6 kotihoitoa mustapäille ja finneille

Kanelia käyttämällä voit ehkäistä bakteerien leviämisen iholla, hunaja puolestaan toimii luonnollisen antibiootin tavoin ja auttaa vähentämään tulehdusta.
6 kotihoitoa mustapäille ja finneille
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista maailmassa. Akne ilmenee ihon liiallisena rasvoittumisena, mustapäinä ja finneinä, joita ilmenee kasvoissa, selässä, kaulassa ja rintakehässä. Akne aiheutuu talirauhasten tulehtumisesta, joka aiheuttaa tukoksia ja tulehdusta ihohuokosissa. Tässä artikkelissa esittelemme 6 kotihoitoa mustapäille ja finneille, joita voi toteuttaa luonnollisin keinoin.

Suurimmalla osalla on ns. tavallinen eli märkänäppyläinen akne, johon kuuluvat punaiset näppylät, märkänäppylät ja ihomadot. Vaikein aknen muoto on kystinen akne. Akne ilmenee yleensä murrosiässä. Aknen muodot ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla, mutta usein akne hälvenee aikuisiällä. Akne voi vaikuttaa itseluottamukseen suurestikin ja aknen aiheuttamat psyykkiset haitat voivat olla suuria.

Nykyisin aknen hoitoon on olemassa monia eri voiteita tai valmisteita, joita käytetään sisäisesti ja ulkoisesti. Aknen hoidossa keskitytään ihon rasvaisuuden hillitsemiseen, tulehduksen lievittämiseen sekä finnien ja mustapäiden ehkäisyyn. Monet aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet voivat kuitenkin olla kalliita.

Onneksi on olemassa kotitekoisia hoitoja ja luonnollisia vaihoehtoja aknen hoitoon huomattavasti edullisemmin ja turvallisemmin kuin kaupan kalliilla tuotteilla tai lääkityksellä. Antamalla luonnollista kotihoitoa mustapäille ja finneille teet ihosta sileän, puhtaan ja kauniin, ilman että joudut käyttämään suuria summia rahaa ihonhoitoon. Tutustutaan lähemmin aknea hoitaviin menetelmiin ja aineksiin.

6 kotihoitoa mustapäille ja finneille

Ruokasooda

Voit antaa kotihoitoa mustapäille ja finneille ruokasoodan avulla. Ruokasooda kuorii ihoa hellävaraisesti, ja se poistaa kuolleita ihosoluja ja liiallista rasvaa, joka tukkii ihohuokosia tulehdusta aiheuttaen. Ruokasooda auttaa tasapainottamaan kasvojen pH-tasapainoa ja se toimii lievästi desinfioivana aineena.

Mikä parasta, ruokasooda on yksi edullisimmista keinoista hoitaa aknea ja ihon epäpuhtauksia, ja sitä on helposti saatavilla kaikista ruokakaupoista.

Miten ruokasoodaa käytetään aknen hoitoon?

Valmistaaksesi aknea hoitavan naamion, sekoita kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa, teelusikallinen jauhettua kanelia, puolikkaan sitruunan mehu ja viisi ruokalusikallista hunajaa tasaiseksi tahnaksi kulhossa.

Levitä naamio kasvoille, kaulalle, ja muille aknesta kärsiville alueille ja anna imeytyä 10 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä.

Toinen tapa käyttää ruokasoodaa on tiputtaa muutama tippa vettä ruokasoodaan, sekoittaa, ja hieroa tahnaa kevyesti iholle pyörivin liikkein. Huuhtele kasvot jälkikäteen.

Papaija

Voit antaa kotihoitoa mustapäille ja finneille papaijan avulla.

 

Papaija on herkullinen ja terveellinen hedelmä, jolla on mahtavia vaikutuksia ihon terveyteen. Papaijaa käytetäänkin usein perinteisissä kasvovoiteissa ja puhdistustuotteissa.

Papaija poistaa liiallista rasvaa iholta, kuorii pois kuolleen ihosolukon ja ehkäisee tulehdusta, joka aiheutuu mustapäistä ja finneistä.

Näin käytät papaijaa aknen hoitoon

Muussaa pala tuoretta papaijaa haarukalla ja levitä kasvoille. Muista pestä ja kuivata kasvot ennen papaijan käyttöä. Anna papaijan vaikuttaa 20 minuuttia kasvoilla.

