Logo image
Logo image

Kuinka kuivattaa hedelmiä kotona?

5 minuuttia
Banaanit, mansikat, omenat, persikat, kiivit, mangot, viikunat ja luumut. Voit kuivata kaikki nämä hedelmät kotona tehdäksesi herkullisia ja ravitsevia välipaloja. Oletko valmis kokeilemaan?
Kuinka kuivattaa hedelmiä kotona?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmien kuivattamisella kotona on monia etuja. Kuivatut hedelmät tarjoavat suuren osan tuoreissa hedelmissä olevista vitamiineista, kivennäisaineista ja kuiduista, mutta suurempina määrinä. Samaan tapaan, poistamalla veden, kuivatut hedelmät ovat energiapitoista ruokaa ja ihanteellinen makeinen korvaamaan karkkia. Tässä artikkelissa opit, kuinka kuivattaa hedelmiä kotona.

Pienen kokonsa ja painonsa ansiosta kuivattuja hedelmiä voi helposti kantaa mukana, joten ne ovat hyvä valinta aamiaiseksi, välipalaksi tai energianlisäykseksi. Lisäksi niitä voidaan syödä yksinään tai lisätä niitä muihin ruoka-annoksiin: mysliin, salaatteihin, jogurtteihin ja muihin. Niitä voidaan käyttää myös jälkiruokien ja kotitekoisten leivonnaisten makeuttamiseen.

Nykyään monia lajikkeita on saatavilla valmiiksi pakattuina. Joskus ne voivat kuitenkin aika kalliita tai niihin on lisätty lisäaineita, kuten sokeria, öljyä, sulfiitteja tai muita säilöntäaineita.

Joten jos haluat käyttää niitä usein, on hyvä idea tehdä koko prosessi kotona. Se on yksinkertaista ja sopii kaiken tasoisille kotikokeille. Lisäksi voit hallita ainesosien laatua. Se on ihanteellinen aktiviteetti pikkulasten kanssa.

Mitä pitää muistaa ennen kuin aloitat

Kotitekoisia säilykkeitä valmistettaessa lopputulos riippuu monista muuttujista, niin käytettyjen raaka-aineiden laadusta kuin kaikkien vaiheiden onnistumisesta. Kun kuivaat hedelmiä kotona, pidä mielessä joitain seikkoja, jotka selitämme alla.

Hedelmän tyyppi

Useimpia hedelmiä voidaan kuivata. Mutta jokainen ehdollistaa prosessia, koska jotkut sisältävät enemmän vettä kuin toiset ja kuivuminen voi kestää kauemmin. Näin on esimerkiksi mansikoiden ja muiden marjojen kohdalla.

Tästä syystä niitä tulee työstää erissä ja kuivata kukin hedelmälaji erikseen. Jos aika ei riitä tai haluat tehdä kaiken kerralla, sinun tarvitsee vain olla valppaampi ja poistaa aikaisemmin kuivuvat.

Some figure
Mansikoilla on korkea vesipitoisuus, mikä pidentää kuivausprosessia.

Koko

Hedelmien leikkaus vaikuttaa niiden kuivumisaikaan ja lopulliseen rakenteeseen. Mitä ohuemmaksi ne leikataan, sitä nopeammin ne kuivuvat ja sitä rapeampia hedelmistä tulee.

Aika

Kuten jo mainitsimme, hedelmien kuivaus ei ole monimutkaista, mutta se vaatii vähän aikaa. Riippumatta kuivaus tavasta ja lämpötilasta, mitä enemmän tunteja kuluu, sitä enemmän vettä hedelmät menettävät.

Lämpötila

Työskentely korkeammissa lämpötiloissa lyhentää huomattavasti koko prosessiin kuluvaa aikaa, mutta lisää myös hedelmien paahtamisen, kypsennyksen tai palamisen riskiä. Ole siis varovainen, kun valitset lämpötilaa. Lisäksi korkeammissa lämpötiloissa joidenkin vitamiinien menetys on myös suurempi.

