Logo image
Logo image

7 kotihoitoa auringon polttamalle iholle

4 minuuttia
Jotta voisit lievittää ja hoitaa auringon polttamaa ihoa, on hyvin tärkeää kosteuttaa sitä kunnolla sekä sisäisesti että ulkoisesti, jotta kuivuutta voitaisiin välttää ja parantumista tehostaa.
7 kotihoitoa auringon polttamalle iholle
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Auringon aiheuttamat ihon palovammat ovat hyvin tavallisia etenkin kesäisin, sillä tällöin monet ihmiset viettävät kokonaisia päiviä rannalla ilman, että ihoa suojataan kunnolla tai muitakaan suosituksia noudatetaan.

Jos ei oteta huomioon terveysneuvoja, auringon UV-säteiden haitalliset vaikutukset alkavat hyvin nopeasti tulla esiin. Kun sen sijaan aurinkovoidetta käytetään tarpeen mukaan, voidaan ihon ärtymistä paisteessa välttää.

Jos palaminen pääsee tapahtumaan, on olemassa monia kotihoitoja vaurioituneen ihon hoitamiseksi. Niiden tavoitteena on rauhoittaa, kosteuttaa ja ravita ihoa luonnollisella tavalla.

Nämä ainekset voidaan hankkia ihan mistä kaupasta tahansa, ja niiden etuna on myös se, että tuloksena ei ole haittavaikutuksia eikä myöskään allergisia reaktiota.

Jatka siis lukemista niin tiedät kuinka toimia, mikäli joskus joudut hoitamaan auringon polttamaa ihoa! Tässä tulevat seitsemän parasta luonnollista kotihoitoa auringon polttamalle iholle.

Luonnolliset hoidot auringon polttamalle iholle

1. Aloe vera

Some figure

Aloe vera on hyvin hyödyllinen tuote auringon polttamalle iholle, sillä siitä saa rentouttavaa vaikutusta kyseiseen tilanteeseen, ja lisäksi se auttaa ihon parantumisen prosessissa.

Voit laittaa sitä suoraan kärsineelle iholle, jotta voisit lievittää kutinaa ja polttavaa tunnetta. Se sisältää runsaasti kollageenia, joka nopeuttaa ihon paranemisen prosessia.

Tätä geeliä saadaan luontaistuotteisiin erikoistuneista kaupoista, mutta voit myös ottaa sitä suoraan kasvin lehdestä, jonka leikkaat auki. Levitä sitten geeliä suoraan alueelle.

2. Kookosöljy

Kookosöljyssä on rasvahappoja, jotka parantavat ihmisen terveyttä monella tapaa. Siinä on myös runsaasti kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.

Tällä öljyllä on tulehtuneisuutta ja bakteereja torjuvia ominaisuuksia, jotka estävät mahdollisia tulehduksia, ja samalla ne rauhoittavat ärtymistä ja punoitusta.

Iholla käytettynä tämä on loistava kosteuttava hoitoaine, ja se nopeuttaa palaneen alueen toipumista.

3. Maito

Some figure

Maidon sisältämä maitohappo toimii rauhoittavasti auringon polttamalle iholla.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

 • Liota kangasta tai sideharsoa täysmaidossa, ja laita sitten kangas varovaisesti palaneelle alueelle.
 • Anna nesteen vaikuttaa 20 minuutin ajan, ja sitten huuhtele iho kylmällä vedellä.
 • On tärkeää, että käytät tässä täysmaitoa, sillä se sisältää runsaimmin rasvoja.

4. Keittobanaanin lehdet

Keittobanaanin lehdet ovat erittäin suositeltu ratkaisu palaneelle iholle. Tämä kasvi on alunperin Aasiasta peräisin, mutta nykyisin sitä kasvaa lähestulkoon jokaisella maapallon alueella.

Sen lehdet toimivat tulehtuneisuutta, mikrobeja ja verenvuotoa torjuen.

