Logo image
Logo image

Aerofagian oireet ja ominaisuudet

3 minuuttia
Aerofagia on ruoansulatushäiriö, joka johtuu ilman liiallisesta nielemisestä syödessä. Se on suhteellisen yleinen lapsilla ja sen takia sairaus yhdistetään tavallisesti vauvojen koliikkiin.
Aerofagian oireet ja ominaisuudet
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aerofagian oireet johtuvat ilman liiallisesta nielemisestä ruoansulatuskanavaan, varsinkin aterioiden aikana. Termi tarkoittaakin “ilman syömistä”. Se on lievä ruoansulatushäiriö, joka aiheuttaa kuitenkin usein suurta epämukavuutta. Se on itse asiassa usein vastuussa yläilman vapautumisesta, joka tunnetaan yleisesti röyhtäilynä. On kuitenkin tärkeää olla sekoittamatta sitä ruokatorven refluksitautiin, johon liittyy samankaltaisia oireita.

Aerofagia voi pahentua jos henkilöllä esiintyy muita ruoansulatusongelmia, kuten dyspepsiaa tai vatsan turvotusta. Aerofagia on suhteellisen tavallinen vaiva lapsilla ja se yhdistetään tavallisesti vauvojen koliikkiin.

Aerofagian aiheuttajat

 

Aerofagia on yleensä seurausta huonosta ruokavaliosta. Se liittyy yleensä virvoitusjuomien, sokeristen juomien tai muiden epäterveellisten ruokien tai purukumin liialliseen kulutukseen. Se voi olla peräisin jopa huonoista ruokailutottumuksista aterioiden aikana, kuten liian nopeasti syömisestä. Tämä johtuu siitä, että tällöin ruoansulatuskanavaan pääsee suuria määriä ilmaa.

Se voi myös johtua ahdistusongelmasta, kuten stressistä. Patologisesta näkökulmasta katsottuna aerofagia on yleinen ihmisillä, jotka eivät koordinoi nielemis- ja hengitystoimintoja oikealla tavalla. Tämä on yleistä ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä.

Aerofagian oireet

Some figure

Aerofagia ilmenee raskaana olona vatsassa, turvotuksena ja muina ruoansulatusongelmina. Röyhtäily ja ilmavaivat ovat tapoja lievittää ruoansulatuksesta aiheutuvaa epämukavaa oloa.

Aerofagian oireisiin kuuluvat:

 • Vatsan pullistuminen. Tämä johtuu kaasujen aiheuttamasta paineesta. Liiallinen ilma turvottaa vatsan. Se on kuitenkin helppo sekoittaa muihin oireisiin.
 • Vatsakipu. Toisinaan kipu liikkuu rintalastan alempaan osaan painamalla ilmaa sekä vatsaan että sydämeen. Siten on mahdollista sekoittaa kipu toiseen angina pectorisia aiheuttavaan kipuun (sepelvaltimotauti).
 • Suoliston ääntely. Jotkut sairaudet aiheuttavat samankaltaisia oireita kuin aerofagia. Näin tapahtuu esimerkiksi kaasun kanssa, joka lisää vatsan ääntelyä.
 • Röyhtäily ja hajuttomat ilmavaivat.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kaurajuoma apuna vatsan turvotukseen

Aerofagian diagnoosi

Asiantuntijat tekevät diagnoosin silloin, kun röyhtäilystä tulee toistuvaa ja ärsyttävää ja sitä tapahtuu useita kertoja viikossa. He myös tarkistavat niellyn ilman määrän. Perustavanlaatuinen osa diagnoosia on sulkea pois muun muassa yläruoansulatuskanavan orgaaniset patologiat, hiilihydraattien huono imeytyminen suolistoon, bakteerien ylikasvusto sekä muutokset liikkuvuudessa.

Lue myös: Miksi ilmavaivojen pidättäminen on haitallista?

Aerofagian ehkäisy

Aerofagian ehkäisemiseksi tulisi noudattaa oikeanlaista ruokavaliota. Jauha ruoka hitaasti ja kunnolla, ja välttele tiettyjä ruokia jotka altistavat tulehdukselle, kuten muun muassa virvoitusjuomia, karkkia tai purukumia. Jos turvotus johtuu stressistä, yritä lievittää ahdistusta asianmukaista hoitoa noudattamalla tai vähentämällä sitä säännöllisen liikunnan ja rentoutumisaktiviteettien avulla. Aerofagian oireet katoavat yleensä spontaanisti, kun hoidat häiriöstä vastuussa olevat aiheuttajat.

Hoito

Some figure

On tärkeää korostaa sitä, että hoitoon sisältyy monia pohdittavia toimenpiteitä:

 • Jauha ruokaa oikealla tavalla ja hitaasti. Monet ihmiset syövät liikaa, huonosti ja nopeasti. Tämä johtaa painonnousuun sekä ruoansulatusongelmiin. Voit välttää ja hoitaa aerofagiaa syömällä ja jauhamalla ruokaa hitaasti.
 • Vältä raskaita aterioita. Terveellinen ruokavalio auttaa ehkäisemään aerofagiaa. Älä syö raskaita aterioita ja syö todella mausteisia ruokia sekä hiilihappopitoisia, sokerisia juomia kohtuudella.
 • Rentoudu. Joillakin ihmisillä hermostuminen tuntuu vatsassa. Jos näin on sinun kohdallasi, etsi tapa lievittää stressiä. Se antaa sinulle yleisesti ottaen terveemmän elämän. Sen tehdäksesi aloita harrastamalla säännöllistä liikuntaa ja syömällä enemmän hedelmiä, kalaa ja vihanneksia.
 • Juo kamomillateetä ja muita luonnollisia teelaatuja. Tietyt luonnolliset ainesosat auttavat erinomaisesti lievittämään joitakin aerofagian oireita. Kamomilla on täydellinen luontaishoito, jolla voit hoitaa ja lievittää liiallista kaasunmuodostusta.
 • Juo paljon vettä. Tämä auttaa sinua pysymään paremmin nesteytettynä. Kun juot enemmän vettä, vähennät myös virvoitusjuomien juomista – ne ovat ehdottomasti kiellettyjä!
 • Myös vatsahieronta voi auttaa lievittämään joitakin tämän ruoansulatushäiriön oireita.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.