Hinta

Joskus kuivattujen hedelmien markkinahinta voi olla hieman korkeampi. Mikäli syöt niitä paljon, siitä voi tulla huomattava viikoittainen kulu.

Lue myös: Valmista oma vadelmahillo kotona

Oman säilykkeiden valmistuksen etuna on, että koko prosessin loppukustannukset ovat alhaisemmat. Suuri osa onnistumisesta riippuu raaka-aineesta, joten suosittelemme valitsemaan laadukkaita tuoreita hedelmiä.

Kuinka kuivattaa hedelmiä kotona: menetelmät

Ruoan kuivaus on yksi vanhimmista ja eniten käytetyistä säilöntämenetelmistä. Se voidaan tehdä prosesseilla, jotka kunnioittavat alkuperäistä ruokaa ja lopputuloksella, joka säilyttää alkuperäisen muodon, värin ja maun.

Nykyään ruuan kuivaamiseen on saatavilla myös teknisiä laitteita, mutta osa tekniikoista on helppo suorittaa kotona. Suuria astioita tai erityisiä laitteita ei tarvita, mutta kärsivällisyyttä vaaditaan.

Uunissa kuivatut hedelmät

Uunissa kuivaamista varten hedelmät asetetaan samoille pelleille, joita käytät muuhunkin leivontaan. Muista laittaa pellille arkki leivinpaperia, jotta kuivatut hedelmät voidaan myöhemmin helpommin poistaa.

Aluksi pese hedelmät hyvin varoen rikkomasta niitä. Poista seuraavaksi kivet, siemenet ja varret. Leikkaa samankokoisiksi paloiksi tai viipaleiksi ja aseta ne tarjottimien päälle jättäen väliin vähän tilaa.

Kuumenna uuni 40-60 asteeseen ja laita pellit uuniin. Jos uunissa on tuuletin, on parasta käyttää sitä ilmankierron varmistamiseksi. Muussa tapauksessa avaa luukku ajoittain kosteuden poistamiseksi.

Arvioitu aika hyvän tuloksen saavuttamiseen on 6-10 tuntia. Vaikka tämä riippuu paljon hedelmätyypistä, leikkauksesta ja lopullisesta koostumuksesta, jonka haluat saavuttaa.

Lue myös: Kuivatut luumut edistävät terveyttä

Kuinka kuivattaa hedelmiä kotona mikroaaltouunissa

Tämä on nopein menetelmä. Se on loistava vaihtoehto, kun sinulla on kiire ja haluat kuivattaa hedelmiä. Se vaatii kuitenkin enemmän huomiota, koska on myös suuri vaara, että hedelmät palavat.

Kuten edellisessä prosessissa, sinun on valittava, pestävä ja kuivattava haluamasi hedelmät. Leikkaa puoliksi tai ohuiksi viipaleiksi, jos ne ovat suurempia paloja (persikat, omenat, päärynät).

Laita mikroaaltouunin kestävään astiaan. Sinun on levitettävä ne huolellisesti ruuhkautumisen välttämiseksi. Älä myöskään sekoita erityyppisiä hedelmiä; on paljon parempi tehdä hedelmät erissä.

Ohjelmoi mikroaaltouuniin noin 30 – 45 minuutin aika sulatustoimintoon. Näin on helpompi välttää palamista. Älä unohda olla valppaana.

Perinteisin menetelmä: kuivaa hedelmät auringossa

Tämä on vanhin tapa kuivattaa hedelmiä ja usein tällä saa aikaan myös parhaimman tuloksen. Lopputuloksen hallinta on kuitenkin monimutkaista, koska se riippuu paljon ilmasto-olosuhteista.

Suorittaaksesi tämän, sinun on valmistettava hedelmät ja asetettava ne pellille päälle. Peitä se hienolla hyttysverkolla tai sideharsokankaalla välttääksesi ongelmat hyönteisten ja muiden eläinten kanssa. Aseta hedelmät parvekkeelle, terassille tai pihalle paikkaan, jossa se saa suoraa auringonvaloa ja jossa on hyvä ilmanvaihto.

