Logo image
Logo image

8 valtimoita suojaavaa ruokaa

3 minuuttia
Onko sinulla korkea veren kolesterolipitoisuus? Oletko huolestunut sydän- ja verisuonisairauksista? Jos et vielä suojaa valtimoidesi terveyttä, ota osaksi ruokavaliotasi seuraavat tuotteet - ne ovat erityisen tehokkaita kolesterolitason parantajia.
8 valtimoita suojaavaa ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos haluat suojata valtimoitasi, on tärkeää pitää ruokavalio terveellisenä sekä hallita rasvan ja kaloreiden tasoja kehossa.

Teolliset tuotteet ovat tietysti arkipäiväämme, mutta kannattaisi valita niiden sijasta terveellisempiä, luonnollisia ruokia, joista saat kehosi tarvitsemat ravinteet.

Vaikka moni meistä sivuuttaakin asian, teollisten ruokien nauttiminen saa aikaan painonnousua. Se aiheuttaa myös kolesterolin liikaa kertymistä kehoon ja valtimoiden kunnon heikkenemistä.

Siksi suositellaan ruokavalion parantamista: suolan ja teollisten tuotteiden rajoittamista sekä sellaisten ruokien lisäämistä, jotka suojaavat erityisesti valtimoita.

Tällä kertaa haluamme listata kahdeksan tärkeintä valtimoita suojaavaa ruokaa: ala syödä näitä säännöllisesti, jos haluat ehkäistä verenkierto-ongelmia.

1. Oliiviöljy

Some figure

Ekstra-neitsytoliiviöljyn nauttiminen osana arjen ruokavaliota on yksi niistä tottumuksista, jotka auttavat estämään valtimoiden kovettumista ja kunnon heikkenemistä.

Sen runsas rasvahappojen ja antioksidanttiyhdisteiden määrä auttaa vähentämään vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ja liikaa kolesterolia.

Lue aiheesta lisää: Hoida nivelkipua oliiviöljyllä ja sitruunankuorella

2. Chia-siemenet

Sitten nämä siemenet, joista on tullut hyvin suosittu tuote painonpudotuksen tueksi. Ne ovat hyvä valinta myös sydämen ja verisuonten terveyden suojaamiseksi.

Chia-siemenissä on pieniä määriä Omega-3 -rasvahappoja sekä välttämättömiä rasvahappoja. Kun nämä tulevat kehossa imeytetyiksi, ne lisäävät valtimoiden joustavuutta ja estävät kolesteroliplakin kertymistä.

3. Tomaatti

Some figure

Tomaatissa on antioksidanttia nimeltä lykopeeni. Se tarjoaa suuret hyödyt sydämen ja verisuonten terveydelle.

Tomaatin nauttiminen vähentää huonon kolesterolin (LDL-kolesteroli) määrää, ja se myös säätelee tulehdusprosesseja, jotka aiheuttavat verenpaineen nousua.

4. Kaura

Kaura on yksi hyödyllisimmistä ruoista, joita ihminen voi ruokavalioonsa sisällyttää.

Siinä on kuitua, hiilihydraatteja ja välttämättömiä aminohappoja. Sen lisäksi että kaura lisää energiaa, se myös parantaa sydämen ja valtimoiden terveyttä.

Kaura on ihanteellinen tuote korkean kolesterolin hallintaan sekä muun muassa rasvan käsittelyn parantamiseksi.

5. Mustikka

Some figure

Mustikasta on tullut suosittua ruokaa sen tulehtuneisuutta ja mikrobeja torjuvien vaikutusten sekä antioksidanttien ansiosta.

  • Se sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja kuitua, ja se parantaa aineenvaihduntaa. Lisäksi se vaikuttaa valtimoita puhdistaen.
  • Mustikkaa suositellaan liian kolesterolin ja triglyseridien vähentämiseksi – nämä kaksi rasvaa liittyvät valtimoiden kunnon heikkenemiseen ja tavallisimpiin sydänsairauksiin.

6. Lohi

Sitten lohi, joka on hyvä Omega-3 -rasvahappojen sekä aminohappojen lähde. Se vähentää valtimoiden kärsimää vahinkoa sekä estää sydämen ja verisuonten ongelmia.

  • Yleisesti ottaen lohen nauttiminen ainakin kahdesti viikossa lisää hyvän kolesterolin (HDL-kolesterolin) määrää valtimoissa, joten se vähentää haitallisten rasvojen, kuten huonon kolesterolin ja triglyseridien, kertymistä.
  • Lisäksi sen ravinteet vähentävät tulehtuneisuuden määrää kudoksissa ja stimuloivat verenkiertoa, joten ne estävät korkeaa verenpainetta.

Lue aiheesta lisää: Kuinka pitää valtimot terveinä

7. Pähkinät

Some figure

Mantelit, maapähkinät ja monet muut pähkinät ovat suosittuja välipaloja, jotka auttavat tehokkaasti hillitsemään nälkää ja sen tuomaa ahdistusta.

Monella on uutinen, että nälän hallinnan lisäämisen ohella pähkinät parantavat sydämen ja verisuonten terveyttä.

  • Niissä on pieni määrä Omega-3 -rasvahappoa, joka on terveellinen rasvahappo joka edistää valtimoiden puhdistumista ja huonon kolesterolin vähentymistä.
  • Niiden runsas kaloriannos tarjoaa energiaa sekä parantaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä.
  • Niissä on myös aminohappoja, jotka suojaavat valtimoita sekä estävät tulehtuneisuutta ja liikalihavuutta.

8. Inkivääri

Lopuksi tämä loistotuote, joka on ollut jo pitkään monen luontaishoidon osana.

  • Inkivääri sisältää aktiiviainesosia, joilla on antioksidanttivaikutuksia ja jotka torjuvat kehon tulehtuneisuutta. Se vähentää oksidatiivisen stressin ja rasvan aiheuttamaa tuhoa.
  • Lisäksi inkivääri auttaa vähentämään kolesteroliplakin kertymistä sekä edistää veren puhdistumista.
  • Sen tärkein aktiiviainesosa, gingerol, parantaa verenkiertoa sekä estää ennenaikaista valtimoiden kovettumista ja kunnon heikkenemistä.

Onko sinullakin todettu korkea veren kolesterolipitoisuus? Jos et vielä hoida valtimoitasi, lisää nyt esittelemiemme ruokien määrää arjen ruokavaliossasi, jotta voisit estää liikakolesterolia luonnollisesti.

Parhaiden tulosten saamiseksi on tietenkin tärkeää pitää ruokavalio muutenkin terveellisenä ja tasapainoisena. Lisäksi vedenjuonti ja liikunta ovat aina välttämättömiä asioita kehon pitämiseksi hyvässä kunnossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


https://zenodo.org/record/1250279

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002-9343(03)00690-9

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022-4804(07)02416-X

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0090-3493(08)61177-3

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749-0704(15)00105-0


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.