Logo image
Logo image

7 vinkkiä superäidille

4 minuuttia
”Superäiti” on enemmän kuin vain äiti, joka tasapainottelee koko perheen ja työvelvollisuuksien välillä; hän on myös valveutunut äiti, joka ymmärtää, että on tervettä jakaa joitakin tehtäviä, jotta kaikki toimisi...
7 vinkkiä superäidille
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Onko superäitinä oleminen mahdollista? Tässä artikkelissa annamme seitsemän vinkkiä superäidille!

Äitiys voi olla todella raskasta, kun se kohtaa haasteet, joita monilla naisilla on työssään ja elämässään.

Eräs tärkeä vinkki superäidille on se, että äidin ei tarvitse huolehtia kaikesta. Kodin pitäminen siistinä, lapsista huolehtiminen, lasten kasvattaminen, työskentely, kumppanin kanssa oleminen sekä ajan löytäminen itselleen… Siinä on paljon tekemistä yhdelle ihmiselle.

Se on kuitenkin yhä monien naisten tavoite. Voiko olla niin, että odotamme liikaa itseltämme?

7 vinkkiä superäidille

Superäitinä olemisen perustana on välttää itsesi ylitsevuotavalta täydellisyydeltä, koska sitä ei vain yksinkertaisesti ole olemassa.

Tähän perustavanlaatuiseen lähtökohtaan perustuen annamme sinulle 7 vinkkiä, jotka ovat välttämättömiä matkataksesi menestyksekkäästi ja onnellisesti kohti valveutuneempaa äitiyttä.

1. Rakasta ja anna anteeksi

Perhettäsi kohtaan tuntemasi rakkaus on perustavanlaatuista. Lapset kuitenkin haluavat aina kuulla ”minä rakastan sinua” vanhemmiltaan. Sitä ei voi koskaan sanoa liikaa. Sinun täytyy kuitenkin myös todistaa se.

Kuinka?

Varaa aikaa heidän kanssaan leikkimiseen, yhdessä opiskeluun ja perheen kesken oleiluun. Ole tiukka rajojen kanssa jotta he kasvaisivat terveinä, ja anna heille heidän tarvitsemansa sujuva ja hyvin ajoitettu keskustelutuokio.

Perhedynamiikkaan täytyy kuulua myös anteeksianto. Tulee monia hetkiä, jolloin tehdään virheitä. Anteeksi pyytäminen ja anteeksianto ihmisenä kasvamiseksi ovat kuitenkin osa valveutunutta äitiyttä.

2. Laita tärkeät asiat ensisijalle

Some figure

Järjestä kalenterisi ja päiväsi ja laita ensisijalle vain kaikista tärkeimmät asiat. Jos sinun täytyy saada jokin työ tehtyä ja tiedät milloin sinun täytyy viedä lapset kouluun, varmista, että sinulla on aikaa olla tehokas ja hoitaa työvelvollisuutesi.

On olemassa teknisiä apuvälineitä, jotka voivat auttaa sinua järjestämään naisena olemisen velvollisuutesi. Laita vain tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi kaikista kiireisin ja muista asiat, joita sinun ei pitäisi unohtaa.

Voit säästyä pankissa käymiseltä tekemällä tilisiirrot sähköisesti ja voit järjestellä sähköpostisi siten, että voit huolehtia kaikista tärkeimmistä ensin.

3. Suunnittele kotityöt

Some figure

Kotitöiden tekeminen on velvollisuus, joka tulisi jakaa kaikkien perheenjäsenten kesken. Jos jaat kotityöt kaikille perheenjäsenille, voidaan kodissa tarvittava puhdas ja miellyttävä ilmapiiri saavuttaa yhdessä.

Jokainen voi suorittaa kotitöitä ikänsä, voimiensa ja kykyjensä mukaan. Voit järjestää kotityöt kalenteriin jaettuna kaikkien kesken tehtäväksi. Järjestyksen ja puhtauden pakkomielle ei ole tervettä, kuten ei myöskään epäjärjestys ja likaisuus. Huolehdi kuitenkin siitä, ettet ole äiti, joka suosii machoilua. Anna myös isän tehdä kotitöitä. 

