Logo image
Logo image

7 tapaa karkottaa täit luonnollisesti

3 minuuttia
Kookosöljy on hyvin tehokas luonnollinen apu täiden karkottamiseksi. Siinä on antibioottisia ja viruksia torjuvia ainesosia, jotka auttavat estämään tulehduksien ja sienten ilmenemistä.
7 tapaa karkottaa täit luonnollisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Täit ovat loisia, jotka saavat ravintonsa siitä ihmisestä, johon ne kiinnittyvät. Sen lisäksi, että täit ovat ajatuksena erittäin epämiellyttävä ilmiö, ne saattavat tuntua hyvin epämukavilta sekä saada aikaan päänahan kutinaa tai vahingoittumista. Tässä artikkelissa esittelemme 7 tapaa karkottaa täit luonnollisin keinoin.

Täitä esiintyy erityisesti lasten keskuudessa, sillä esimerkiksi päiväkodeissa tai kouluissa ne pääsevät leviämään helposti. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että vanhemmat hoitavat ongelman nopeasti ennen kuin täit pääsevät leviämään muihin perheenjäseniin tai luokkatovereihin.

Nykyisin markkinoilla on lukuisia päänahalle tarkoitettuja hoitotuotteita, jotka tuhoavat täitä ja niiden munia, mutta useimmat näistä tuotteista ovat täynnä haitallisia kemikaaleja. Ainesosat saattavat saada aikaan ihon ärtymistä tai olla liian voimakkaita lasten päänahassa käytettäviksi.

Onneksi on kuitenkin olemassa eräitä hyvin tehokkaita, täysin luonnollisia tapoja karkottaa täit, ja joiden avulla voit helpottaa tilannetta asettamatta lapsesi terveyttä peliin. Ne ovat täysin turvallisia vaihtoehtoja, ja seuraavassa kerrommekin tällaisista tehokkaista ja edullisista tavoista karkottaa täit. Jatka siis lukemista, jotta osaisit tilanteen vaatiessa ryhtyä tarvittaviin toimiin täiden torjumiseksi lastesi tai omaa hyvinvointiasi vaarantamatta!

7 luonnollista keinoa karkottaa täit

Eukalyptuksen lehdet

Some figure

Eukalyptuksen voimakas tuoksu auttaa karkottamaan täit nopeasti, sillä se muuttaa niiden elinympäristöä epämiellyttävämmäksi.

Kuinka eukalyptusta voi käyttää täiden torjumiseksi?

 • Lisää muutama lehti pannulliseen kiehuvaa vettä. Anna veden kiehua viiden minuutin ajan, ja poista sitten pannu liedeltä.
 • Veden jäähdyttyä muutaman minuutin ajan (mutta sen ollessa vielä lämmintä), huuhtele hiukset sillä aina juurista lähtien.

Rosmariini

Rosmariini tunnetaan yhtenä parhaista yrteistä luonnollisessa hiustenhoidossa, sillä rosmariini auttaa vahvistamaan hiuksia, torjumaan niiden irtoamista sekä taistelemaan tuholaisia vastaan, mukaan lukien täit.

Kuinka rosmariinia voi käyttää täiden torjumiseksi?

 • Laita muutama rosmariininvarsi pannulliseen kiehuvaa vettä, ja anna nesteen kiehua hiljalleen viiden minuutin ajan.
 • Anna veden viilentyä ja laita sitä sitten huuhteluaineena hiuksiin, aloittaen juurista ja edeten sitten latvoihin.

Omenaviinietikka

Some figure

Omenaviinietikan

Ota huomioon, että vaikeammissa tapauksissa tämä hoito ei luultavasti toimi 100-prosenttisesti, ja se soveltuukin parhaiten käytettäväksi jonkin toisen luonnollisen hoidon ohella.

Kuinka omenaviinietikkaa tulisi käyttää täiden torjumiseksi?

 • Sekoita saman verran omenaviinietikkaa ja vettä, ja laita nestettä kuivaan tukkaan niin, että peität hiukset kokonaisuudessaan.

