Logo image
Logo image

Oka-annoonan lehtien ravitsemukselliset ominaisuudet, käyttö ja valmistus

5 minuuttia
Tällä kasvilla on pitkät perinteet luonnonlääkkeenä lukuisten vaivojen hoidossa, ja kaikkia kasvin osia voidaan käyttää.
Oka-annoonan lehtien ravitsemukselliset ominaisuudet, käyttö ja valmistus
Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2024

Annoona tunnetaan myös nimillä graviola ja guanabana, ja se on Amerikan tropiikista kotoisin oleva eksoottinen hedelmä, jonka maku on niin erikoinen, että se miellyttää kaikkia makuhermoja. Puusta ja hedelmästä voidaan ottaa monia osia käyttöön, mukaan luettuna oka-annoonan lehdet, joita voidaan käyttää infuusion valmistukseen.

Puun lehtiä ja hedelmää käytetään monissa osissa maailmaa erilaisten sairauksien hoitoon. Tunnetuimpia ovat verenpainetauti, päänsärky, loiset ja astma. Herää kuitenkin kysymys, ovatko niiden vaikutukset pikemminkin anekdoottisia kuin tieteellisiä.

Tässä artikkelissa tarkastelemme oka-annoonan lehtien ravitsemuksellisia ja bioaktiivisia ainesosia ja niiden mahdollisia käyttötapoja. Kerromme myös, miten niistä valmistetaan herkullinen infuusio.

Mikä on oka-annoona?

Oka-annoonan tieteellinen nimi on Annona muricata L. Espanjalaiset kutsuivat sen hedelmiä nimellä “manjar blanco” (valkoinen herkku) hedelmälihan värin vuoksi. Kaikista Annonaceae-suvun kasveista tämä on se, jolla on suurimmat hedelmät.

Oka-annoonan hedelmä eli annoona, guanabana tai graviola on munuaisen muotoinen ja pehmeiden piikkien peittämä. Sen hedelmäliha on kermaista, hapanta ja kirpeää, joten sitä käytetään usein jäätelössä, smoothieissa, mehuissa ja hilloissa.

Hedelmää ja muita puun osia, kuten juuria, siemeniä ja jopa lehtiä, on tutkittu paljon. Niistä on valmistettu elintarvikkeita, teollisuustuotteita ja lääkkeitä.

Oka-annoonan lehtien koostumus

Oka-annoonan lehdet ovat tummanvihreitä, kiiltäviä, suuria ja soikeita. Niiden vesipitoisuus on muiden lehtien tavoin yli 60 prosenttia. Muista ainesosista tärkeimmät ovat proteiinit ja kuidut.

Lisäksi, kuten tässä Molecules –lehden julkaisussa todetaan, kasvi sisältää muitakin yhdisteitä. Merkittävimpiä niistä ovat erilaiset alkaloidit, flavonoidit, vitamiinit, eteeriset öljyt ja eräät mineraalit:

 • Kalsium
 • Natrium
 • Rauta
 • Magnesium
 • Kalium

Toisaalta Interciencia –lehden mukaan oka-annoonan tuoreiden ja kuivattujen lehtien välillä on eroja. Ensin mainitut sisältävät 65 prosenttia vettä, kun taas kuivatut lehdet sisältävät vain vajaat 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että niiden ravintoaineet ovat tällöin tiivistyneet.

Kuivattujen lehtien proteiinipitoisuus on lähes 15 prosenttia ja tuoreiden lehtien 6 prosenttia. Lehtien kuivaaminen lisää myös kivennäisaineiden osuutta 7 prosenttiin ja rasvan osuutta 3 prosenttiin.

Arnaldoa-julkaisussa kerätyt tiedot osoittavat, että kasvin sisältämistä erilaisista fytokemikaaleista asetogeniinit ovat yksi niistä bioaktiivisista aineista, joilla on suurin biologinen aktiivisuus.

