Logo image
Logo image

Miksi ilmavaivojen pidättäminen on haitallista?

3 minuuttia
Ilmavaivojen pidättäminen voi vaikuttaa elimistön terveyteen haitallisesti, ja sellainen tapa kannattaa lopettaa. Nyt kerromme miksi ilman tulisi päästä ulos suolistosta, sekä kerromme miten ilmavaivoja voi ehkäistä.
Miksi ilmavaivojen pidättäminen on haitallista?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmiten ilmavaivojen kanssa eläminen on melko hankalaa, etenkin silloin, jos on kyse sosiaalisista tilanteista. Näinä hetkinä ilmavaivojen pidättäminen on tietysti tavallista, jotta emme joutuisi kiusalliseen tilanteeseen.

Tässä artikkelissa kerromme miten ilmavaivoja voidaan ehkäistä ja miksi ilmaa ei tule pidätellä. Vaikka suolistokaasut ovatkin ihan luonnollinen asia, kukaan ei tietenkään halua joutua siihen noloon tilanteeseen että ilmat pääsevät ulos sosiaalisessa tilanteessa, etenkin jos siitä leviää myös hajua ympäristöön.

Vain harva meistä tulee kuitenkaan ajatelleeksi sitä, kuinka haitallista ilmavaivojen pidättäminen voi olla terveydelle. Mitä useammin ilmavaivoja pidätellään sisällään, sitä haitallisempaa se keholle on.

Miten ilmavaivojen pidättäminen on haitallista terveydelle?

Some figure

Koska ilmavaivat voivat johtua ruoasta, ilmasta tai jopa bakteereista, joita syntyy ruoansulatuksen aikana, tätä vaivaa voi ilmetä monissa erilaisissa tilanteissa. Joskus ilmavaivojen syntyä ei voida välttää, ja niiden pidättäminen voi johtaa seuraaviin oireisiin:

  • Vatsakipu
  • Epämiellyttävät hajut
  • Peritoniitti (vakavissa tapauksissa)
  • Vatsan turvotus

Ilman päästäminen suolistosta on aivan luonnollista, ja normaalisti sitä tapahtuu noin 14-18 kertaa päivässä. On todennäköistä, että koet enemmän ilmavaivoja silloin, kun olet syönyt jotakin hyvin paljon kuitua tai kaasuja sisältävää, kuten esimerkiksi hiilihapollisia juomia.

Terveysongelmat ja ilmavaivat

Lääkärit sanovat, että ihmisen kehon tilasta voidaan päätellä paljon hänen ilmavaivojensa kautta. Ammattilainen voi kertoa vaikka mitä henkilön ruoansulatuksen tilasta pelkästä kaasun hajusta, kaasun aiheuttavista tekijöistä sekä siitä, kuinka paljon ilmaa kertyy päivän aikana.

Jos sinulla on ilmavaivoja, ei kannata pidättää niitä kovin kauan, sillä tilanne voi pahentua.

Ilman pitäminen elimistön sisällä voi estää sitä, että saat tunnistettua oireet kunnolla. Esimerkiksi vatsakipu tai vatsan turvotus voivat johtua lukemattomista erilaisista sairauksista. Jos sinulla on usein tapana pidättää ilmavaivoja, et pysty saamaan selville mikä ne tosiasiassa aiheuttaa. Sinulla saattaa myös ilmetä muita ilmavaivoihin liittyviä oireita, kuten esimerkiksi seuraavia:

  • Muutokset kehon lämpötilassa
  • Ihottuma
  • Verinen uloste
  • Painon lasku
  • Ripuli
  • Väsymys

On tärkeää mennä tällöin heti lääkäriin, jotta voisit saada arvioinnin oireistasi ja jotta sinulle voitaisiin tehdä tarvittavat selvitykset sairauksien havaitsemiseksi. Yleisesti ottaen ilmavaivojen pidättämisen sijasta pitäisi tietenkin ehkäistä niiden syntyä. Seuraavaksi kerromme, miten ilmavaivoja voidaan torjua luonnollisesti.

