Logo image
Logo image

Atkinsin ruokavalio: kaikki mitä siitä tulee tietää

2 minuuttia
Atkinsin ruokavalio on ruokavaliomalli, jossa säännöstellään hiilihydraattien saantia. Vaikka sillä on useita etuja, siinä on myös riskinsä. Tässä artikkelissa kerromme enemmän siitä, mistä se koostuu ja mihin näkökohtiin tulisi keskittyä.
Atkinsin ruokavalio: kaikki mitä siitä tulee tietää
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Atkinsin ruokavalio luotiin 1960-luvulla. Se perustuu pääasiassa hiilihydraattien saannin rajoittamiseen, ja se suosii proteiinien ja rasvojen kulutusta.

Tämän ruokavaliomallin avulla ihmiset pyrkivät pudottamaan painoa sekä pienentämään riskiä sairastua tietyntyyppisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Hiilihydraattien rajoittamisen merkitys

Atkinsin ruokavalion keksinyt kardiologi väitti, tieteellisten artikkeleiden mukaan, että runsas hiilihydraattien saanti liittyy suoraan ylipainoon ja sairauksien ilmaantumiseen keskipitkällä aikavälillä. Esimerkkinä tästä on diabetes, joka myös edesauttaa muiden vakavampien patologioiden kehittymistä.

Vaikka tämäntyyppiset terveysongelmat liittyvät vahvasti yksinkertaisten sokereiden kulutukseen, tämä kardiologi myös neuvoi olemaan syömättä täysviljaa sisältäviä tuotteita. Näissä elintarvikkeissa on huomattavia määriä kuituja. Nykyään lääkärit määräävät jopa lisäravinteita tämän ravintoaineen saannin takaamiseksi.

Some figure
Atkinsin ruokavaliossa ehdotetaan hiilihydraattien rajoittamista. Sen sijaan tulisi syödä enemmän proteiinia ja rasvaa.

Lue myös: Noom-ruokavalio: plussat ja miinukset

Kaloreita ei tarvitse laskea

Toinen tämän ruokavalion pääominaisuus on, että se ei keskity kaloreiden laskemiseen. Koska rasvoilla ja hiilihydraateilla on tärkeä rooli kylläisyyden tunteen ylläpitämisessä, tämä lääkäri oletti, että päivittäisen energiantarpeen ylittäminen on vaikeaa syömällä vain näitä makroravinteita.

Tästä syystä hän ehdotti vain hiilihydraattien laskemista. Koska vihannekset ja hedelmät sisältävät tietyn määrän sokereita, lääkäri kehitti järjestelmän niiden sisältämien hiilihydraattien laskemiseksi, jotta suositeltuja enimmäismääriä ei ylitetä.

Liikunta on välttämätöntä

Atkins luottaa myös säännölliseen liikuntaan. Ruokavalion keksinyt lääkäri väitti, että säännöllinen liikunta on yksi parhaista tavoista hallita painoa. Tätä väitettä tukee myös tieteellinen kirjallisuus.

Se ei suosittele mitään tiettyä liikuntamuotoa. Nyt tiedämme kuitenkin, että lihasvoimaharjoittelulla voi olla merkittävä vaikutus päivittäiseen kalorikulutukseen. Näin ollen se on tehokas tapa laihtua ja välttää painonnousu keskipitkällä sekä pitkällä aikavälillä.

Atkinsin ruokavalion riskit

Tämäntyyppinen ruokavalio, jossa on niin tiukka hiilihydraattirajoitus, voi tuoda mukanaan useita sivuvaikutuksia. Alkuvaiheessa, kun keho menee ketoosiin, voi ilmetä seuraavia oireita:

  • Päänsärky
  • Heikotus
  • Huimaus
  • Ummetus
  • Väsymys

Nämä tilanteet kääntyvät päinvastaiseksi ajan myötä. Suuri osa ihmisistä ei kuitenkaan pysty voittamaan näitä sivuvaikutuksia. Ketogeeninen ruokavalio on vasta-aiheinen ihmisille, jotka kärsivät näistä oireista.

Some figure
Atkinsin ruokavalio ei sovi kaikille. Lisäksi se voi aiheuttaa tiettyjä sivuvaikutuksia.

Lue myös: Ruokavalion laatu vs. ruokavaliotyyppi

Atkinsin ruokavalion terveyshyödyt

Tiedämme nyt, että ketogeeniset ruokavaliot, jotka rajoittavat hiilihydraatteja, voivat olla terveydelle hyödyllisiä. Lääkärit suosittelevat sitä esimerkiksi refraktorisen epilepsian tapauksissa, koska tämänkaltainen ruokavalio auttaa vähentämään kohtausten määrää yli 50 prosentissa tapauksista.

Lisäksi terveillä ihmisillä se voi auttaa estämään 2-tyypin diabeteksen kehittymistä ja muita painoon liittyviä ongelmia. Ei ole tieteellisesti todistettu, että vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaisi pudottamaan enemmän painoa kuin vähärasvainen, kunhan kaloritasapaino on samanlainen.

Monille ihmisille on kuitenkin helpompi noudattaa sokerinsaantia rajoittavaa ruokavaliota. Tämän ansiosta he voivat olla vähemmän tiukkoja laskiessaan syömäänsä ruokaa. Tämä on plussa ruokahalu- ja kylläisyysmekanismin säätelyssä.

Atkinsin ruokavalion pääkohdat

Atkinsin ruokavalio perustuu hiilihydraattirajoituksiin ja tuo tiettyjä terveyshyötyjä keskipitkällä sekä pitkällä aikavälillä. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan sopeudu tähän ruokavaliosuunnitelmaan ensimmäisten päivien aikana ilmenevien sivuvaikutusten vuoksi.

Joka tapauksessa asiantuntijat suosittelevat säännöllistä liikuntaa yhdessä ruokavalion kanssa painonpudotuksen maksimoimiseksi ja kehon koostumuksen parantamiseksi.

Tästä huolimatta meidän on todettava, että monipuolinen, tasapainoinen ja hyvin jäsennelty ruokavalio voi olla täydellinen painonpudotukseen sekä terveyden edistämiseen ilman rajoituksia. Vain rajoittamalla joidenkin tiettyjen elintarvikkeiden saantia voimme saavuttaa suuria hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stephenson EJ., Smiles W., Hawley JA., The relationship between exercise, nutrition and type 2 diabetes. Med Sport Sci, 2014. 60: 1-10.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., Nygard M., Johannsen NM., The effects of exercise and physical activity on weight los and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.