Logo image
Logo image

Virheravitsemus ja sen aiheuttamat ongelmat

3 minuuttia
Tiesitkö, että virheravitsemus on monien ihmisten ongelma länsimaissa, vaikka he eivät olisikaan laihoja? Tässä artikkelissa kerromme, mistä tämä johtuu.
Virheravitsemus ja sen aiheuttamat ongelmat
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Virheravitsemus voi johtaa ravintoaineiden puutteellisen saannin seurauksena kroonisten sairauksien puhkeamiseen. Tästä syystä on tärkeää täyttää ravitsemukselliset tarpeet ja varmistaa elimistön kunnollinen toiminta, jotta sen sisäinen tasapaino pysyy yllä.

Tähän tarvitaan monipuolista ja kalorimäärältään tasapainoista ruokavaliota. Tämä ei kuitenkaan aina onnistu, sillä joskus ruokaa ei ole saatavilla tai ruokailutottumukset ovat vääränlaiset. Virheravitsemus on kummassakin tapauksessa haitaksi terveydelle.

Mitä on virheravitsemus?

Ensimmäiseksi tulee selventää, että virheravitsemus ei ole sama asia kuin aliravitsemus. Jälkimmäinen viittaa vähäiseen kalorien ja ravintoaineiden saantiin, kun taas ensimmäinen voi johtaa välttämättömien ravintoaineiden puutoksiin vaikka henkilön päivittäinen energiantarve täyttyisikin.

Tästä syystä moni kärsii virheravitsemuksesta tietämättään, sillä monet sen oireista ilmaantuvat vasta keskipitkällä aikavälillä. Kehon koostumus ei välttämättä muutu merkittävästi, mutta se voi muuttua.

The Medical Clinics of North America -lähteessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksi esimerkki virheravitsemuksesta on krooninen raudanpuute, joka johtaa anemiaan.

Käydään nyt läpi virheravitsemuksen eri muodot, joita ihmisillä voi esiintyä.

Some figure

Ravintoaineiden puutos

Tämä syntyy energiavajeen seurauksena, joka aiheuttaa vähittäistä painonlaskua ja lihasmassan hupenemista. Ongelma pahenee, kun henkilön proteiinintarve ei täyty, sillä se lisää riskiä sarkopeniaan ja toiminnallisiin ongelmiin. Tästä on näyttöä Journal of Bone Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Lue lisää: Mitä on immunoravitsemus?

Virheravitsemus ja ylipaino

Jotkut saavat kaloreita yli tarpeensa, mistä on myöskin haittaa terveydelle. Syynä on pääasiassa se, että kehon koostumus muuttuu henkilön rasvakudoksen lisääntyessä liiaksi. Ylipainoisilla ihmisillä esiintyy enemmän kroonisia sairauksia.

Mikroravintoaineiden puutos

Vaikka henkilö noudattaisikin tasapainoista ruokavaliota energiansaannin näkökulmasta, hänelle saattaa silti kehittyä ravintoaineiden puutos, joka vaarantaa terveyden. Esimerkiksi jo mainittu raudan puute voi johtaa anemiaan. Syynä on joko sen puutteellinen saanti tai huono imeytyminen.

Sama koskee kalsiumia, joka on luiden terveyden kannalta erittäin tärkeä kivennäisaine. Kalsiumin riittämätön saanti ja jatkuvasti alhainen D-vitamiinitaso voi johtaa osteoporoosin puhkeamiseen. Tästä kerrotaan tarkemmin Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Terveysongelmia voi ilmetä lyhyellä aikavälillä myös joidenkin vitamiinien puutteellisesta saannista johtuen. Ilmeisin esimerkki on keripukki, joka johtuu C-vitamiinin puutoksesta.

Kunkin mikroravintoaineen puutteellinen saanti aiheuttaa siis terveydelle haitallisia seurauksia, minkä vuoksi on tärkeää välttää rajoittavia dieettejä. Niiden aikana on usein vaikea turvata optimaalista vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia.

