Logo image
Logo image

Ärsyyntynyt iho korvien takana: mikä sen aiheuttaa?

4 minuuttia
Ihon ärsyyntyminen korvien takana voi johtua jostain lievästä ja itsestään rajoittuvasta, kuten allergisesta reaktiosta. Se voi kuitenkin olla myös oire vakavammista patologioista.
Ärsyyntynyt iho korvien takana: mikä sen aiheuttaa?
Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 06 kesäkuuta, 2023

Iho korvien takana on melko herkkää, ja on tavallista että se ärsyyntyy tai reagoi jollakin tavalla elämän aikana.

Tällainen ärsytys on liitetty tiettyihin autoimmuunisairauksiin, kuten psoriasikseen. Se liittyy usein myös virusinfektioihin, kuten vihurirokkoon.

On siis tärkeää tietää, mitkä olosuhteet voivat aiheuttaa tämän ongelman. Kun syy saadaan selville, voidaan aloittaa asianmukainen hoito tilan parantamiseksi.

Millaisia oireita voi esiintyä?

Ärsytys korvien takana ilmenee yleensä paikallisena ihottumana. Se saattaa vaikuttaa vain yhteen korvaan tai kumpaankin.

Ärsytys voi olla lievää tai pahempaa. Se voi olla syvän punaista, valkoista tai jotain siltä väliltä. Täplät tai laikut voivat olla eri kokoisia ja ne saattavat esiintyä hyvin pienellä alueella taikka levittäytyä laajemmalle alueelle.

On tärkeää kiinnittää huomiota, liittyykö korvien takana olevaan ärsytykseen muita oireita. Esimerkiksi kipua, kuumetta tai yleistä huonovointisuutta. Samoin on tarpeen tunnistaa, onko olemassa laukaisevaa tekijää, kuten allergeenia tai jotain ärsyttävää tekijää.

Saatat olla kiinnostunut: Parhaat hoitokeinot ekseemaan

Mahdollisia syitä ihon ärsyyntymiseen korvien takana

Kuten jo mainitsimme, iho korvien takana voi ärsyyntyä eri syistä. Seuraavaksi selitämme, mitkä ovat yleisimpiä syitä ja miten ne voidaan tunnistaa.

1. Kosketusihottuma

Kosketusihottuma on tulehduksellinen prosessi, joka esiintyy iholla. Se on allerginen reaktio, jonka laukaisee tietty aine, jota kutsutaan allergeeniksi.

Eczemajulkaisun mukaan nikkeli on yksi yleisimmistä laukaisimista. Tätä mineraalia on monissa asusteissa, kuten korvakoruissa. Toinen yleinen allergeeni on parafenyleenidiamiini, jota on usein hiusväreissä.

Kosketusihottuma voi aiheuttaa ärsytystä korvien takana. Alue on yleensä kuiva ja hilseilevä ja kutiaa voimakkaasti. Tämän tilan diagnosoimiseksi voidaan tehdä allergiatesti.

Pääasiallinen hoito on kyseisen allergeenin välttäminen. Antihistamiineja voidaan määrätä otettavan suun kautta oireiden lievittämiseksi.

Saatat olla kiinnostunut: Kaikki lääkeaineallergioista

2. Päänahan psoriaasi

Psoriaasi on krooninen tulehduksellinen ihosairaus. Erityisesti päänahan psoriaasi voi aiheuttaa ärsytystä korvien takana. Asiantuntijoiden mukaan sille on yleensä ominaista kellertävät tai valkeat läiskät tällä alueella.

Läiskissä iho on paksuuntunut ja sillä on taipumus kehittää kuivia “suomuja”. Tästä syystä se on ulkonäöltään samanlainen kuin hilse. Kuten kosketusihottuma, tämäkin kutittaa kovasti.

Psoriaasin diagnoosi on monimutkainen. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita ihobiopsia. Hoito vaihtelee tilan vakavuudesta riippuen. Jos vaurioitunut alue on pieni, sitä voidaan hallita paikallisilla lääkkeillä, kuten kortikosteroideilla tai D-vitamiinianalogeilla.

Ultraviolettivalohoidosta voi myös olla hyötyä. Vakavissa tapauksissa tarvitaan kuitenkin metotreksaattia, syklosporiinia tai biologisia lääkkeitä.

3. Vihurirokko

Vihurirokko on virusinfektio. Kuten NHS:n artikkelissa todetaan, se on nykyään harvinainen infektio, joka vaikuttaa enemmän lapsiin. Se on yleensä itsestään rajoittuva ja hyvänlaatuinen.

Useimmat tapaukset ovat lieviä tai oireettomia. Raskaana olevilla naisilla se voi kuitenkin johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Kun oireita ilmaantuu, yleisin niistä on ihottuma kasvoissa. Tällä on taipumus levitä muihin kehonosiin. Siksi se voi aiheuttaa ärsytystä tai ihottumaa korvien takana.

Lisäksi siihen liittyy usein yskää, kuumetta, päänsärkyä ja rauhasten turvotusta. Sidekalvotulehdus ja räkä ovat myös yleisiä.

Vihurirokon diagnosoimiseksi vaaditaan yleensä serologisia testejä. Näin yritetään testata viruksen vasta-aineiden esiintymistä.

Onneksi vihurirokkoa vastaan on rokote. Tämä on tärkeää, koska tilalle ei ole erityistä hoitoa.

Milloin kannattaa käydä lääkärissä?

Sinun tulisi mennä lääkäriin aina, kun korvien takana olevaan ärsytykseen liittyy hälyttäviä oireita. Esimerkiksi kuumetta, huonovointisuutta, väsymystä tai voimakasta kutinaa. Lisäksi on tarpeen tarkkailla, onko ihottuma levinnyt muille alueille.

Samoin, jos violetteja tai punertavia pisteitä ilmaantuu, on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Lähellä olevien imusolmukkeiden tulehdusta pidetään myös varoitusmerkkinä.

Jos ihottuma koostuu pienistä rakkuloista tai aiheuttaa kipua, on myös suositeltavaa mennä lääkäriin. Yleensä kaikki korvien takana oleva ärsytys, joka ei liity tunnettuun laukaisijaan, on arvioitava.

Yleinen tila, joka ei yleensä ole vakava

Ärsyyntynyt iho korvien takana on melko yleinen ilmiö. Useimmissa tapauksissa sen aiheuttaa ärsyttävä aine tai aine, joka käyttäytyy kuin allergeeni.

Onneksi syyt yleensä häviävät itsestään tai häviävät tietyllä hoidolla. Tästä syystä on aina suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen tarkan diagnoosin tekemiseksi ja asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ear Eczema – Eczema Association of Australasia Inc. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://www.eczema.org.au/ear-eczema/
    ¿Picor en la oreja? Posibles causas ante las que hay que estar alerta. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from
  • https://www.audifonostenerife.com/picor-en-la-oreja-posibles-causas-ante-las-que-hay-que-estar-alerta/
  • Rubéola (sarampión alemán) – NHS. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://www.nhs.uk/conditions/rubella/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.