Hyttysverkkojen tyypit ja ominaisuudet

Kun olet ulkona, hyttyskarkotteen käyttö on hyvä vaihtoehto pitää hyttyset loitolla, mutta sisätiloissa hyttysverkot ovat parempi ratkaisu. Opi kaikki hyttysverkkojen eri tyypeistä, ominaisuuksista ja eduista!
Hyttysverkkojen tyypit ja ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On turvallisempaa avata ovet ja ikkunat kesällä sen jälkeen, kun olet asentanut hyttysverkot kotiisi.

Ikkunoiden avaaminen edistää kiinteistön ilmanvaihtoa, mutta samalla päästät sisälle hyttysiä, kärpäsiä ja muita lentäviä hyönteisiä. Hyttysverkon avulla voit estää hyönteisten pääsyn sisätiloihin samalla kun tuuletat kotiasi.

On olemassa useita erilaisia hyttysverkkoja. Sinun tuleekin valita ratkaisu, joka sopii parhaiten elämäntyyliisi ja kotiisi. Lue eteenpäin saadaksesi lisätietoja erilaisista hyttysverkoista ja niiden ominaisuuksista.

Hyttysverkkojen ominaisuudet

Hyttysverkot ovat yleensä kehystettyjä verkkoja, joissa on pieniä reikiä. Niitä käytetään kiinteistön ikkunoissa ja ovissa estämään hyönteisten sisäänpääsyn samalla kun kiinteistöä tuuletetaan. Hyönteisverkot on yleensä valmistettu lasikuidusta, joka on päällystetty PVC:llä, vaikka valmistajat käyttävät tähän tarkoitukseen monia muitakin materiaaleja.

Hyttysverkot auttavat välttämään kemiallisten karkotteiden käyttöä ja hyödyntämään luonnollista ilmaa sekä valoa. Jotkut mallit sopivat myös erinomaisesti kotiin, jossa on lemmikkejä.

Hyttysverkkojen eri tyypit

Joskus muinoin käytettiin vielä kartiomaiset verhoja, jotka ripustettiin katosta sängyn yläpuolelle. Vaikka k äytetään niitä vielä edelleenkin joissakin maissa suojautumaan sairauksia levittävien hyönteisten pistoilta.

Nykyään hyönteisverkkojen malli valitaan sen mukaan mihin huoneeseen se halutaan asentaa, sisustusmieltymyksistä sekä henkilön yksilöllisistä tarpeista. Alla esittelemme suosituimmat mallit.

Hyttysverkot pitävät kodin vapaana hyttysistä.
Hyttyset kantavat sairauksia, joten on tärkeää estää niitä tulemasta taloon.

1. Liukuvat hyttysverkot

Näitä asennetaan useimmiten ulko-oviin ja ikkunoihin. Alumiinirunko mukautuu runkoon, johon ne asennetaan.

Kaksi alempaa laakeria mahdollistavat seulojen liukumisen ja ne liikkuvat vaakasuoria kiskoja pitkin. Se on helppo asentaa. Sinun tarvitsee vain ottaa mitat ja sovittaa ne kehykseesi.

Joskus kehys taipuu kuumuudesta tai jatkuvasta käytöstä johtuen. Varotoimenpiteenä säädettävät pyörät voivat korjata tällaisen ongelman.

2. Kiinteät hyttysverkot

Nämä ovat todella edullinen vaihtoehto. Niitä käytettiin alunperin ikkunoissa, mutta jotkin poikkeukset sallivat niiden sijoittamisen ulko-oviin. Ne eroavat muista, koska ne ovat pysyviä.

Verkossa on runkoprofiilit, kulmaliitokset, kumiset kiinnikkeet ja lasikuitu. Ne pitävät myös ilmansaasteet loitolla kun niihin lisää suodattimia. Lisäksi niiden ulkonäkö on samanlainen kuin liukuvien hyttysverkkojen, mutta ilman laakereita.

Kun ne ovat valmiit, yritä sijoittaa ne alueille, joilla sinun ei tarvitse siirtää niitä. Esimerkiksi varastotiloissa, kellareissa tai autotallissa. Asenna ne vain painamalla ne sisään ja kiinnittämällä ne ruuveilla tai kiinnikkeillä.

3. Rullattava hyttysverkko

Tämä on ehkä markkinoiden halutuin, koska voit käyttää niitä vain silloin, kun tarvitset niitä. Voit siis säilyttää ne talvella vintillä.

Nämä hyttysverkot rullautuvat ulos. Ne muistuttavat tässä suhteessa kaihtimia ja nostavat tai laskevat ikkunoiden sivukehysten läpi. Joka puolella olevat ohjaimet helpottavat tätä, koska ne on suunniteltu venyttämään verkkoa.

4. Laajentuvat hyttysverkot

Tämäntyyppiset hyttysverkot ulottuvat alhaalta ylös samoja kaihtimien kiskoja pitkin. Kun kaihtimet nousevat ylös, hyttysverkko pysyy alhaalla.

5. Verhot

Nämä on suunniteltu pääasiassa ovia varten. Ne on valmistettu klassisesta verkosta, tuesta sekä urasta, joka on kiinnitetty kahteen kangasnauhaan. Verkko on suljettu tarranauhalla, jotta hyönteiset eivät pääse läpi.

