Logo image
Logo image

After sun -voide vai kosteusvoide: kumpi on parempi?

3 minuuttia
Valitse after sun -voide tai kosteusvoide sen mukaan kuinka suuresta vahingosta iho on kärsinyt auringolle altistumisen jälkeen.
After sun -voide vai kosteusvoide: kumpi on parempi?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kesäaktiviteetit voivat olla hauskoja ajanviettotapoja sinulle ja ystävillesi, mutta rankat ympäristöolosuhteet voivat vahingoittaa ihoasi. Aurinko, hiekka, suola, vesi ja kloori vaikuttavat suoraan ihoon rannalla tai uima-altaalla vietetyn auringonoton jälkeen. Kaikki tämä johtaa kysymykseen: pitäisikö valita after sun -voide vai kosteusvoide aurinkoisen päivän päätteeksi?

Tiedät varmasti, että korkealla suojakertoimella varustettu aurinkorasva on paras voide levitettäväksi ennen UV-säteilylle altistumista ja sen aikana. Mutta miten sinun tulisi toimia sen jälkeen kun auringonottopäivä tulee päätökseen?

Sinun tulee levittää after sun -voidetta tai muuta kosteusvoidetta. Jatka lukemista selvittääksesi kummankin ominaisuudet.

After sun -voide ja kosteusvoide: yhtäläisyydet ja erot

After sun -voiteet ja kosteusvoiteet ovat kummatkin hyviä ihoa kosteuttavia tuotteita. Kosteusvoiteet ja after sun -voiteet myös lievittävät epämukavuutta ja ehkäisevät ennenaikaista ikääntymistä.

Lue myös: Nuorentava kuorinta-aine viinirypäleistä ja C-vitamiinista

Mitä after sun -voide on?

Aurinkorasva sisältää kosteuttavia ainesosia, jotka tunnetaan humektantteina. Se sisältää myös aktiivisia ainesosia, joilla on rauhoittavia ominaisuuksia, kuten aloe veraa, kehäkukkaa ja niin edelleen. Sen koostumus voi sisältää myös minttua, vitamiineja ja antioksidantteja.

After sun -voiteen koostumus vaihtelee sen valmistuksen mukaan. Se sisältää yleensä lukuisia aktiivisia ainesosia, joista on erityisiä hyötyä iholle, joka on altistunut auringonsäteilylle.

Joitakin niistä ovat:

Minttu

Minttu auttaa ihoa toipumaan luonnollisesti sekä lievittämään ärsytystä. Se on erittäin raikastava ainesosa, sillä se alentaa ruumiinlämpöä ja vähentää ihokudosten tulehdusta.

Some figure

Aloe vera

Aloe vera on varmasti yksi suosituimmista kasveista ihonhoidossa. Se kosteuttaa ja korjaa solukudokset antaen samalla vitamiineja, jotka ravitsevat verinahkaa.

Sen ulkoinen käyttö toimii myös kipulääkkeenä, joten se on hyvä rauhoittamaan auringon vahingoittamia orvaskeden kudoksia.

Alfa-bisabololi

Tämä rakenneosa tulee kamomillasta. Sen tulehduksen vastaisten ominaisuuksien johdosta siitä on valmistettu monia naamioita ja kotihoitokeinoja, joilla hoidetaan palovammoja.

D-pantenoli

Kyseessä on B5-vitamiinin johdannainen (pantoteenihappo). Se myös edistää uusien kudosten muodostumista ja uudistaa ihon.

Kehäkukkauute

Tämä uute rauhoittaa ja parantaa ihoa. Lisäksi se auttaa toipumaan UV-säteilyn aiheuttamista vammoista. Se on myös yksi after sun -voiteiden valmistuksessa eniten käytetyistä ainesosista.

Muita tavallisia ainesosia

Muita aktiivisia ainesososia, joita after sun -voiteista löytyy usein ja jotka edistävät toipumista sekä kuolleiden ihosolujen uudistumista, ovat:

 • Mentoli
 • Kamferi
 • Salvia
 • Allantoiini
 • Enoksoloni
 • Tyrosiini

Mitä kosteusvoiteet sisältävät?

Ensinnäkin kosteusvoiteiden ainesosat voivat vaihdella. Se riippuu siitä, millaista tuotetta haluat käyttää ihon kosteutukseen, sillä tätä voidetta tulisi levittää iholle niin usein kuin vain mahdollista.

Vaihtoehtoja ja tuoksuja on paljon ja sen yleisimpiä ainesosia ovat:

 • Aloe vera
 • Mantelit
 • D-pantenoli
 • Eteeriset öljyt
 • Shea-voi
 • Kookosmaito

Lue myös: Tee hiuksistasi terveet aloe veran avulla

Kumpi minun pitäisi valita?

Some figure

Jotkut kosteusvoiteet sisältävät samoja aktiivisia ainesosia joita after sun -voiteissa käytetään. Niiden tuoksu on yleensä mieto ja neutraali ja ne ovat erinomaisia liittolaisia ihon ravitsemiseen. Ne rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa hyvin kuumana päivänä auringolle altistumisen jälkeen. Lisäksi voit jopa laittaa tuotteen jääkaappiin muutaman sekunnin ajaksi tehostaaksesi sen viilentävää tunnetta.

Jos olet kuitenkin ollut auringossa pitkän aikaa ja ihosi on palanut pahasti, suosittelemme after sun -voiteen käyttöä. Tämä tuote kuitenkin sisältää erityisiä ainesosia, jotka vähentävät tulehdusta ja lievittävät polttelua. Kosteusvoiteilla sen sijaan ei ole tätä ominaisuutta.

Muista kuitenkin ennen kaikkea se, että sinun täytyy pysyä hyvin kosteutettuna sekä ulkoisesti että sisäisesti. Juo enemmän vettä kuin mitä normaalina päivänä joisit: tunnet olosi sitten paremmaksi ja lievität aurinkoisen päivän aikana saatua uupumusta.

Puhdista iho kunnolla vietettyäsi pitkän päivän ulkona. Aurinkovoiteet hikoiluun yhdistettynä voivat olla usein melko karkeita iholle. Pidä mielessä, että sinun ei tulisi käyttää kuorintaa välittömästi auringonoton jälkeen, sillä iho on yhä erittäin herkkä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.