Laventeliöljy

Laventeliöljy tuoksuu tietysti miellyttävältä ihmisen mielestä, mutta täille laventelilla on kuitenkin maailman inhottavin haju.

Laventeliöljyn voimakas tuoksu yhdistettynä sen sisältämiin tehokkaisiin lääkinnällisiin ominaisuuksiin voi auttaa sinua pääsemään eroon täistä lopullisesti.

Kuinka laventeliöljyä tulisi käyttää täiden torjumiseksi?

 • Osta eteeristä laventeliöljyä terveystuotteisiin erikoistuneesta kaupasta tai yrttiliikkeestä, ja laita sitä sitten päänahkaan pienissä määrissä.

Kookosöljy

Some figure

Tämä suosittu öljy toimii antibioottina, ja sillä on sienitulehduksia ehkäisevä sekä hiusten hyvinvointia edistävä vaikutus.

Kuinka kookosöljyä tulisi käyttää?

 • Laita muutama tippa öljyä päänahkaasi niin, että hierot sitä ihoon hellävaraisesti ja pyörivin liikkein.
 • Voit käyttää kookosöljyä normaalin hoitoaineesi korvaavana tuotteena, sillä se pehmentää tukkaasi sekä antaa sille pehmeän kiillon.

Teepuuöljy

Tämä eteerinen öljy tunnetaan sen antibioottisista sekä tulehduksia ja sieniä torjuvista ominaisuuksista, jotka voivat vähentää ärsytystä päänahassa sekä tuoda helpotusta kutinan suhteen – kutina aiheutuu täiden puremista ihossa.

Kuten jotkut muutkin esittelemämme luonnontuotteet, teepuuöljyn säännöllinen käyttö  auttaa vähentämään täiden määrää päänahassa sekä estämään muitakin tukkaan liittyviä ongelmia, kuten esimerkiksi hilseen esiintymistä.

Kuinka teepuuöljyä tulisi käyttää täiden torjumiseksi?

 • Yksi vaihtoehto on laittaa 15-20 tippaa öljyä tavalliseen shampooseesi.
 • Voit myös laittaa muutaan tipan päänahkaasi ja hieroa öljyä ihoon hellävaraisin ja pyörivin liikkein.
 • Kummassakin tapauksessa määrän tulisi olla melkoisen pieni, sillä tämän öljyn liiallinen käyttö voi itse asiassa vahingoittaa tukkaa ja päänahkaa.

Valkosipuli

Valkosipulilla on hyviä antibioottisia ja sieniä torjuvia kykyjä, ja samalla se saa aikaan tehokkaan hyönteisiä ja täitä torjuvan vaikutuksen.

Valkosipulin sisältämä suuri määrä rikkihappoja saa aikaan täiden ympäristön muutoksen, mikä vähentää näiden ärsyttävien hyönteisten mahdollisuutta selvitä päänahassa. Siten se auttaa niiden karkottamisessa tulevaisuuden varalta.

Kuinka valkosipulia tulisi käyttää täiden karkottamiseksi?

 • Murskaa kokonainen valkosipulinkynsi ja laita se litraan kiehuvaa vettä.
 • Anna seoksen olla vähintään muutaman tunnin ajan, ja siivilöi se. Hiero nestettä päänahkaasi ennen kuin menet nukkumaan. Peitä pääsi suihkumyssyllä tai muovisella kääreellä, ja anna valkosipulin vaikuttaa yön yli.

Mikäli täit ovat oma tai lähipiirisi ongelma, kokeile näitä tehokkaita luonnollisia tuotteita, joilla karkotat kyseiset inhottavat tuholaiset helpommin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Padilla-Santamaría, F. (2016). Pediculosis. Revista Cadena de Cerebros.

 • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.

 • Hernández Contreras, N., Chang Camero, Y., Santana Suárez, Y., & Machado Martínez, E. (2010). Usodeliberado de diversos productos para el control de Pediculus capitis ( De Geer , 1778 ), por padres o tutores de niños de escuelas primarias. Rev Cubana Med Trop.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.