Ihanteellinen lämpötila on noin 30 astetta, ja sinun on käännettävä hedelmät 12 tunnin välein. Tässä tapauksessa kuivuminen voi kestää 2–5 päivää. Yöllä on suositeltavaa tuoda ne sisälle.

Kuinka säilyttää kuivattuja hedelmiä

Kuivausprosessi on tapa pidentää tuoreiden hedelmien säilyvyyttä. Kun prosessi on valmis, hedelmät voivat kestää viikkoja tai kuukausia hyvässä kunnossa. Tätä varten on laadittu seuraavat suositukset:

  • Ennen kuin laitat hedelmät rasioihin, on tärkeää antaa hedelmien jäähtyä kokonaan. Vielä lämpimistä hedelmistä vapautuu kosteutta ja tämä helpottaa homeen ilmaantumista.
  • Ihanteellinen lämpötila on noin 30 astetta, ja sinun on käännettävä hedelmät 12 tunnin välein. Tässä tapauksessa kuivuminen voi kestää 2–5 päivää. Yöllä on suositeltavaa tuoda ne sisälle taloon.
  • Pakkaa puhtaisiin, kuiviin astioihin. Sopivimmat säiliöt ovat lasipurkit, muovipurkit tai vetoketjulla suljettavat pakastepussit. Toinen hyvä vaihtoehto on tyhjiöpakkaus.
  • Täytä astiat hedelmillä tiiviisti, mutta murskaamatta niitä. Jos määrät ovat suuria, hedelmät kannattaa jakaa useisiin erillisiin astioihin. Muista, että joka kerta kun ne avataan, ilma ja kosteus voivat pilata sisällön.
  • Säilytä kuivassa, pimeässä ja viileässä tilassa. Näissä olosuhteissa säilyvyys vaihtelee 4 kuukauden ja 1 vuoden välillä.
  • Tarkista ajoittain säilykkeiden kosteus. Tässä tapauksessa hyväkuntoinen ruoka voidaan kuivata uudelleen. Jos ne näyttävät homehtuneelta, on parempi hävittää ne.
Some figure
Kuivatut hedelmät säilyvät pidempään, mutta sinun tulee tarkistaa niiden pakkaus.

Keskeiset kohdat hedelmien onnistuneeseen kuivaukseen

Hedelmien kuivaus kotona on helppoa ja saat laadukkaita sekä edullisia kuivattuja hedelmiä. Sen lisäksi, että ne ovat maukkaita, ne ovat terveellisiä ja nostavat energiatasoja. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ne eivät korvaa suositeltuja päivittäisiä hedelmäannoksia.

Muista pestä ja kuivata hedelmät ennen aloittamista. Leikkaa kaikki palat samankokoisiksi (joko puoliksi tai viipaleiksi). Jotkut hedelmät, kuten päärynät tai omenat, voivat tummua kuivuessaan. Tämän välttämiseksi voit ruiskuttaa niiden pinnalle hieman sitruunamehua.

On tärkeää olla unohtamatta niitä ja tarkastaa, jotta ne eivät pala. Jos ne eivät kuivu tasaisesti, käännä niitä toisinaan.

Mainitsemillamme menetelmillä voit kehittää kuivattuja hedelmiä kotona ilman ongelmia. Jos kuitenkin pidät niistä niin paljon, että ne ovat osa päivittäistä ruokavaliotasi, voi olla hyvä idea investoida laitteeseen, jonka avulla hedelmien kuivattaminen on vieläkin helpompaa.

Muista lopuksi, että lopputulos riippuu käytetystä ajasta, kosteudesta ja lämpötilasta. Saatat kokea epäonnistumisia alussa, mutta älä lannistu! Pienellä kärsivällisyydellä ja tekniikan hallintalla onnistut pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • National Center for Home Food Preservation. Drying. Packaging and storing dried foods.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.