4. Jaa aikaasi

Kotitöiden lisäksi täytyy varata aikaa yhteiselle olemiselle perheen kanssa. Vähintään yksi ateria päivässä pitäisi nauttia yhdessä televisio ja puhelimet suljettuina. Perheateriat edistävät lasten ja nuorten fyysistä ja henkistä terveyttä.

Varaa aikaa jokaiselle lapselle, puolisollesi ja tietenkin sinulle itsellesi.

Muista: voit säästää huomiselle sen, mitä et tehnyt tänään, mutta sen siirtäminen myöhemmäksi ei tarkoita sen unohtamista.

5. Naura ja itke

Some figure

Perhe-elämässä on sekä hyviä että huonompia hetkiä. Superäiti nauttii perheen seurasta ja jakaa yhdessä olemisen ilon.

Hymyile vaikean työpäivän jälkeen. Älä kuitenkaan pelkää jakaa surua kumppanisi ja lastesi kanssa vaikeina aikoina.

Tunteiden jakaminen, tunteminen ja oikealla tavalla toimiminen ovat osa oppimista, jota superäiti tarjoaa lapsilleen. Lapset näkevät sen päivittäin äitinsä antamina esimerkkeinä ennemmin kuin teorisoiden siitä.

6. Huomioi isä

Some figure

Superäiti huomioi ja arvostaa miestä, joka antoi elämän hänen lapsillensa. 

Jaa asiat kumppanisi kanssa, oli kyseessä sitten kotityöt tai vanhemmuus.

Luomme virheellisesti äitihahmon, joka voi tehdä kaiken, mikä on vaikeuttanut kykyä hyväksyä elämän kanssasi jakavan miehen antaman rakkauden ja tuen.

Jos pariskunta on eronnut, ei se tarkoita sitä, ettei lasten pitäisi olla tekemisissä isän kanssa. Jopa sellaisissa tapauksissa, joissa isä on poissa eikä täytä velvollisuuksiansa, välttelee superäiti kaunan ja vihan viljelyä lapsissa. Pariskunnan välisten ihmissuhdeongelmien ei pitäisi vahingoittaa heidän suhteitaan lapsiinsa. 

Haluatko lukea enemmän? Äidin kirjoitus leviää netissä: ”Olen äiti, en orja.”

7. Huolehdi itsestäsi

Some figure

Sinun täytyy huolehtia lapsistasi, mutta myös sinusta itsestäsi.

Ollaksesi superäiti ja perillä kasvavien lastesi vaatimuksista, tulee sinun olla fyysisesti ja psyykkisesti kunnossa. Hyvä ruokavalio ja liikunta on tärkeää.

Lisäksi jos haluat lastesi syövän terveellisesti ja harrastavan liikuntaa nuoresta iästä lähtien, on esimerkin näyttäminen paras tapa sen tekemiseksi.

Jos sinusta tuntuu, että perheen velvollisuudet ottavat vallan tai et tiedä, kuinka selvitä sen mukanaan tuomista vaikeista tilanteista, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta.

Sinun henkinen ja emotionaalinen tasapainosi riippuu myös lastesi hyvinvoinnista. 

Viimeinen pohdinta superäidille

Superäitinä oleminen ei tarkoita “supervahvana” olemista. Tärkein osa valveutunutta äitiyttä on hyväksyä ja tunnistaa tarvitsevasi tukea ja apua. Tunnistaminen on sitä, kun on aika jakaa tehtävät. Tuo hyväksyntä ja tunnustus heijastavat todellista voimaa lastesi kasvattamiseen.

Se on erityisen tärkeää äideille, joiden täytyy kasvattaa lapset yksin. Muista: auttavia käsiä on aina ympärillä; isoäiti, veli tai sisko, jotka voivat antaa sinulle tarvitsemaasi tukea. 

Lapsesi tarvitsevat huolenpitoasi ja ohjaustasi kasvaakseen. Superäiti rakastaa, tukee, rohkaisee, ymmärtää ja ajan tullessa antaa lastensa ottaa vastuun omasta kohtalostaan ja elää omien päätöstensä mukaisesti.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.