5 tapaa päästä eroon kosteudesta kodissa

13 helmikuun, 2019
Mikään ei ole lannistavampaa kuin seinällä oleva kostea läntti, joka voi kaiken lisäksi aiheuttaa terveysongelmia. Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla pääset eroon kosteudesta kodissasi.

Kosteus on monen kodin ongelma, erityisesti jos koti sijaitsee kostealla seudulla. Onneksi on olemassa joitakin yksinkertaisia konsteja, jotka auttavat pääsemään eroon kosteudesta ja sen haittavaikutuksista!

Kuinka pääset eroon kosteudesta

Aivan kuten ulkoilman kohdalla, sisäilmankin kosteusprosenttia pidetään korkeana sen ollessa yli 60 tai 70 %. Tämä voi aiheuttaa erilaisia ongelmia:

 • Pölypunkkeja
 • Pahaa hajua
 • Bakteereita ja sieniä
 • Hometta seinissä ja nurkissa
 • Kiinteistön ja irtaimiston huononemista

Tämä antaa asujista huonon kuvan ja aiheuttaa terveysongelmia, erityisesti allergisille tai hengityselinsairauksista kärsiville ihmisille. On siis tärkeää hoitaa kosteusongelma ajoissa pois alta. Se onnistuu seuraavilla vinkeillä.

Kosteuden poistaminen kodista

eroon kosteudesta tuulettamalla kotia

1. Tuulettamalla eroon kosteudesta

Tämä on kaikista tärkein suositus. Pyri aina tuulettamaan sisätiloja riittävästi, erityisesti niissä huoneissa jotka todennäköisimmin kärsivät kosteusongelmista. Pidä ikkunoita auki mahdollisimman paljon, ja jos tämä ei riitä, voit käyttää tuuletinta kodin raikastamiseksi.

Ilmastointi voi puolestaan auttaa pitämään kosteuden poissa sellaisista tiloista, jotka eivät saa juuri lainkaan ulkoilmaa. Älä kuitenkaan mene äärimmäisyyksiin; hengitysilmassa on oltava aina jonkin verran kosteutta sairauksien ja nenän tukkoisuuden ehkäisemiseksi.

2. Tunnista kosteuden aiheuttajat

Jos löydät kodistasi alueen jossa on paljon kosteutta, selvitä sen aiheuttaja. Jos jossakin on piilossa rikkoutuneita putkia tai vuotoja, ne näkyvät seinillä vähitellen kasvavina läntteinä.

Muista, että jos nämä vuodot jäävät korjaamatta, ongelma voi paheta ja aiheuttaa jopa tulvimista. Älä päästä tätä tapahtumaan!

eroon kosteudesta kosteudenpoistajan avulla

3. Käytä kosteudenpoistajaa

Tämä laite on täydellinen sateisilla tai kylmillä asuinseuduilla. Kosteutta kertyy näillä alueilla helposti, sillä kotia on vaikeampi tuulettaa.

Tämä laite on yksinkertainen ratkaisu kosteuden imemiseen ympäristöstä. Se vie suunnilleen saman verran sähköä kuin ilmastointi, joten sähkölaskusta ei tarvitse huolehtia. Kosteudenpoistajia saa erikokoisina ja -tehoisina.

4. Kosteudesta eroon suolan avulla

Tiesitkö, että kosteuden voi poistaa myös suolan avulla? Tätä varten tarvitset vain matalan astian ja kilon suolaa. Aseta suola astiaan, niin se imee itseensä runsaasti kosteutta jo muutaman päivän sisällä.

Suolalla on erittäin suuri imukyky. Sitä voidaan käyttää paitsi kosteuden poistamiseen kotona myös tahrojen poistamiseen vaatteista. Kun suola on muuttunut liian märäksi tai tummaksi, on aika vaihtaa se uuteen.

5. Muita vinkkejä kosteuden ehkäisemiseen

On erittäin tärkeää pyrkiä ehkäisemään kosteuden muodostumista. Se onnistuu näillä vinkeillä:

 • Pidä liesituuletin päällä ruoanlaiton aikana.
 • Älä säädä lämmitystä yli 20 celsiusasteeseen, sillä korkeampi lämpötila lisää kosteuden muodostumista seiniin ja muille alueille.
 • Kuivaa vaatteet ulkona. Sisällä niiden kosteus leviää huoneeseen.
 • Älä pidä liikaa huonekasveja samalla alueella. Tämä voi synnyttää kosteutta.

Olisi hyvä kiinnittää huomiota myös luonnonvaloon ja ilman kiertämiseen kodissa. Ikkunoiden ja ovien tulisi olla paikoissa, joista auringonvalo pääsee sisään. Myös järjestyksen vaihtaminen voi olla tarpeellista, jotta ilma pääsisi kiertämään vapaasti sisätiloissa.

Nämä vinkit voivat helpottaa suuresti kosteudesta eroon pääsemisessä ja sen ehkäisemisessä. Ja mikä tärkeintä, niillä on positiivinen vaikutus terveyteen ja jopa kukkaroon, sillä et joudu ostamaan jatkuvasti maalia.

 • Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
 • Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
 • Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.