Huuhtele papaija pois ja levitä kosteusvoidetta kasvoille. Myös aknesta kärsivä iho kaipaa kosteutusta, joten vaikka iho rasvoittuukin helposti, älä unohda kosteusvoiteen käyttöä.

Vihreä tee

Vihreä tee sisältää antioksidantteja, joiden on todettu vähentävän ihon talituotantoa tehokkaasti. Lisäksi vihreä tee auttaa ehkäisemään bakteerien lisääntymistä iholla ja lievittämään tulehdusta.

Näin käytät vihreää teetä aknen hoidossa

Tarvitset irtoteetä. Murskaa kaksi teelusikallista vihreän teen lehtiä ja muussaa ne vesitilkan kanssa tasaiseksi. Levitä kasvoille kuorintavoiteen tavoin ja anna imeytyä 3-5 minuuttia. Huuhtele kasvot hoidon jälkeen.

Kaura

Voit valmistaa hoitavan kasvohoidon mm. kaurasta.

 

Kauralla on ihon toimintaa tasapainottava ja rauhoittava vaikutus, joka auttaa ehkäisemään tulehduksia ja heikentämään talin tuotantoa. Kaura sopii ihon hellävaraiseen hoitoon, eikä se ärsytä tulehtunutta ihoa. Lisäksi kaura kuorii ihoa ja poistaa ylimääräisen talin ihon pinnalta.

Näin käytät kauraa aknen hoidossa

Lisää muutama ruokalusikallinen kauraa kulhoon, lisää sekaan yhden tomaatin hedelmäliha ja ruokalusikallinen hunajaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä.

Kaneli ja hunaja

Kanelin ja hunajan yhdistelmä on tehokas tapa hoitaa ihoa ja vähentää finnien ja muiden epäpuhtauksien esiintymistä. 

Kaneli auttaa tappamaan tulehdusta aiheuttavia bakteereja, kun taas hunaja toimii luonnollisena antibioottina, joka auttaa desinfioimaan ihoa ja lievittämään finnien ja mustapäiden aiheuttamaa tulehdusta. Iho rauhoittuu jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Näin käytät kanelia ja hunajaa aknen hoidossa

Sekoita kaksi teelusikallista hunajaa yhteen teelusikalliseen jauhettua kanelia, sekoita tasaiseksi. Levitä aknesta kärsiville ihoalueille ja anna imeytyä 15 minuuttia ennen pesua.

Banaanin kuori

Voit käyttää banaaninkuorta ehkäistäksesi mustapäiden ja finnien syntymistä.

 

Tästä hoidosta et ehkä ole kuullut aikaisemmin, sillä monet eivät tiedä banaaninkuoren käyttämisestä kauneudenhoidossa. Banaanin kuori sisältää hedelmälihan tavoin runsaasti terveydelle hyödyllisiä aineksia, jotka uudistavat ihoa ja ehkäisevät epäpuhtauksien muodostumista.

Näin käytät banaanin kuorta aknen hoidossa

Hiero banaaninkuoren sisäpintaa niille ihoalueille, joissa finnejä ja mustapäitä esiintyy. Anna tahnan vaikuttaa iholla vähintään 30 minuuttia, mielellään pidempään. Huuhtele kunnolla lämpimällä vedellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nasri H, Bahmani M, Shahinfard N, Moradi Nafchi A, Saberianpour S, Rafieian Kopaei M. Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent Evidences. Jundishapur J Microbiol. 2015;8(11):e25580.
  • Drake D. Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46.
  • Panzarini E, Dwikat M, Mariano S, Vergallo C, Dini L. Administration Dependent Antioxidant Effect of Carica papaya Seeds Water Extract. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:281508.
  • Yoon J, Kwon H, Min S, Thiboutot D, Suh D. Epigallocatechin-3-Gallate Improves Acne in Humans by Modulating Intracellular Molecular Targets and Inhibiting P. acnes. Journal of Investigative Dermatology. 2013;133(2):429-440.
  • Feily A, Kazerouni A, Pazyar N, Yaghoobi R. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. 2012;78(2):142.
  • Ranasinghe P, Pigera S, Premakumara G, Galappaththy P et al. Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2013;13.
  • Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154–160.
  • Mazzarello V, Donadu MG, Ferrari M, Piga G et al. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clin Pharmacol. 2018 Dec 13;10:175-181.
  • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.