Oka-annoonan lehtien käyttö

Lukuisissa tieteellisissä kirjoituksissa mainitaan kasvin käyttö kotitalouksissa parantavana lääkkeenä Etelä-Amerikan ja Afrikan alkuperäisyhteisöissä.

Esimerkiksi Arabian Journal of Chemistry -lehdessä mainitaan kasvin käyttö kuumeen, bakteeri-infektioiden, kivun, loisten ja ihosairauksien hoitoon.

Useissa kokeissa on osoitettu joitakin oka-annoonan lehtien ja muiden osien ominaisuuksia. Lisätietoa kuitenkin puuttuu, samoin kuin pitkäaikaisia ja ihmisillä tehtyjä kokeita. Alla kerromme, mitä tähän mennessä on tutkittu.

Lue myös: Yuzu, japanilainen sitrushedelmä täynnä C-vitamiinia

1. Niillä on mahdollisesti positiivinen vaikutus diabetekseen

Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa rottaryhmälle, jolle oli indusoitu diabetes, annettiin oka-annoonan lehtiuutetta.

Verensokerin havaittiin laskevan välittömästi ja kolesterolin ja triglyseridien vähenevän 28 päivän kuluessa.

Tulosten perusteella tutkijat huomauttavat, että glukoosiaineenvaihdunnan paraneminen voi selittyä seuraavilla tekijöillä:

 • Lipidejä alentava vaikutus, joka parantaa veren rasvaprofiilia.
 • Antioksidanttikapasiteetti.
 • Haiman beetasolujen suojaaminen, jotka vastaavat insuliinin erityksestä.

Selitys piilee aktiivisissa yhdisteissä, joita kutsutaan ksylopiiniksi, anonaiiniksi, isolaureliaksi, murikatosiini A:ksi ja kaenferoli 3-O-rutinosidiksi.

Some figure
Tämä kasvi voi edistää haimasolujen uudistumista ja tehostaa insuliinin tuotantoa.

2. Antibakteerinen vaikutus

Annonaceae –heimoon kuuluvista kasveista, kuten oka-annoonasta, peräisin olevien asetogeenien antibakteerista vaikutusta on tutkittu. Industrial Crops and Products -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin niiden vaikutustapaa.

Havaittiin, että uute vaikuttaa sekä mikro-organismien soluihin että kalvoihin. Tulokset olivat positiivisia Enterococcus faecalis-, Salmonella typhimurium- ja Staphylococcus aureus –bakteereille, ja ne viittaavat tämän kasvin mahdolliseen arvoon antimikrobisena aineena.

3. Vähentävät keltaisuutta

American Journal of Pharmacology and Toxicology -lehdessä julkaistussa eläinkokeessa lehtiuutteella hoidettiin ryhmää rottia, joilla oli indusoitua keltaisuutta (ihon ja limakalvojen kellastuminen, joka johtuu veren liiallisesta bilirubiinipitoisuudesta).

Tulokset osoittivat, että tämä tila väheni ja veren bilirubiinipitoisuus palautui normaaliarvoihin. Se viittaa myös mahdolliseen hepatoprotektiiviseen vaikutukseen eräitä maksalle haitallisia yhdisteitä vastaan.

4. Mahalaukun suojelija

Ruoansulatuskanavan osalta useat tiedot viittaavat lehtien kykyyn suojata mahalaukun limakalvoja. Erityisesti niillä sanotaan olevan merkittävä haavaumia ehkäisevä ja korjaava vaikutus mahalaukun tähän kerrokseen.

5. Saattavat vaikuttaa ehkäisevästi niveltulehdukseen

Eläimillä tehdyt testit ovat myös osoittaneet, että lehtiuutteen antaminen vähentää niveltulehduksen aiheuttamaa turvotusta ja tulehdusta. Tämä on julkaistu artikkelissa Planta Medica -lehdessä.

Toinen tutkimus, joka tehtiin Journal of Medicinal Food -lehdessä, viittaa myös lehtiuutteen analgeettisiin ja anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin.

