6 kotihoitoa mustapäille ja finneille

28 marraskuu, 2018
Kanelia käyttämällä voit ehkäistä bakteerien leviämisen iholla, hunaja puolestaan toimii luonnollisen antibiootin tavoin ja auttaa vähentämään tulehdusta.
 

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista maailmassa. Akne ilmenee ihon liiallisena rasvoittumisena, mustapäinä ja finneinä, joita ilmenee kasvoissa, selässä, kaulassa ja rintakehässä. Akne aiheutuu talirauhasten tulehtumisesta, joka aiheuttaa tukoksia ja tulehdusta ihohuokosissa. Tässä artikkelissa esittelemme 6 kotihoitoa mustapäille ja finneille, joita voi toteuttaa luonnollisin keinoin.

Suurimmalla osalla on ns. tavallinen eli märkänäppyläinen akne, johon kuuluvat punaiset näppylät, märkänäppylät ja ihomadot. Vaikein aknen muoto on kystinen akne. Akne ilmenee yleensä murrosiässä. Aknen muodot ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla, mutta usein akne hälvenee aikuisiällä. Akne voi vaikuttaa itseluottamukseen suurestikin ja aknen aiheuttamat psyykkiset haitat voivat olla suuria.

Nykyisin aknen hoitoon on olemassa monia eri voiteita tai valmisteita, joita käytetään sisäisesti ja ulkoisesti. Aknen hoidossa keskitytään ihon rasvaisuuden hillitsemiseen, tulehduksen lievittämiseen sekä finnien ja mustapäiden ehkäisyyn. Monet aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet voivat kuitenkin olla kalliita.

Onneksi on olemassa kotitekoisia hoitoja ja luonnollisia vaihoehtoja aknen hoitoon huomattavasti edullisemmin ja turvallisemmin kuin kaupan kalliilla tuotteilla tai lääkityksellä. Antamalla luonnollista kotihoitoa mustapäille ja finneille teet ihosta sileän, puhtaan ja kauniin, ilman että joudut käyttämään suuria summia rahaa ihonhoitoon. Tutustutaan lähemmin aknea hoitaviin menetelmiin ja aineksiin.

 

6 kotihoitoa mustapäille ja finneille

Ruokasooda

Voit antaa kotihoitoa mustapäille ja finneille ruokasoodan avulla. Ruokasooda kuorii ihoa hellävaraisesti, ja se poistaa kuolleita ihosoluja ja liiallista rasvaa, joka tukkii ihohuokosia tulehdusta aiheuttaen. Ruokasooda auttaa tasapainottamaan kasvojen pH-tasapainoa ja se toimii lievästi desinfioivana aineena.

Mikä parasta, ruokasooda on yksi edullisimmista keinoista hoitaa aknea ja ihon epäpuhtauksia, ja sitä on helposti saatavilla kaikista ruokakaupoista.

Miten ruokasoodaa käytetään aknen hoitoon?

Valmistaaksesi aknea hoitavan naamion, sekoita kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa, teelusikallinen jauhettua kanelia, puolikkaan sitruunan mehu ja viisi ruokalusikallista hunajaa tasaiseksi tahnaksi kulhossa.

Levitä naamio kasvoille, kaulalle, ja muille aknesta kärsiville alueille ja anna imeytyä 10 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä.

Toinen tapa käyttää ruokasoodaa on tiputtaa muutama tippa vettä ruokasoodaan, sekoittaa, ja hieroa tahnaa kevyesti iholle pyörivin liikkein. Huuhtele kasvot jälkikäteen.

Papaija

Voit antaa kotihoitoa mustapäille ja finneille papaijan avulla.

 

Papaija on herkullinen ja terveellinen hedelmä, jolla on mahtavia vaikutuksia ihon terveyteen. Papaijaa käytetäänkin usein perinteisissä kasvovoiteissa ja puhdistustuotteissa.

 

Papaija poistaa liiallista rasvaa iholta, kuorii pois kuolleen ihosolukon ja ehkäisee tulehdusta, joka aiheutuu mustapäistä ja finneistä.

Näin käytät papaijaa aknen hoitoon

Muussaa pala tuoretta papaijaa haarukalla ja levitä kasvoille. Muista pestä ja kuivata kasvot ennen papaijan käyttöä. Anna papaijan vaikuttaa 20 minuuttia kasvoilla.

Huuhtele papaija pois ja levitä kosteusvoidetta kasvoille. Myös aknesta kärsivä iho kaipaa kosteutusta, joten vaikka iho rasvoittuukin helposti, älä unohda kosteusvoiteen käyttöä.

