Logo image
Logo image

Älä koskaan lämmitä uudelleen näitä ruokia

3 minuuttia
Monet ruoka-aineet vapauttavat myrkkyjä uudelleenlämmityksen aikana. Hyödynnä rippeet ja ylijäänyt ruoka kylmissä ruuissa, kuten salaatissa, välttääksesi terveysriskit.
Älä koskaan lämmitä uudelleen näitä ruokia
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kukaan ei halua heittää ruokaa roskiin ja suurin osa meistä haluaa hyödyntää edellispäivältä jääneen ruuan seuraavan päivän aterioissa. Ruuan heittäminen pois onkin melkein sama asia, kuin laittaisi rahaa suoraan roskiin. Suomessakin useat perheet kärsivät nälkää, muista köyhemmistä maista puhumattakaan, joten ruokaa ei tietenkään haluaisi haaskata.

Säilytä ylijäänyt ruoka jääkaapissa ja käytä se seuraavan kahden päivän aikana osana jotain muuta ateriaa, jottei se unohdu jääkaappiin ja päädy lopulta roskiin. Yleensä tämä strategia toimii hyvin, eikä ruokaa joudu roskikseen, mutta on tiettyjä ruoka-aineita, joiden uudelleenlämmitystä ei suositella. Tutustutaan tarkemmin näihin ruokiin.

Älä koskaan lämmitä uudelleen näitä ruokia

Kana

Kana säilyy yleensä hyvin jääkaapissa kypsentämisen jälkeen ja sen maku pysyy suunnilleen samana uudelleenlämmityksen jälkeen. Kana tulisi kuitenkin nauttia tuoreeltaan kypsennettynä tai kylmänä. Paloittele kylmä kana esimerkiksi salaattiin tai leivän päälle.

Vaikka et huomaisikaan uudelleenlämmityksen vaikutusta kanaan, muuttuu kanan proteiinimuodostelma lämmityksen aikana – tämä voi johtaa ongelmiin ruuan sulamisessa. Jos kanaa jää yli, sen voi lämmittää uudelleen seuraavana päivänä, mutta lämmitykseen tulee käyttää matalaa lämpötilaa. Jos lämmität kanan mikrossa, laske lämpötila alhaiseksi ja pidennä lämmitysaikaa. Suosi siis pidempää lämmitysaikaa alemmilla lämpötiloilla.

Sienet

Some figure

Sienet kannattaa syödä tuoreeltaan kypsennettynä tai kylminä. Vastavalmistetut sienet sisältävät yhä suuren osan hyödyllisistä ravintoaineistaan, joista osa katoaa jääkaappisäilytyksen ja uudelleenlämmityksen aikana.

Sienten uudelleenlämmittäminen muuttaa niiden koostumusta, mikä voi aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta. Nauti ylijääneet sienet kylminä salaatissa tai osana jotain muuta kylmää ateriaa.

Peruna

Perunat ovat täynnä ravintoaineita, ja vaikka kypsä peruna säilyykin jääkaapissa muutaman päivän ajan, ei kypsää perunaa tule koskaan uudelleenlämmittää pannulla, uunissa tai mikrossa.. Perunan maku ja ominaisuudet muuttuvat uudelleenlämmityksen aikana, ja jos ne ovat jääneet pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, lämmittäminen voi tehdä niistä jopa myrkyllisiä.

Käytä ylijääneet kylmät perunat salaateissa tai nauti ne kylmänä soseena osana ateriaa.

Pinaatti

Some figure

Tämä ravinteikas vihreä lehtivihannes sopii kaikille ja on loistava osa terveellistä ruokavaliota. Kypsennetty pinaatti sopii lämpimiin ruokiin, keittoihin ja munakkaisiin, mutta älä lämmitä uudelleen kerran kypsennettyä pinaattia. Pinaatin uudelleenlämmittäminen muuntaa pinaatin sisältämän nitraatin nitriitiksi. Nitriitillä on negatiivinen vaikutus terveyteen ja sen seuraamukset elimistölle voivat olla vakavat. Nauti pinaatti tuoreena tai kerran kypsennettynä.

Nitriitti voi hapettaa hemoglobiinin sisältämän raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettamaan happea elimistöön. Tila tunnetaan nimellä methemoglobia. Nitriitti muodostaa elimistössä nitrosoamiineja, joille altistuminen on myös yhdistetty joidenkin syöpien mahdolliseen lisääntymiseen.

Punajuuri

Myös punajuuret sisältävät nitraattia, joka muuntuu lämmityksen yhteydessä nitriitiksi. Älä lämmitä uudelleen punajuuria mikrossa, pannulla tai uunissa terveysongelmien välttämiseksi. Nauti ylijäänyt punajuuri salaatissa, leivän päällä tai smoothieissa.

Selleri

Some figure

Jos valmistat keittoa, joka sisältää selleriä, vältä keiton uudelleenlämmitystä. Aivan kuten punajuuri ja pinaatti, myös selleri sisältää nitraattia, joka muuntuu uudelleenlämmityksen yhteydessä haitalliseksi nitriitiksi.

Tämä muutos tekee terveellisestä selleristä mahdollisesti karsinogeenisen eli syöpää aiheuttavan ruuan. Valmista keittoa vain sen verran, että se tulee syötyä yhdellä kertaa tai nauti ylijäänyt keitto kylmänä.

Kananmunat

Älä lämmitä uudelleen kananmunia, sillä lämmitys muuntaa niiden makua ja tuoksua. Ylijääneet kananmunat voi helposti nauttia kylmänä salaateissa, leivän päällä tai muissa aterioissa. On tärkeää tietää, ettei kananmunia kannata uudelleenlämmittää kypsentämisen jälkeen, sillä niiden ainesosat voivat muuttua myrkyllisiksi altistuessaan korkeille lämpötiloille.

Miten lämmitän ruuan turvallisesti?

Some figure

Vaikka yllä mainittuja ruokia ei kannata ensimmäisen kypsennyskerran jälkeen lämmittää uudelleen ja nauttia lämpimänä, ei tämä tarkoita, että sama sääntö pätee kaikkiin ruoka-aineisiin ja ylijääneeseen ruokaan.

Uudelleenlämmittääksesi ruokaa turvallisesti, pidä mielessä seuraavat ohjeet:

  • Ruuan uudelleenlämmittäminen tulisi tehdä nopeasti, niin että annoksen keskiosa saavuttaa korkeintaan 65-asteen lämpötilan.
  • Lämmitä vain sen verran ruokaa, jonka tiedät tulevan varmasti syödyksi.
  • Kypsennetyn ruuan ei tulisi joutua kontaktiin kypsentämättömien ruoka-aineiden kanssa, sillä tämä voi johtaa bakteerien siirtymiseen ruuasta toiseen.
  • Muista, että kaikki ruoka-aineet käyttäytyvät eri tavalla uudelleenlämmityksen yhteydessä. Jos lämmität eri ruokia samaan aikaan, peitä ne kannella tai lautasella, jotta ne lämpenevät samaan aikaan.
  • Jos tiedät, ettet tule syömään ylijäänyttä ruokaa neljän päivän aikana, on turvallisempaa ja fiksumpaa pakastaa ruoka.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fennema, 0wen R. (2000). Química de los Alimentos. Química de los alimentos. https://doi.org/10.5194/isprsarchives-XL-3-W3-71-2015
  • Orrego, C. (2003). Procesamiento De Alimentos. Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales. https://doi.org/10.1016/j.tics.2011.08.005
  • Armendariz Sanz, J. L. (2012). Seguridad e higiene en la manipulacion de alimentos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.