Logo image
Logo image

8 syytä, miksi et voi unohtaa ensirakkauttasi

4 minuuttia
Ensirakkautesi avasi sinulle uusien mahdollisuuksien maailman sekä auttoi sinua oppimaan elämästä sellaisia asioita, jotka jäivät mieleesi loppuiäksesi. Oletko samaa mieltä näistä kahdeksasta asiasta - ovatko ne syitä, joiden vuoksi et voi unohtaa ensirakkauttasi?
8 syytä, miksi et voi unohtaa ensirakkauttasi
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka tuletkin kokemaan miljoona uutta asiaa elämässäsi, jotkut hetket ovat niin ikimuistoisia, että niitä ei vain yksinkertaisesti voi unohtaa. Tämä koskee myös ensirakkauttasi.

Vaikka rakkaus onkin aina erityinen asia, ensirakkaus on erilainen kuin muut rakkaudet. Kyseessä on unohtumaton kokemus. Olipa se huono tai hyvä, suhde herätti sinussa aikoinaan uusia tunteita.

Tämä uusi suhde, huolimatta siitä kuinka todellista tai kuinka hyvää tai huonoa se oli, toi tunteita laidasta laitaan: ihmetys, uteliaisuus sekä jännitys siitä, mitä edessä olisi.

Tämä rakkaus ei välttämättä kestänyt kauaa, mutta se oli kuitenkin sellainen, joka tulee säilymään mielessäsi sekä tuomaan esiin sellaisen tunteiden kokoonpanon, joka on vaikea muotoilla sanoiksi koko elämäsi loppuun asti.

Mutta miksi näin sitten käy? Tähän on muutamia syitä – jatka lukemista kahdeksasta syystä, joiden vuoksi et tule ikinä unohtamaan ensirakkauttasi.

Miksi et tule unohtamaan ensirakkauttasi?

Ensirakkaus on voimakas

Some figure

 

Kun rakastut ensimmäistä kertaa, tuntuu se maailman parhaalta asialta. Tajuat tällöin, että välität toisesta ihmisestä paljon enemmän kuin ikinä kuvittelit olevan mahdollista.

Huolimatta siitä, että tiesit tällöin mitä sana “rakkaus” merkitsee, ensimmäisen kerran sen löytäessäsi löysit maailman, jossa on rajattomat mahdollisuudet romanssille ja jännitykselle, kuten myös pelolle.

Tämä ei ollut mitään aikaisemmin kokemasi kaltaista, ja sen vuoksi kyseinen löydös tuleekin säilymään muistoissasi elämäsi loppuun asti.

Ensimmäinen sydämen särkyminen on voimakas kokemus

Ainoa asia, jonka käyt lävitse yhtä voimakkaasti kuin ensimmäisen rakkautesi, on ensimmäinen erosi. Useimmiten muistoihisi kyseistä ihmistä koskien liittyy tällainen tuska.

Siksi ei olekaan kummallista, että ensimmäinen sydämen särkyminen on tuskallisempi kokemus kuin myöhemmillä kerroilla, olipa kyseessä sitten vaikea ero tai ystävällinen tilanne. Ja jos ajattelet asiaa, saatat huomata, että sinuun sattuu hiukan edelleenkin.

Ensimmäisen suhteen lopettaminen on vaikeaa, sillä sinun täytyy tällöin laittaa sivuun ne lähes taianomaiset tunteet, jotka olet saanut kokea.

Eroamista seuraava valtava tuska on asia, joka jättää pitkään säilyvän jäljen ihmiseen.

Lue aiheesta lisää: Pettymys parisuhteessa: pysähdy ja mieti

Ensimmäinen rakkaus on viaton

Kun rakastut ensimmäistä kertaa, tämä on täysin viaton tunne, joka monella kasvaa ja kasvaa ilman, että ihminen itse sitä tajuaisi. Kyseessä ei aina ole asia, jota on suunniteltu – ensimmäinen rakastuminen voi olla asia, joka vain tapahtui, ja tämä tekee kokemuksesta vieläkin erityisemmän.

Ensimmäisen rakastumisen jälkeen alat ymmärtää, mitä haluat tulevilta parisuhteiltasi. Tämä tarkoittaa, että vähitellen asetat itsellesi painetta löytää joku sellainen, joka saa sinut tuntemaan siten, kuin tunsit ensimmäistä kertaa rakastuessasi.

Tämä saa yleensä ihmisen käyttäytymään tietyllä tavalla ja ajattelemaan erilailla, jotta hän voisi löytää tämän tyyppisen yhteyden.

