Logo image
Logo image

5 yleistä sairautta naisilla - tunnista oireet

4 minuuttia
5 yleistä sairautta naisilla - tunnista oireet
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Naisten kannattaa opetella tunnistamaan mahdollisia oireita tyypillisistä sairauksista, jotta aikaisen diagnoosin saaminen helpottuisi. Näin yleiset naisten sairaudet voidaan torjua niiden aikaisemmissa vaiheissa. Oireiden tunnistaminen saattaa olla ratkaiseva tekijä sen kannalta, voidaanko tehokasta hoitoa antaa.

Mitkä ovat yleisimmät naisten sairaudet?

On olemassa sellaisia sairauksia, jotka ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä, ja jokaisen naisen kannattaa tietysti olla niistä tietoinen. Naiset ovat kuitenkin joskus huolestuneempia ympärillään olevien hyvinvoinnista kuin omastaan, ja tämä onkin fakta, joka meidän naisten kannattaisi pitää mielessä.

On myös niin, että naisen oma elämäntyyli määrittää sitä, ilmaantuuko hänelle tiettyjä vaivoja. Päivittäiset huolet ja säännöllisten lääkärintarkastusten väliin jättäminen voivat johtaa vakaviinkin ongelmiin.

Some figure

Tässä artikkelissa ehdotammekin erästä hyvin helppoa ja elintärkeää asiaa: kuuntele ja pidä huolta itsestäsi sekä aseta tärkeät asiat ensisijalle. Jos pidät huolta omasta itsestäsi, tämä ei tarkoita sitä että olisit itsekäs – huolehtiminen on oman itsesi arvostamista.

Sinä ansaitset huolenpitosi, jotta voisit olla onnellinen, sekä pystyisit antamaan itsestäsi parasta ympärilläsi oleville.

Opettele tunnistamaan nämä yleiset naisten sairaudet

Seuraavassa kutsumme sinut perehtymään viiteen sellaiseen sairauteen, jotka ovat erityisesti naisten vaivoja, jotta voisit olla tietoinen niiden oireista sekä torjua kyseisten häiriöiden kehittymistä paremmin. Jatka lukemista – naisten sairaudet on huomiosi arvoinen aihe!

1. Migreenit – päänsärky, joka alkaa nuoruudessa

Migreeni on yksi yleisimmistä nasten sairauksista. Maailman terveysjärjestö (WHO) on raportoinut, että migreeniä ilmenee kaksi kertaa suuremmalla määrällä naisia kuin miehiä. Lisäksi kipu kestä naisilla pidempään, sekä ilmenee useampia kertoja kuukauden mittaisella jaksolla.

Migreenit ovatkin mahdollisesti naisia kaikkein eniten vaivaava ongelma. Suurin osa perinteisistä lääkkeistä, jotka vaikuttava valtimoihin, eivät ole ollenkaan hyödyksi migreenien kivun lievittämisessä.

 • Migreeneillä ei ole mitään tekemistä hormonien tai stressin kanssa.
 • Nykypäivän tiedon mukaan migreenien syynä on liiallinen herkkyys hermokuiduissa.
 • Sen lisäksi että niillä on geneettinen osatekijänsä, on osoitettu että keskushermostolla on myös tekemistä tämän sairauden kanssa. Tällä hetkellä tehdään tutkimusta, jotta voitaisiin kehittää tehokkaampia hoitoja migreeneistä kärsiviä varten.

 

Some figure

Migreenin oireet

 • Migreenit alkavat ilmetä naisilla hyvin nuorella iällä. Itse asiassa on tavallista, että tytöillä niitä on jo 11-vuotiaana.
 • Kipu on intensiivistä ja sykkivää, ja se keskittyy pään yhdelle puolelle. Se aiheuttaa pyörrytystä ja oksentelua, ja lisäksi näkökyky heikkenee ja sumenee.
 • Tämän tyypin päänsärky on jatkuvaa, ja sitä ilmenee nelisen kertaa kuussa. Joskus se katoaa usean vuoden kuluttua.

2. Tavallisimmat allergiat naisilla

Seuraava saattaa kuullostaa omituiselta, mutta allergiat ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Emme aina kiinnitä niihin kuitenkaan riittävää huomiota, jos oireet eivät ole vakavia.

Gluteeniallergia, kuten myös ohra- ja ruisallergia, ovat tavallisempia naisilla. Itse asiassa tämä on niin yleinen ilmiö naisilla, että Celiac Disease Foundation -yhdistys on todennut, että lähes 70 % kyseisestä vaivasta kärsivistä on naisia.

On myös hyvä ottaa huomioon se, että naisilla on kaikkein eniten suoraa kontaktia kemikaalituotteiden kanssa. Me naiset saamme suurimman osan allergioistamme kosmetiikasta ja kodin siivoustuotteista.

Mihin oireisiin tulisi kiinnittää huomiota?