 • Voit käyttää tuoreita lehtiä, jotka ovat hyvin pestyt, suoraan palaneella alueella.
 • Voit myös murskata lehdet ja ottaa niistä nesteen talteen. Laita sitten nestettä suoraan iholle.

5. Kylmä vesi

Kylmän veden käyttö puristesiteessä on hyvin suositeltava tapa hoitaa auringon aiheuttamia vammoja iholla.

Miten tämä hoito tehdään?

 • Voit liottaa pyyhettä kylmässä vedessä ja sitten laittaa sen suoraan palaneelle alueelle useamman minuutin ajaksi.
 • Jotta et menettäisi kylmyyttä, laita pyyhe uudelleen veteen aina silloin tällöin.
 • Muista, että ei kuitenkaan kannata laittaa jäätä auringon polttamalle iholle, sillä tämä voi rajoittaa veren virtaamista alueelle sekä siten aiheuttaa vahinkoa herkissä ihon kudoksissa.

Vesi puristesiteessä on avuksi, jotta palovammasta saadaan kuumuus pois. Tätä varten sinun tulee laittaa kääre iholle heti sen jälkeen kun se on palanut, jotta vamma ei leviäisi.

6. Tomaatti

Some figure

Tomaatti on kasvi jolla on parhaimmat kosteuttavat ominaisuudet. Sitä tulisi kuitenkin käyttää vain pinnallisten palovammojen hoidossa, ei siis vakavampien.

Sillä on parantavia ja kosteuttavia ominaisuuksia, ja siten tomaatti on erittäin hyvä apu ihon kuivuuden lievittämiseksi, kun hoidettavana on auringon aiheuttama palaminen.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

 • Voit valmistaa nesteen, jossa käytät tätä hedelmää.
 • Laita sitten suoraan palaneelle iholle.
 • Anna tomaatin vaikuttaa 15 minuutin ajan, ja sitten huuhtele iho kylmällä vedellä.

7. Peruna

Perunassa on tärkkelykseen perustuvia yhdisteitä, jotka ovat apu auringon aiheuttamien palovammojen lievittämisessä.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

 • Jotta voisit käyttää hyödyksesi perunan ominaisuudet, leikkaa raaka peruna viipaleiksi ja laita sitä sitten kipeälle alueelle.
 • Voit myös raastaa raa’an perunan ja käyttää sitä hauteen osana.
 • Jos haluat, voit sekoittaa perunan tehosekoittimessa pieneen määrään vettä ja laittaa sitten seosta palaneille alueille. Odota, kunnes neste kuivuu, ja huuhtele sitten jäämät pois.

Neuvoja auringon haittojen estämiseksi tulevaisuudessa

Some figure
 • Vältä auringolle altistumista kello 11 ja 17 välillä.
 • Laita aurinkosuojaa iholle puoli tuntia ennen kuin menet ulos aurinkoon.
 • Jos olet veden lähettyvillä, laita korkeakertoimista aurinkovoidetta joka kahden tunnin välein, useamminkin jos sinulla on herkästi palava iho.
 • Käyt hattua ja aurinkolaseja, jotta voisit suojata itsesi paremmin auringon UV-säteiltä.
 • Valitse tehokas aurinkovoide, jossa on oikea suojakerroin juuri oman tyyppisellesi iholle.
 • On myös hyvä idea juoda runsaasti nesteitä kun olet auringossa, ja tämä koskee etenkin vettä ja hedelmämehuja mineraaliveteen sekoitettuina.

Muista, että on hyvin tärkeää ottaa kaikki nämä neuvot huomioon, jos haluat ottaa aurinkoa rauhallisin mielin niin, että terveytesi ja ihosi kunto eivät vaarannu.

Vältä palovammat, ja jos niitä pääsee tulemaan, ota avuksesi nämä luontaishoidot!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Melgarejo, P., Martínez, J. J., Hernández, F., Martínez-Font, R., Barrows, P., & Erez, A. (2004). Kaolin treatment to reduce pomegranate sunburn. Scientia Horticulturae. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2003.09.006

Smith, E. B. (1981). Sunburn. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/S0190-9622(81)80011-4


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.