Ensimmäinen rakkaus ilmaantuu muiden ensimmäisten kertojen kanssa

Kun koet ensimmäisen rakkautesi, kyseinen erityinen ihminen inspiroi sinua tekemään uusia asioita. Tämän vuoksi henkilö on tavallaan osittain osallinen henkisessä kasvussasi.

Ensirakkauden kohteesta tulee usein todistaja tiettyjä ihmisen muutoksia koskien, ja hän on usein ensimmäinen myönteinen tukihenkilö.

Joillekin ihmisille ensimmäinen rakkauden kohde voi myös olla se, jonka kanssa fyysisiä ensimmäisiä kertoja tapahtuu. Tähän sisältyvät silloin monet kemialliset ja tunnetason reaktiot.

Kaksi selkeää esimerkkiä tästä ovat ensimmäinen suudelma ja ensimmäinen seksuaalinen kokemus. Ei ole epäilystäkään siitä, että nämä ensimmäiset kerrat ovat kaiverrettuina muistiisi, vaikka ne olisivatkin olleet epämukavia tai kiusallisia hetkiä.

Ensimmäinen rakkautesi on sinun ensimmäinen “me” -tuntemuksesi

Vaikka ihminen olisikin ollut osa joukkuetta tai ryhmää ennen ensimmäistä rakkautta, tämän henkilön kanssa koetaan yleensä kuitenkin se ensimmäinen kerta, kun todella tuntee olevansa osa tärkeää “me” -muodostelmaa.

Ensimmäinen kerta kun teet päätöksen koskien teitä molempia pariskuntana etkä vain yksin, on se hetki, jolloin todella koet tasa-arvon, joka liittyy sanaan “me”.

Ensirakkaus usein opettaa ihmiselle sen tärkeydestä, että uhrataan joitakin omia mieltymyksiä, jotta suhde olisi reilumpi.

Ensimmäinen rakkaus on osa nuoruutta

Kun vuodet vierivät, miettiessäsi ensirakkauttasi, ei ole kyse vain siitä ihmisestä, johon rakkaus kohdistui. Suurimman osan ajasta muisto käsittää sen osan elämästäsi, jolloin olit nuori.

Ensirakkaus saattaa tuoda esiin hyviä muistoja lapsuudestasi, jolloin kaikki oli yksinkertaisempaa.

Ensirakkautesi edustaa sinulle mahdollisuutta

Some figure

 

Sen lisäksi että ensirakkaus edustaa nuoruuttasi, se saattaa myös muistuttaa sinua niistä hetkistä, jolloin kaikki vaikutti mahdolliselta. Tiedäthän tämän – ne hetket, jolloin elämäsi oli täynnä uusia ja jännittäviä asioita.

Kun ajattelet ensimmäistä suhdettasi, saatat miettiä, mitä olisi tapahtunut, jos olisit tehnyt toisenlaisia päätöksiä elämäsi avainaikoina.

Ensimmäinen rakkaus muutti sinut

Se positiivinen vaikutus, joka kyseisellä ihmisellä sinuun oli, ja toisin päin, koskee henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen aikaa. Tämä tulee niistä uusista kokemuksista, jotka jaoitte, ja omien pelkojesi kohtaamisesta ensimmäisessä parisuhteessasi.

Ensirakkaus auttoi muokkaamaan sinua ihmisenä ja etenemään maailmassa. Se oli ensimmäinen kerta, kun sallit toisen ihmisen vaikuttaa niin tärkeällä tavalla siihen kuka olet, ja tämä on asia, jota et tule unohtamaan.

Muistatko sinä vielä ensirakkautesi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Almeida, A. (2013). Las ideas del amor de R.J Sternberg: la teoría triangular del amor y la teoría narrativa del amor. Familia Universidad Pontificia de Salamanca46, 57–86. Retrieved from http://summa.upsa.es/high.raw?id=0000031322&name=00000001.original.pdf
  • Gimeno Babío, J. (2004). El primer amor. Revista Padres y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (281), 4.
  • González A, Electra, Montero V, Adela, Martínez N, Vania, Mena G, Pamela, & Varas L, Marioli. (2010). PERCEPCIONES Y EXPERIENCIAS DE LA INICIACIÓN SEXUAL DESDE UNA PERSPECTIVA DE GÉNERO, EN ADOLESCENTES CONSULTORAS DE UN CENTRO UNIVERSITARIO DE SALUD SEXUAL Y REPRODUCTIVA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología , 75 (2), 84-90. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262010000200002
  • Nabokov, V. (2001). Primer Amor. In Cuentos completos (pp. 716–724). Alfaguara.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.