 • Ole varovainen sen suhteen, kuinka ihosi ja silmäsi reagoivat aina silloin, kun käytät tiettyjä kosmetiikkatuotteita.
 • Kuiva kurkku ja jatkuvasti vetistävät silmät ovat toistuvia oireita silloin, kun ihmisellä on allergiaa.
 • Kiinnitä huomiota myös ruoansulatukseesi. Joskus epämukavuus, ilmavaivat ja jatkuva turvotus syömisen jälkeen voivat olla merkkejä siitä, että sinulla on jonkin tyyppinen allergia.

3. Yleisimmät naisten sairaudet: ärtyvän suolen oireyhtymä

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on vaiva, joka koskee ruoansulatusprosessia. Se aiheuttaa kipua ja tulehtuneisuutta, ja se ilmenee myös ummetuksen ja ripulin vaihteluina sekä aiheuttaa toimintakyvyn heikentymistä tuntikausiksi.

Tähän asti ärtyvän suolen oireyhtymän tarkoista aiheuttajista ei ole ollut tietoa. On kuitenkin havaittu, että sitä ilmenee äärimmäisen stressin aikajaksoina sekä silloin, kun ihminen on hermostunut tai kun hän käy lävitse hormonaalisia muutoksia.

Some figure

Ole tarkkana näiden ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden kanssa:

 • Sitä ilmenee ensimmäisen kerran 15-25 vuoden iässä.
 • Kyseessä ei ole yksinkertainen sairaus, eikä se ole huonoa ruoansulatusta tai mahakatarria. Se aiheuttaa intensiivistä kipua paksusuolen alueella, ja tämä kipu leviää koko vatsaan.
 • Oireisiin kuuluvat oksentelu, ilmavaivat ja hyvin voimakas polttava tunne. Kipu tulee ja menee, ja se voi kestää muutaman päivän verran.

4. Naisten sairaudet: Rintasyöpä

Rintasyöpä on myös yksi sellainen sairaus, joka on yleisempi naisilla. Tulisi kuitenkin ottaa huomioon myös se, että muutaman viime vuoden aikana keuhkosyövän ja peräsuolen syövän tapaukset ovat olleet kasvussa. Älä siis koskaan jätä väliin säännöllisiä lääkärintarkastuksia!

Mitä oireita tulisi ottaa huomioon?

Kiinnitä huomiota rintoihisi. Moni meistä on opetellut tunnustelemaan rintojaan kunnolla, jotta pienet kyhmyt voitaisiin havaita. Tästä huolimatta unohdamme erään toisen rintasyövän merkin, nimittäin pienet näppylät.

Kaikkein tärkeintä on tutkia ihoa, eli sitä, onko siinä tapahtunut mitään muutoksia. Voi tuntua pieniä kohoumia, omituista koostumusta tai värejä, tai ontompia kohtia.

Muista, että jos suvussasi on ollut rintasyöpää, kannattaisi aloittaa kokeissa käyminen jo ennen 40 vuoden ikää. Tämän jälkeen sinun kannattaisi käydä mammografiassa aina säännöllisin väliajoin.

5. Masennus

Maailman terveysjärjestön mukaan masennuksesta kärsii 350 miljoonaa ihmistä joka vuosi ympäri maailman. Naisilla tätä häiriötä ilmenee hyvin paljon.

Kyseessä on hiljainen sairaus, jota esiintyy tietyissä vaiheissa elämää. Tähän häiriöön liittyy kuitenkin eräs tekijä, joka on hyvä muistaa:

Naisilla on paremmat keinot masennusta vastaan taistelemiseksi. He etsivät miehiä aiemmin apua, ja he pystyvät saamaan tunnetason helpotusta vaivattomammin. He voivat ilmaista ongelmansa, ja naiset voivat myös viestiä toisille paremmin olemalla avoimia.

Some figure

Masennuksen oireet

 • Apaattisuus
 • Jatkuva huonotuulisuus
 • Toistuva suru ja jatkuvat negatiiviset ajatukset
 • Unihäiriöt
 • Fyysinen kipu: lihasten ja luuston kipu

 

Onko sinulla joitain näiden artikkelissa mainittujen sairauksien oireita? Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, suosittelemme hakeutumaan lääkärin tarkastukseen pikimmiten. Toivottavasti tämän jälkeen kuitenkin tunnistat naisten sairaudet niiden oireista helpommin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Raña-Martínez, N. (2008). Migraña en la mujer. Revista de Neurologia 46, 373–378.
 • Moscoso J., F., and Quera P., R. (2016). Enfermedad celíaca. revisión. Revista Medica de Chile 144, 211–221.
 • Man, F., and Bustos Fernández, L.M. (2013). Síndrome de intestino irritable: ¿Un trastorno funcional? Acta Gastroenterologica Latinoamericana 43, 321–334.
 • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., and Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain) 12, 2011–2023.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.