6. Magneettiset tai tarttuvat hyttysverkot

Tämäntyyppiset hyttysverkot ovat kiinni, joko liimalla tai magneetilla. Ne on tarkoitettu sisäkäyttöön ja helppo asentaa. Sinun ei tarvitse avata tai siirtää paneeleja oven läpi.

7. Laskostetut hyttysverkot

Tämäntyyppisen hyttysverkon haitarimuoto helpottaa sisäänvetoa ja ne pitävät tiukasti kehyksen toista päätä. Se on uusin malli, joka sopii sekä ikkunoihin että oviin.

Sinun tulisi vetää niitä aina ohjaimien suuntaan. Ne ovat kevyitä ja voit taittaa ne pieneen tilaan, joten ne eivät vie paljoa tilaa.

Ne sopivat täydellisesti ihmisille, joiden on käytettävä pyörätuolia tai joilla on lastenrattaita, koska kynnyksellä ei ole esteitä.

8. Hyttysverkot tarranauhalla

Voit käyttää tarranauhaa kaikenlaisten aukkojen peittämiseen ja asennus on melko yksinkertainen. Leikkaa se vain kokoon ja liimaa se runkoon ja verkkoon.

9. Saranoidut ovet

Myös tämä on alumiininen ovi, jonka saranat avautuvat ulospäin. Asennus perustuu liitokseen muottiin.

10. Räätälöidyt hyttyverkot

Nämä on tehty sopimaan ikkunaan ja ne ovat käteviä, kun kehykset eivät ole vakiokokoa. On asiantuntijoita, jotka voivat rakentaa mittojen mukaan tehdyn hyttyverkon. Monet kaupat kuitenkin tarjoavat paketteja, joiden avulla voit helposti tehdä ne itse.

Hyttysverkkojen hyödyt

Sen lisäksi että hyttysverkot estävät hyönteisten pääsyn sisätiloihin, niillä on myös monia muita etuja:

  • Turvallisuus. Voit avata asunnon ovat ja ikkunat ilman että lapset tai lemmikit pääsevät ulos. Tämä johtuu siitä, että verkot rajoittavat pääsyä kodin ulkopuolelle.
  • Yksityisyys ulkopuolelta katsottuna, koska verkkojen läpi ei juurikaan näy.
  • Energiansäästö. Kun pidät ikkunat ja ovet auki kesällä, sinun ei tarvitse käyttää ilmastointia.
  • Terveys. Verkoista on hyötyä myös allergioiden hoidossa, koska ne pitävät pölyt ja saasteet ulkopuolella. Näin ollen sinun ei myöskään tarvitse siivota niin usein.
  • Kästävyys. Hyttyverkot on valmistettu erittäin kestävistä materiaaleista ja ne kestävät auringonvaloa. Hyttysverkko on siis kertaluonteinen investointi, eikä sinun tarvitse huolehtia sen uusimisesta.
Hyttysverkkoihin sijoittaminen voi olla yksinkertaista tai vaikeaa riippuen aukon tyypistä, jota yrität peittää.

Hyttysverkkojen huonot puolet

Yleensä hyttysverkkojen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. On kuitenkin muutamia asioita, jotka on hyvä tietää ennen hyttyverkon ostamista ja asentamista.

Pidä ne joko avoinna tai suljettuina, älä jätä niitä osittain auki, koska se on ainoa tapa varmistaa ettei hyönteisiä pääse sisätiloihin. Lisäksi niitä ei voi asentaa kaksoisikkunoihin, jossa on vain vähän tilaa välissä, koska ne vaativat vähintään 5 cm kokoisen tilan.

Hyttysverkkojen sertifiointi ja huolto

Valinnan tekeminen on helpompaa, kun tiedät markkinoilla olevien hyttysverkkojen ominaisuudet ja tyypit. Älä siis osta ensimmäistä löytämääsi. Sinun tulisi valita hyttyverkko tarpeidesi mukaan.

Tarkista myyjältä, että ostat siitepöly-, punkki- ja saastumista estävistä kankaista valmistetun tuotteen. Etsi myös ECARF -sertifikaattia.

On hyvä tietää että myös hyttyverkot vaativat puhdistusta. Kostuta rätti saippualla ja vedellä, pyyhi verkko ja huuhtele sekä kuivaa se. Tämä poistaa kaikki lian aiheuttamat tukokset.

Ennakoi ja mukauta hyttysverkot etukäteen. Älä anna kesän ja sen mukana tulevien ärsyttävien hyttysten hiipiä sisään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oficina Regional para las Américas de la Organización Panamericana de la Salud. Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas. OPS. Estados Unidos. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=135&lang=es#:~:text=mediateam%40paho.org-,Diez%20enfermedades%20transmitidas%20por%20vectores%20que%20ponen%20en%20riesgo%20a,el%20virus%20del%20Nilo%20Occidental.
  • González L. Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de la Salud (Udes). Vol 1. Colombia; 2014. https://journalhealthsciences.com/index.php/UDES/article/view/7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.