosessiin.

Tutkimukset viittaavat siihen, että ennen vanhaan ihmiset käyttivät keltaista bataattia C-vitamiiniin liittyvien sairauksien hoidossa. Sen C-vitamiinipitoisuus yhdessä beetakaroteenin kanssa nopeuttaa fibroblastien toimintaa.

Käy vilkaisemassa myös: Saako vitamiineista energiaa?

Suojaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Bataattien syöminen säännöllisesti ja osana tasapainoista ruokavaliota suojaa sydäntä. Toisin sanoen se ehkäisee sydänlihaksen ja verisuonten vaurioita. Tämä johtuu bataattien B6-vitamiinista, joka auttaa hidastamaan valtimoiden ja muiden verisuonien kovettumista.

Lisäksi bataattien syöminen alentaa verenpainetta johtuen niiden kaliumpitoisuudesta. Tällä kivennäisaineella on osoitettu olevan suotuisa vaikutus korkeasta verenpaineesta kärsiviin potilaisiin, päinvastoin kuin natriumilla.

Suojaa maksaa

Bataattien antosyaniinit varjelevat maksan toimintaa, koska ne lievittävät mahdollisia siinä ilmeneviä muutoksia. Nämä yhdisteet voivat ehkäistä verenvuotoa ja solujen tulehdusta, ja jopa kyseisen elimen kuoliota.

Maksa on kudos, jolla on lukuisia aineenvaihduntatoimintoja. Näin ollen antosyaniineja tarvitaan sisäisten prosessien normaaliin toimintaan.

Elimistön matala-asteisen tulehduksen ehkäisy

Kuten jo mainitsimme, bataateissa on antioksidanttiyhdisteitä, joiden tehtävänä on ehkäistä vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita. Tämä vähentää niitä tulehdusprosesseja, joita elimistössämme tapahtuu koko ajan.

Tutkimus nimeltä “Ruoat, joilla on anti-inflammatorinen vaikutus” osoittaa, että nämä yhdisteet voivat suojata myös syövältä; ne saattavat vähentää rinta-, eturauhas-, paksusuoli- ja ihosyöpien kehittymistä. Kaikki nämä sairaudet liittyvät krooniseen tulehdukseen.

Ruoansulatuksen parantaminen

Koska bataateissa on sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, yksi niiden hyödyistä on ruoansulatuksen paraneminen. Kuitu nopeuttaa jätteen kulkua suoliston läpi ehkäisten ummetusta ja siihen liittyviä oireita.

Lisäksi kuitu vähentää kolesterolin imeytymistä suolistosta ja sillä on voimakas kylläisyyttä lisäävä vaikutus. Tällä tavoin se säätelee verensokeria, mikä on ratkaisevaa diabeetikkojen ruokavaliossa ja metabolisten oireyhtymien ehkäisyssä.

Kolme helppoa tapaa valmistaa bataatteja

Bataatteja voi onneksi valmistaa usealla eri tavalla, muun muassa paahdettuna, muussattuna, piiraissa ja keitoissaNäistä kaikista resepteistä saat irti bataattien ominaisuudet ja hyödyt. Tämä mielessä pitäen haluamme nyt jakaa kolme lempitapaamme valmistaa bataatteja.

1. Bataattiranskalaiset: terveellinen välipala

Terveelliset bataattiranskalaiset ovat yksi sellainen muunnelma, jolla voit korvata perinteiset ranskanperunat. Tarvitset niiden valmistukseen yhden pestyn bataatin (ei tarvitse kuoria!), yhden teelusikallisen öljyä sekä suolaa ja muita mausteita. Toimi näiden ohjeiden mukaan:

 • Leikkaa bataatti hyvin ohuiksi suikaleiksi.
 • Laita suikaleet uunipellille öljyn kera ja lisää suolaa ja haluamiasi mausteita.
 • Paista uunissa 10 minuuttia. Jos haluat niistä mahdollisimman rapeita, esilämmitä peltiä viiden minuutin ajan.

2. Sosekeitto

Jos tykkäät kermaisista sosekeitoista, tämä on ihanteellinen vaihtoehto sinulle. Voit tehdä siitä keiton pohjan ja lisätä sitten mitä tahansa aineksia mielesi mukaan. Tarvitset vain kaksi kuorittua bataattia, yhden ruokalusikallisen siemeniä, vettä, suolaa ja vihersipulia oman maun mukaan.

Noudata näitä vaiheita:

 • Keitä bataatteja pienessä määrässä vettä niin, ettei sitä tarvitse siivilöidä pois. Keitä niin kauan, kunnes bataatit hajoavat.
 • Painele ne sitten haarukalla soseeksi, lisää siemenet, pilkottu vihersipuli, suolaa ja mausteita.
 • Sose on nyt syömävalmis, mutta halutessasi voi vielä lisätä vielä juustoa, kananmunan tai jotain lihaa.

3. Bataattimuusi

Yksi yleisimmistä tavoista syödä bataatteja on muusina, joka sopii loistavasti yhteen erilaisten lihojen tai muiden ruokalajien kanssa. Bataattimuusin valmistukseen tarvitset yhden ison bataatin, suolaa, yhden ruokalusikallisen voita sekä mausteita. Se valmistetaan seuraavalla tavalla:

 • Kuori bataatti ja keitä se pehmeäksi. Sen voi myös höyryttää.
 • Muussaa se kokonaan haarukalla, lisää suolaa, mausteita ja voi.
 • Lopuksi sekoita kaikki hyvin yhteen. Bataattimuusi on nyt valmis tarjoiltavaksi.
Some figure
Terveellisemmät bataattiranskalaiset ovat hyvä vaihtoehto välipalaksi.

Käy lukemassa myös: 10 vinkkiä täydellisen perunamuusin valmistukseen

Ota bataatit osaksi ruokavaliotasi

Kuten näet, bataattien syöminen hyödyttää terveyttä lukuisin tavoin. Tästä syystä suosittelemmekin ottamaan bataatit osaksi ruokavaliota. Muista lisäksi, että se on hyvin monikäyttöinen ruoka-aine, joka sopii niin makeisiin kuin suolaisiin resepteihin.

Älä kuitenkaan unohda, että ruokavalion tulisi olla kokonaisuudessaan terveellinen, ja sinun tulisi myös viettää aktiivista elämäntapaa. Bataatit ovat hyvä lisä tavanomaiseen ruokavalioon, kunhan ruokavaliosi edistää muutoinkin terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.