6. Niillä on mahdollinen syöpää ehkäisevä vaikutus

Oka-annoonan lehdet sisältävät useita asetogeniineja ja alkaloideja, joiden mahdollista vaikutusta erilaisiin kasvaimiin on testattu.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity -lehdessä julkaistun tutkimuksen tietojen mukaan todetaan kuitenkin myös, että nämä tiedot on varmennettava ihmistutkimuksilla ja että kasvin mahdollisesta myrkyllisyydestä ja turvallisesta annostelusta tarvitaan lisätutkimuksia.

7. Alentavat verenpainetta

Toinen oka-annoonan lehdille liitetyistä ominaisuuksista on niiden kyky alentaa verenpainetta. Eläinkokeet osoittavat, että vaikutus saattaa johtua kalsiumkanavien salpaamisesta, jolloin sydän ja valtimot voivat rentoutua.

Tässä tapauksessa on joitakin tietoja niiden käytöstä lisäravinteena henkilöillä, joiden arvot viittaavat kohonneeseen verenpaineeseen. Sen julkaisun mukaan Journal of Human Hypertension, ne viittaavat siihen, että annoonamehu alentaa merkittävästi systolista verenpainetta.

Some figure
Oka-annoonan lehdistä valmistettu infuusio voi vaikuttaa myönteisesti, mutta ennen sen nauttimista on syytä neuvotella asiantuntijan kanssa.

Oka-annoonan lehtien vasta-aiheet

Oka-annoonan hedelmän tai lehtien nauttiminen on terveydelle turvallista, kunhan niitä nautitaan sopivissa määrin. Lisäravinteiden tai infuusioiden nauttimisen vaikutuksista on kuitenkin epäilyjä. Erityisesti silloin, kun niitä käytetään pitkiä aikoja tai suuria määriä.

Toisaalta, kuten Iso-Britannian Cancer Research Center on todennut, niiden epäillään voivan aiheuttaa liikehäiriöitä ja hermosto-ongelmia (oireet muistuttavat Parkinsonin taudin oireita).

Lisäksi niiden hypoglykemiaa ja verenpainetta alentavan vaikutuksen vuoksi liiallinen käyttö voi olla haitaksi, jos potilaalla on diabetes tai verenpainetauti tai kun hän ottaa lääkkeitä näiden tilojen parantamiseksi.

Lisäksi ei ole tietoja, jotka tukisivat sen turvallisuutta imetyksen ja raskauden aikana jos hedelmää nautitaan enemmän kuin normaaleja määriä monipuolisen ruokavalion puitteissa.

Lue tämäkin: Kuinka kuivattaa hedelmiä kotona?

Infuusion valmistaminen

Infuusio on helppo valmistaa, vaikka joillakin alueilla, joilla kasvi ei ole yleinen, hedelmää ja etenkin puun lehtiä voi olla vaikea löytää.

Ainesosat

 • 1 sitruuna
 • 1/2 litraa vettä
 • 7 tuoretta oka-annoonan lehteä tai lusikallinen kuivattuja lehtiä
 • 1 tl hunajaa

Valmistus

 • Kiehauta vesi kattilassa. Katkaise lämpö kun se alkaa kiehua ja lisää lehdet veteen 4 minuutiksi. Peitä ja anna hautua.
 • Siivilöi juoma ja anna sen jäähtyä hieman.
 • Lisää sitruunan mehu ja hunaja. Voit juoda sitä kuumana tai kylmänä.

Perinteinen lääke, joka kaipaa lisävahvistusta

Kuten olemme maininneet, tämän kasvin lehtiä käytetään laajalti kansanlääketieteessä erilaisten vaivojen hoitoon. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole riittävästi todisteita sen käytöstä ihmisillä, sillä monia mahdollisia ominaisuuksia on testattu vain eläimillä.

Ennen kuin nautit oka-annoonan lehtiä, on suositeltavaa neuvotella lääkärin tai asiantuntijan kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.