Logo image
Logo image

6 vinkkiä yliaktiivisen rakon hallintaan

2 minuuttia
Vaikka on suositeltavaa juoda 1-2 litraa vettä päivässä, yliaktiivista rakkoa hoidettaessa on parempi vähentää määrää ongelmien välttämiseksi.
6 vinkkiä yliaktiivisen rakon hallintaan
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yliaktiivinen rakko on vaiva, joka aiheuttaa jatkuvaa virtsaamistarvetta, sillä virtsarakon ympärillä olevat lihakset supistelevat herkästi. Joskus virtsaa tulee vain muutama tippa, mutta vakavammissa tapauksissa se johtaa suurenkin virtsamäärän tyhjenemiseen rakosta.

Vaivan kehittyminen herättää tavallisesti huolen inkontinenssiriskistä, ja itse asiassa suuri osa tapauksista johtaakin tähän varhaisvaiheen kontrollinpuutteen takia.

Huolestuttavinta on se, että monet ihmiset jättävät yliaktiivisen rakon oireet huomiotta ja huolestuvat vasta kun ongelma on jo pahentunut. Tämä hidastaa hoidon aloittamista ja heikentää yleensäkin elämänlaatua.

Tästä syystä on tärkeää analysoida mahdolliset merkittävät muutokset virtsaamistavoissa ja noudattaa tiettyjä neuvoja ongelman hoitamiseksi.

Keinot yliaktiivisen rakon hallitsemiseksi

Koska moni ihminen kärsii tästä ongelmasta, olemme omistaneet tämän artikkelin kertoaksemme kuudesta suosituksesta, jotka voivat auttaa hallitsemaan yliaktiivista rakkoa.

Jatka lukemista!

1. Vältä näitä ruokia

Some figure

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion omaksuminen on yksi tärkeimmistä asioista tämän vaivan hallitsemiseksi.

Vaikka tämä on helppo jättää huomiotta, on olemassa joitakin stimulantteina toimivia ruokia, jotka voivat lisätä oireiden vaikeusastetta.

Rasvan ja kalorien määrän rajoittamisen lisäksi on myös parasta välttää seuraavia ruokia ja juomia:

 • Alkoholi
 • Mausteiset ruoat
 • Sitrusmehut
 • Kofeiinia sisältävät ruoat ja juomat
 • Hiilihapolliset juomat
 • Maito ja maidon johdannaiset
 • Sokeri ja valkaistut jauhot
 • Rasvassa paistetut ruoat ja makkarat

2. Tee Kegel-harjoituksia

Suositut Kegel-harjoitukset keskittyvät työstämään lantionpohjaa, jossa virtsarakko sijaitsee. Nämä harjoitukset vahvistavat virtsarakkoa ympäröiviä lihaksia ja lisäävät kykyä hillitä virtsaamistarvetta.

Tämän lisäksi nämä harjoitukset ovat myös hoitomuoto, joka vähentää pidätyskyvyttömyyden riskiä ja voi parantaa seksielämää.

Ja mikä parasta, ne eivät vie paljon aikaa ja ne voidaan ottaa osaksi normaalia liikuntarutiinia.

3. Aikatauluta vessakäynnit

Some figure

Yliaktiivisesta rakosta kärsivien ihmisten voi olla vaikea suunnitella vessakäyntejään, sillä virtsaamistarve ilmestyy niin tiheään. Vessakäyntien aikatauluttaminen on kuitenkin hyvää harjoitusta virtsarakolle, sillä se helpottaa ongelman hallitsemista.

Tarkoituksena on suunnitella ne hetket, jolloin menet vessaan. Näin virtsarakko alkaa “tahdistua” ja mukautua, ja supistukset vähenevät silloin, kun rakossa ei ole nestettä tyhjennettäväksi. Näin virtsaamiskerrat harvenevat.

 • Tarkoituksena ei ole tietenkään pidättää niin pitkään, että virtsarakko on halkeamaisillaan.
 • Ideana on pidättää virtsaamista 3-5 minuuttia, ja vähitellen kun aika lisääntyy, hallitset hätää paremmin.

4. Rajoita nesteiden määrää

Tiedämme, että päivittäinen vedenjuonti on tapa, joka auttaa pysymään terveenä ja energisenä. Mutta yliaktiivisesta rakosta kärsivien ihmisten tulisi olla varovaisia, sillä liiallinen vedenjuonti voi haitata hoitoa.

Tarkoituksena ei ole lopettaa vedenjuontia kokonaan, vaan vähentää sen määrää siksi ajaksi, kun vahvistat virtsarakkoa.

5. Tarkkaile painoasi

Some figure

Ole erittäin varovainen! Ylipaino voi laukaista yliaktiivisen rakon ja pidätyskyvyttömyyden. Kehoon kerääntyvä rasva heikentää rakkoa tukevia lihaksia ja vähitellen vähentää kykyä hallita virtsaamista.

Tästä syystä on tärkeää tarkkailla painoaan ja omaksua tapoja, jotka pitävät sen terveissä lukemissa.

6. Lopeta tupakointi

Tupakointi on yksi haitallisimmista tavoista yliaktiivisesta rakosta kärsiville ihmisille. Tupakat ovat täynnä myrkkyjä ja kemikaaleja, jotka ajan myötä aiheuttavat tulehdusta ja lihasten heikentymistä.

Sen vaikutukset eivät näy vain hengityselinten terveydessä, vaan myös virtsanerityselimistössä ja sydän- ja verisuonijärjestelmässä.

Kärsitkö hallitsemattomasta virtsaamistarpeesta? Mene lääkäriin selvittämään, onko sinulla yliaktiivinen rakko. Kun olet saanut diagnoosin, ota nämä suositukset käyttöön hallitaksesi ongelmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Chapple, C. R. (2006). Avances en el diagn??stico y tratamiento del paciente con vejiga hiperactiva/incontinencia. Revista Cubana de Farmacia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.