6 yllättävää tapaa vanhojen kenkien uusiokäyttöön

Jaamme seuraavaksi 6 fantastista ideaa siihen, miten voit ottaa vanhat tai rikkinäiset kenkäsi uusiokäyttöön. Älä siis heitä kenkiäsi pois ja anna niille vielä toinen mahdollisuus!
6 yllättävää tapaa vanhojen kenkien uusiokäyttöön

Written by Paula Heidemeyer

Last update: 17 syyskuuta, 2022

Ajan myötä muotisuuntaukset tulevat ja menevät, tai yksinkertaisesti kyllästymme vanhoihin kenkiimme. Tästä syystä aiemmin niin käytännöllisistä tai rakkaista kengistä tuleekin yhtäkkiä turhaa roinaa, jotka vain jäävät pyörimään ympäri kotia. Onneksi kodin sisustuksen ja kierrätyksen osalta kengistä voidaan muuntaa vain pienellä vaivalla täysin uudenlaisia käyttötarkoituksia. Tässä erilaisia ideoita kenkien uusiokäyttöön!

Näin saat vanhat kengät uusiokäyttöön

Vanhoja kenkiä ei aivan heti kannata heittää pois

Vanhoista saappaista linnunpönttö

Tänä päivänä on varsin yleistä nähdä, miten täysin jokapäiväisiä ja normaaleja esineitä muunnetaan sellaisiin tiloihin ja olosuhteisiin, missä niitä ei aivan ensimmäiseksi osaisi odottaa. Sama pätee käytettyjen saappaiden hyödyntämisessä lintujen syöttölautana.

Voit kiinnittää vanhat saappaat puutarhassa tai pihamaalla olevaan puunrunkoon ja täyttää ne linnunruoalla niin, että linnut voivat helposti varastoida niille tarjottuja pähkinöitä ja siemeniä. Toisaalta voit myös valmistaa helposti saappaasta puuhun ripustettavan linnunpöntön saappaan muotoa ja puumateriaalia hyödyntäen. 

Kukkaruukut

Toinen hyvin yksinkertainen, mutta samalla omaperäinen tapa hyödyntää vanhoja kenkiä on niiden muuntaminen puutarhan tai pihamaan kukkaruukuiksi. Tässä tapauksessa puutarhasi koolla ei ole suurta merkitystä, tärkeintä ovat ne yksityiskohdat ja oma kädenjälkesi, jotka pystyt tilalle antamaan.

Näiden kukkaruukkujen valmistaminen on naurettavan helppoa; sinun tulee vain täyttää ne mullalla ja kukilla, sekä asetella ne sitten haluamaasi paikkaan. Sillä ei ole väliä, ovatko kukat lääkinnälliseen, koristeelliseen vai johonkin muuhun tarkoitukseen; voit lisäksi kokeilla erilaisten lajikkeiden yhdistelemistä vieläkin kauniimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Koriste-elementit

Vanhoja kenkiä voidaan käyttää myös varsin taiteellisten koriste-elementtien valmistamiseen. Voit esimerkiksi koristella vanhat kengät lisäämällä niihin silmät ja suun vitsikkään hahmon luomiseksi ennen seinälle ripustamista.

Voit lisäksi hyödyntää vanhoja kenkiä maljana esimerkiksi avainten säilyttämiseen. Kaikki riippuu täysin omasta mielikuvituksestasi ja luovuudestasi!

Jakkaran koristeleminen

Jakkaran koristelemisella viittaamme tuolinjalkojen somistamiseen vanhoille saappailla ja farkuilla. Näin jakkaralle luodaan vaikutelmaa siitä, kuin sillä olisi oikeasti jalat.

Korkokengät kirjatukena

Voimme vannoa, että vanhojen korkokenkien käyttäminen kirjatukena on niin “chic” kuin vain mahdollista! Tämä vinkki on yksi ainutlaatuisimmista ideoista, eikä se vaadi sinulta ollenkaan vaivaa eikä aikaa. Jos kuitenkin huomaat, että korkokenkäsi ovat jo hyvin kuluneet, voit lisätä niihin nopeasti kevyen maalikerroksen ulkonäön parantamiseksi ennen kirjahyllyyn asettamista.

Kengät tai saappaat lampunvarjostimena

Toinen loistava tapa kenkien uusiokäyttöön on vanhojen kenkien tai saappaiden hyödyntäminen lampunvarjostimena. Tämän idean toteuttamiseen sinun tarvitsee vain tehdä saappaaseen (tai muuhun kenkään) aukko niin, että lamppu valaisee kauniimmin ja yhtenäisemmin.

Tässä on vain muutama idea kaikista niistä tavoista, joiden avulla voit hyödyntää vanhoja kenkiä ja saappaitasi kodin ilmeen piristämiseen. Kuten voitkin jo huomata, kenkien kierrättäminen on loistava tapa luoda näille esineille täysin uusia käyttötarkoituksia ilman, että ne lentävät suoraa tietä roskiin.

Kenkien kierrättäminen

Vanhat kengät voi myös kierrättää tehokkaasti

Jos yllä listatuista ideoista huolimatta haluat päästä eroon vanhoista kengistäsi, kerromme seuraavaksi, miten saat kierrätyksestä parhaan hyödyn irti, sillä toisinaan luulemme kierrättävämme vanhat tavaramme oikein, mutta teemmekin virheitä kierrätyssäiliötä valittaessa.

Ensinnäkin pidä mielessä, että monesti kengät on myös mahdollista korjata, jos viet ne asiantuntevalle suutarille. Moni unohtaa tänä päivänä kasvavassa kulutuskulttuurissa, että rikkinäisiä esineitä voidaan myös korjata, eikä niiden korvaamiseen tarvitse aina välittömästi etsiä uudempia ja kalliimpia keinoja.

Jos haluat kierrättää kenkäsi kierrätyskeskuksessa, ei niiden kierrätykseen ole yleensä olemassa erityistä kierrätyssäiliötä. Ihanteellisinta olisikin lahjoittaa vanhat kengät esimerkiksi huono-osaisia kansalaisia tukeville organisaatioille, jotka huolehtivat siitä, että vanhat kengät ja vaatteet päätyvät eteenpäin niille ihmisille, joilla ei niihin muuten olisi varaa.

Kuten voit nähdä, yllä listatut ideat vanhojen kenkien uusiokäyttöön ovat samalla sekä yksinkertaisia että hyvin ainutlaatuisia. Pidä vain mielessä, että tärkeintä näiden ideoiden toteuttamisessa on oma mielikuvituksesi!

It might interest you...
Yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet

Vanhat kodinkoneet voidaan muuntaa omaperäisiksi sisustusesineiksi pienellä kekseliäisyydellä. Kerromme yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkon...


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.