Logo image
Logo image

8 ruokaa, jotka aiheuttavat pahaa hajua kehossa

3 minuuttia
Huomaatko joskus kehosi haisevan, tietämättä miksi niin tapahtuu? Jatka lukemista - sillä saattaa olla jotakin tekemistä ruokavaliosi kanssa.
8 ruokaa, jotka aiheuttavat pahaa hajua kehossa
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 22 elokuuta, 2023

Tiesitkö, että jotkin ruoat aiheuttavat pahaa hajua kehossa? Selvitä tämän artikkelin avulla mitkä!

Nämä 8 ruokaa voivat olla syynä epämiellyttäviin kehon hajuihin:

1. Tomaatit

Some figure

Brittiläisen tiedemiehen Charles Stewartin mukaan kehon hajujen ja tomaattien välillä on yhteys. Tomaatin varsien tuottama haju on hyvin samankaltainen hienhajun kanssa.

Miksi näin tapahtuu?

Koska ne haisevat aivan kuin hieltä, vaikuttaa se tomaateissa oleviin karotenoideihin ja terpeeniin.

Joten syömämme tomaattimäärän välillä on suora vastaavuus hikoilun aikana tulevaan hajuun terpeeniä sisältävien ruokatuotteiden lisäksi.

Lue myös: Näin vältät korkeaa verenpainetta tomaatin avulla

2. Maitotuotteet

Some figure

Suuri osa Kaakkois-Aasian ja Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen väestöstä ovat laktoosi-intolerantteja, mikä tarkoittaa sitä, että heiltä puuttuvat laktaasientsyymit.

Mitä tulee muun maailman väestöön, vaikka heillä ei olekaan laktoosi-intoleranssia, voivat he silti vähentää päivittäistä maidon kulutustaan ehkäistäkseen ilmavaivoja ja turvotusta.

Kun emme pysty sietämään maitoa sen juomisen jälkeen, alkaa hikemme haista aivan kaalilta.

Jos aineenvaihduntasi ei pysty sulattamaan maitotuotteiden sisältämiä leusiinia, isoleusiinia ja valiinia, alkavat kehon erittämät nesteet haista vaahterasiirappimaiselta.

Jos huomaat tällaista, saattaa sinulla olla laktoosi-intoleranssi.

3. Tietyt kalat

Some figure

Jotkin kalalajit voivat aiheuttaa pahaa hajua kehossa, ja se ei johdu niihin koskemisesta ruoanlaiton yhteydessä. Asia on paljon monimutkaisempi.

Kalassa on runsaasti A-vitamiinia, mutta jotkin kalat, kuten taimen tai tonnikala, sisältävät myös koliinia (B4-vitamiinia). Tämä vitamiini tuo kalaista hajua luonnolliseen kehon tuoksuun.

Tuo kalaisuus voi olla syy siihen, että toisinaan joillekin ihmisille tulee “kalanhajutauti” eli trimetyyliaminuria. Se on tila, joka vaatii erityisen ruokavalion sen hoitamiseksi.

4. Eri kaalityypit

Some figure

Parsakaali, kukkakaali ja kaali ovat kaikki täynnä kaliumia ja antioksidantteja, mutta ne sisältävät myös runsaasti rikkiä. Tämä aine voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua hikoillessa.

Näin tapahtuu siksi, että rikki jakautuu eri ainesosiin, jotka saavat kehon haisemaan ja se voi kestää useita tunteja. Ne voivat myös aiheuttaa ilmavaivoja.

Voidaksesi ehkäistä sitä, sinun tarvitsee vain rajoittaa syömäsi kaalin määrää päivittäisessä ruokavaliossasi.

5. Mysli

Some figure

Myslissä on esimerkiksi viljaa, leseitä, pähkinöitä ja kauraa.

Se on ruoka, joka auttaa ruoansulatusta etenemään ja se sisältää myös monia ravintoaineita. Jos syömme sitä kuitenkin liikaa, voi se aiheuttaa ilmavaivoja.

Voidaksesi ehkäistä sitä, kannattaa juoda nesteitä, sillä siten vähennät niitä negatiivisia vaikutuksia, joita liiallisen kuidun syönnillä voi olla epämiellyttävien hajujen suhteen.

6. Valkosipuli ja sipuli

Some figure

Valkosipuli, sipuli ja chili ovat kaikki ruokia, jotka pyöristävät ainesosia, jotka keho poistaa jälkikäteen hien ja keuhkojen välityksellä.

Tämä kaikki saa kehon ja suun haisemaan voimakkaammin.

Tietenkin sinun pitäisi vältellä näitä ruokia illallisaikaan tai romanttisilla lounailla ja työtapaamisilla, sillä ne aiheuttavat pahanhajuista hengitystä ja pahaa hajua kehossa.

Lue myös: Täydellinen kaalikeittodieetti painon pudottamiseen

7. Parsa

Some figure

Parsa on vähäkalorinen ja se on täynnä saponiinia ja kumariinia. Skleroosista tai peptisistä haavoista kärsiville ihmisille saponiini ja kumariini ovat todella hyödyllisiä.

Kumariinilla on positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonijärjestelmään. Lisäksi parsa on mahtava luonnon antioksidantti ja tehokas lemmenrohto.

Sillä on kuitenkin myös haittapuolia.

Parsa voi muuttaa hien ja virtsan hajua. Se johtuu osittain sen sisältämästä metyylimerkaptaanikaasusta, jota muodostuu ruoansulatuksen aikana ja joka osallistuu aktiivisesti suolen kaasujen muodostumiseen.

8. Punainen liha

Some figure

Punaisessa lihassa on paljon rautaa, fosfaattia, sinkkiä, vitamiineja ja kreatiinia. Se on kuitenkin ruoka, jota keho sulattaa hitaasti ja jota suoliston on vaikea imeä.

Jos syöt punaista lihaa enemmän kuin 2 kertaa viikossa, huomaat sillä olevan negatiivinen vaikutus kehon tuoksuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barba, Lucía y Valerio, Irene. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos Revista Internacional de Ciencias Dentales , 22 (1), 47-59. https://dx.doi.org/10.15517/ijds.v0i0.32881
  • Fleta, Z. J., & Bueno Lozano, M. (2018). Trastornos del olfato. Enfermedades que cursan con olor característico, especialmente en la infancia. Universidad de Zaragoza. https://zaguan.unizar.es/record/79595?ln=es
  • Kindelán, D. P., Masó, J. F., Álvarez, J. G., Sánchez, D. M. R., Williams, D. V. G., Núñez, D. E. C., & de la Caridad Aguirre Ruiz, D. A. (2008). Fenilcetonuria. Aspectos clínico– epidemiológicos. Revista Información Científica58(2). http://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/1349
  • Stewart J. C. (2014). Tomatoes cause under-arm odour. Medical hypotheses82(5), 518–521. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2014.02.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.