Lue aiheesta lisää: Influenssaoireiden lievitys kolmella tehokkaalla haudukkeella

Näin ehkäiset ilmavaivoja syntymästä

1. Kiinnitä parempaa huomiota ruokavalioosi

Some figure

Kaikki ruoka tuottaa kaasua, kun se pääsee ruoansulatusprosessin käsittelyyn. Jotkut ruoat kuitenkin lisäävät kaasun määrää enemmän kuin muut, ja saavat paksusuolen tekemään kovemmin töitä.

Sen sijaan että poistat nämä ruoat lautaseltasi täysin, voit nauttia niitä pienissä määrissä, etenkin jos kärsit jatkuvasti ilmavaivoista.

Mitä tulee näiden tuotteiden listaan, ensinnäkin kannattaa vähentää maitotuotteiden nauttimista. Lisäksi kannattaa välttää tai vähentää eräiden kasvisten, hedelmien ja palkokasvien syöntiä, mm:

  • Kaali
  • Kurkku
  • Maissi
  • Parsakaali
  • Sipuli
  • Retiisi
  • Kukkakaali
  • Rusinat
  • Kuivatut luumut
  • Pavut, herneet ja linssit

Lue aiheesta lisää: Terveellisempi ruokavalio: 11 pientä, mutta tärkeää muutosta

2. Älä syö liikaa

Jos syöt ruokaa hyvin paljon, lisäät kehossasi kaasun tuotantoa. Etenkin rasvaiset ruoat, roskaruoat sekä sellaiset tuotteet, joissa on paljon vehnää, maitoa, papuja tai linssejä, ovat tässä mielessä ei-suositeltavia.

3. Vältä hiilihappopitoisten juomien nauttimista

Some figure

Monet virvoitusjuomat sekä esimerkiksi olut sisältävät paljon kaasua, ja tämä kaasu menee suoraan vatsaasi ja aiheuttaa siellä turvotusta, mikä saa sitten aikaan ilmavaivoja. Pyri siis nauttimaan niitä vain kohtuudella, ja lisäksi näitä juomia ei kannata juoda pillin kautta – näin otat nimittäin sisällesi enemmän ilmaa kuin lasista suoraan juodessasi.

4. Pureskele ruokasi kunnolla

On parasta olla puhumatta samaan aikaan kuin syöt. Jos puhut paljon syödessäsi, nielet enemmän ilmaa vatsaasi. Varmista myös, että pureskelet ruokasi hyvin, mikäli haluat torjua ilmavaivoja tehokkaasti.

5. Älä nauti kylmiä juomia illalla tai yöllä

Some figure

Tällaiset juomat saavat aikaan vatsasi “viilenemisen”, mikä on haitaksi vatsalle. Illalla on parasta juoda vain lämpimiä tai huoneenlämpöisiä juomia, jotta voisit edistää vatsasi toimintaa.

Jos kärsit liiallisista ilmavaivoista ja haluat torjua tätä ongelmaa tehokkaasti, on aina tärkeää kuunnella omaa kehoasi. Olemme kaikki vain ihmisiä, ja ihmiselle on luonnollista kerryttää ilmaa suolistoon. Sen sijaan että joutuisit niitä pidättämään sisälläsi, päästä kaasut ulos tai yritä ehkäistä niitä antamillamme neuvoilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • León Barúa Raúl. Flatulencia. Rev. gastroenterol. Perú  [Internet]. 2002  Jul [citado  2018  Dic  15] ;  22( 3 ): 234-242. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292002000300007&lng=es
  • Ramos Zabala F., Moreno Almazán L.. Meteorismo. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Feb [citado  2018  Dic  15] ;  97( 2 ): 137-137. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000200009&lng=es
  • National Institute of Diabetes and Digestion and Kidney Diseases. Los síntomas y las causas de gas en el tracto digestivo. (2016). Recuperado el 16 de enero de 2021. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gas-tracto-digestivo/sintomas-causas#medico
  • Better Health. Flatulence. Recuperado el 16 de enero de 2021. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/flatulence

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.