Vihreä tee

Vihreä tee sisältää antioksidantteja, joiden on todettu vähentävän ihon talituotantoa tehokkaasti. Lisäksi vihreä tee auttaa ehkäisemään bakteerien lisääntymistä iholla ja lievittämään tulehdusta.

Näin käytät vihreää teetä aknen hoidossa

Tarvitset irtoteetä. Murskaa kaksi teelusikallista vihreän teen lehtiä ja muussaa ne vesitilkan kanssa tasaiseksi. Levitä kasvoille kuorintavoiteen tavoin ja anna imeytyä 3-5 minuuttia. Huuhtele kasvot hoidon jälkeen.

Kaura

Voit valmistaa hoitavan kasvohoidon mm. kaurasta.

 

Kauralla on ihon toimintaa tasapainottava ja rauhoittava vaikutus, joka auttaa ehkäisemään tulehduksia ja heikentämään talin tuotantoa. Kaura sopii ihon hellävaraiseen hoitoon, eikä se ärsytä tulehtunutta ihoa. Lisäksi kaura kuorii ihoa ja poistaa ylimääräisen talin ihon pinnalta.

 

Näin käytät kauraa aknen hoidossa

Lisää muutama ruokalusikallinen kauraa kulhoon, lisää sekaan yhden tomaatin hedelmäliha ja ruokalusikallinen hunajaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä.

Kaneli ja hunaja

Kanelin ja hunajan yhdistelmä on tehokas tapa hoitaa ihoa ja vähentää finnien ja muiden epäpuhtauksien esiintymistä. 

Kaneli auttaa tappamaan tulehdusta aiheuttavia bakteereja, kun taas hunaja toimii luonnollisena antibioottina, joka auttaa desinfioimaan ihoa ja lievittämään finnien ja mustapäiden aiheuttamaa tulehdusta. Iho rauhoittuu jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Näin käytät kanelia ja hunajaa aknen hoidossa

Sekoita kaksi teelusikallista hunajaa yhteen teelusikalliseen jauhettua kanelia, sekoita tasaiseksi. Levitä aknesta kärsiville ihoalueille ja anna imeytyä 15 minuuttia ennen pesua.

Banaanin kuori

Voit käyttää banaaninkuorta ehkäistäksesi mustapäiden ja finnien syntymistä.

 

Tästä hoidosta et ehkä ole kuullut aikaisemmin, sillä monet eivät tiedä banaaninkuoren käyttämisestä kauneudenhoidossa. Banaanin kuori sisältää hedelmälihan tavoin runsaasti terveydelle hyödyllisiä aineksia, jotka uudistavat ihoa ja ehkäisevät epäpuhtauksien muodostumista.

 

Näin käytät banaanin kuorta aknen hoidossa

Hiero banaaninkuoren sisäpintaa niille ihoalueille, joissa finnejä ja mustapäitä esiintyy. Anna tahnan vaikuttaa iholla vähintään 30 minuuttia, mielellään pidempään. Huuhtele kunnolla lämpimällä vedellä.

Karciauskiene, J., Valiukeviciene, S., Gollnick, H., & Stang, A. (2014). The prevalence and risk factors of adolescent acne among schoolchildren in Lithuania: A cross-sectional study. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.12160

Milind, P., & Gurditta. (2011). Basketful benefits of papaya. International Research Journal of Pharmacy.

Pandey, S., Cabot, P. J., Shaw, P. N., & Hewavitharana, A. K. (2016). Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of Carica papaya. Journal of Immunotoxicology. https://doi.org/10.3109/1547691X.2016.1149528

Saric, S., Notay, M., & Sivamani, R. (2016). Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox6010002

Yoon, J. Y., Kwon, H. H., Min, S. U., Thiboutot, D. M., & Suh, D. H. (2013). Epigallocatechin-3-gallate improves acne in humans by modulating intracellular molecular targets and inhibiting P. acnes. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1038/jid.2012.292

Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of Dermatological Research. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0858-x

Julianti, E., Rajah, K. K., & Fidrianny, I. (2017). Antibacterial activity of ethanolic extract of Cinnamon bark, honey, and their combination effects against acne-causing bacteria. Scientia Pharmaceutica. https://doi.org/10.3390/scipharm85020019

T., S. V. K., & Krishnaveni, A. (2016). Remedial Effect of Banana Peel Extract And Its Formulation. International Journal of Pharma Research.