Lue lisää ravitsemuksesta: Ravintolisät nivelongelmien hoidossa

Virheravitsemus ja siihen liittyvät terveysongelmat

Yllä mainittujen terveysongelmien lisäksi, jotka liittyvät tavallisesti jonkin tietyn ravintoaineen puutokseen, on tärkeää korostaa virheravitsemuksen terveysvaikutuksia yleisesti. Se voi aiheuttaa seuraavia ongelmia.

Immuunijärjestelmän puutteellinen toiminta

Joidenkin tutkimuksien mukaan riittämätön C-vitamiinin, D-vitamiinin ja sinkin saanti vaikuttaa haitallisesti immuunijärjestelmään.

Syynä on se, että valkosolujen erilaistuminen ei tapahdu normaalisti, mikä altistaa elimistön infektioille.

Some figure

Virheravitsemus aiheuttaa suolisto-ongelmia

Tutkimusten mukaan virheravitsemus vaikuttaa eniten muun muassa suoliston mikrobiotaan.

Tässä tapauksessa bakteerien määrä ja monimuotoisuus laskevat, mikä aiheuttaa aineenvaihduntaan ja ravintoaineiden imeytymiseen liittyviä ongelmia. Tämä antaa opportunistisille taudinaiheuttajamikrobeille tilaa lisääntyä, mikä aiheuttaa epämukavia oireita.

Kroonisten sairauksien puhkeaminen

Joillakin päivittäisen ruokavalion mikroravintoaineilla on antioksidoiva vaikutus. Ne pystyvät neutralisoimaan vapaita radikaaleja ja estämään niiden kertymistä kudoksiin. Advances in Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä pienentää monitekijäisten sairauksien riskiä.

Antioksidanttien riittämätön saanti kasvattaa kroonisten terveysongelmien riskiä keskipitkällä aikavälillä. Hyvä esimerkki tästä ovat verenkiertoelimistön sairaudet.

Ongelman laajuus

Virheravitsemus, johtuipa se sitten ravintoaineiden puutteellisesta tai kalorien liiallisesta saannista, on terveysriski. Sen vaikutukset eivät kaikissa tapauksissa ilmene lyhyellä aikavälillä. Ajan myötä alkaa kuitenkin esiintyä erilaisia häiriöitä fysiologisella tasolla, jotka haittaavat elimistön normaalia toimintaa.

Tästä syystä on erittäin tärkeää laatia tasapainoinen ruokavalio. Pyri ylläpitämään ihanteellista kehon koostumusta ja tyydyttämään päivittäinen ravintoaineiden tarve.

Virheravitsemus on luultua yleisempi ongelma

Valitettavasti virheravitsemus on yhä useamman ihmisen ongelma länsimaissa. On tavallista, että ihmisten ruokavalio on yksipuolinen ja siinä on vähänlaisesti laadukkaita ravintoaineita joko väärän tiedon tai välinpitämättömyyden vuoksi. Tämä näkyy kroonisten ja monitekijäisten sairauksien vuosittaisena kasvuna.

Ongelman voi välttää omaksumalla terveelliset elämäntavat jo pienestä pitäen. Virheravitsemus voidaan kyllä korjata, mutta sitä on aina parempi pyrkiä ehkäisemään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Yoo JI, Lee KH, Choi Y, Lee J, Park YG. Poor Dietary Protein Intake in Elderly Population with Sarcopenia and Osteosarcopenia: A Nationwide Population-Based Study. J Bone Metab. 2020 Nov;27(4):301-310. doi: 10.11005/jbm.2020.27.4.301. Epub 2020 Nov 30. PMID: 33317233; PMCID: PMC7746483.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Aune D. Plant Foods, Antioxidant Biomarkers, and the Risk of Cardiovascular Disease, Cancer, and Mortality: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S404-S421. doi: 10.1093/advances/nmz042. PMID: 31728499; PMCID: PMC6855972.
  • Nova E, et al. La estrecha relación entre la nutrición y el sistema inmunitario. Disponible en: https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/infopublico/publicaciones/soporteNutricional/pdf/cap_01.pdf.
  • Calatayud G, et al. Dieta y microbiota. Impacto en la salud. Nutr Hosp 2018;35(6). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001200004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.