Logo image
Logo image

5 syytä syödä purjoa illallisella

3 minuuttia
Purjon moniin hyötyihin illallisella nautittuna kuuluvat ravinteiden synteesin tehostuminen, ruoansulatuksen parantuminen sekä rauhallisen ja virkistävän yöunen saannin helpottuminen.
5 syytä syödä purjoa illallisella
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2019

Jos et ole koskaan kokeillut purjoa illallisella, kannattaa tarttua tilaisuuteen! Tämä kasvis on kevyt sekä sopii moniin erilaisiin tuotteisiin, ja se on sekä ravitseva että tuo tehokkaasti tunteen kylläisyydestä.

Mikäli olet yksi niistä ihmisistä, jotka pitävät kevyen illallisen syönnistä painon lisääntymisen estämiseksi, purjo on ehdottomasti paras valinta päivän edetessä iltaan.

Muista, että illallisen tulisi olla tasapainotettu, ja sen tulisi sisältää erilaisia ruokia niin, että mukana on kaikkia tarvittavia ravinteita päivän päättämiseksi hyvin.

Tämän aterian ei siis tulisi olla vain muroja maidon kanssa. Kehon tarvitsee tähän aikaan vuorokaudesta valmistaa itsensä eräitä hyvin tärkeitä toimintoja varten, sillä yön aikana se puhdistaa itsensä. Tämän vuoksi ei tulisi illallisella aiheuttaa elimistölle liiallista rasittumista.

On tärkeää sisällyttää illalliseen sellaisia ruokia, jotka helpottavat yön toimintoja sekä samalla edistävät hyvää levonsaantia.

Jatka lukemista, ja saat tietää purjon loistavista vaikutuksista illallisruokana lisää!

5 syytä syödä purjoa illallisella

1. Purjo illallisella nautittuna edistää painonpudotusta

Mainitsimmekin jo tämän, ja jos haluat nauttia kevyestä, mutta ravitsevasta ruoasta, on aika ottaa illallisen aikaan avuksi purjo.

Purjo sisältää suuren määrän vettä, ja siinä ei ole lähes ollenkaan kaloreita, mutta kuitenkin runsaasti kuitua.

On kiinnostavaa, että 100 grammaa purjoa sisältää lähes 83 grammaa vettä, yhden gramman proteiinia ja kaksi grammaa ravinnekuitua. Jos sisällytät illalliseesi tätä kasvista, voit antaa kehollesi hyviä ravinteita, kuten A-, B6-, C- ja K-vitamiinia. Lisäksi saat myös mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania.

Kun yhdistät purjon sellaisiin ruokiin, joissa on proteiinia, kuten vaikkapa muihin kevyisiin kasviksiin, voit pudottaa painoasi terveellisellä tavalla.

Some figure

2. Purjo huoltaa ruoansulatustasi, jotta voisit levätä yöllä tehokkaammin

Tämä on kiintoisa fakta: purjo on yksi niistä ruoista, joissa on prebiootteja, jotka ovat erään tyyppisiä hyviä bakteereja, ja ne mahdollistavat paremman ravinteiden imeytymisen kehossa.

Purjo hoitaa myös suoliston kasvustoa sekä stimuloi sappinesteen erittymistä, jotta ruoansulatus voisi tehostua. Älä siis unohda, että purjo saa sinut nukkumaan erittäin hyvin – et koe enää ilmavaivoja, turvotusta ja liian täyttä oloa vatsassa.

3. Purjo torjuu tulehduksia

Miltä purjo sitten maistuu? Tämän kasviksen maku on jotakin valkosipulin ja sipulin väliltä – se on hienovarainen, mutta hiukan rikkiä sisältävä, joten se muistuttaa lääkinnällisiä ruokia.

Itse asiassa tämä ei ole mikään sattuma, sillä purjossa on bakteereja torjuvia ominaisuuksia. Se ei ole aivan yhtä tehokas tässä mielessä kuin valkosipuli, mutta molemmat tuotteet sisältävät tekijää nimeltään alliinase.

Lue aiheesta lisää: Valmista violettia hapankaalia vahvistaaksesi suolistosi bakteerikantaa

Jos syöt säännöllisesti purjoa illallisella, voit huomata terveytesi kohenevan. Pystyt torjumaan sellaisia bakteereja, jotka vaikuttavat suolistosi ja vatsasi toimintaan.

Some figure

4. Se torjuu veden kertymistä kehoon

Illallinen on tärkeä asia. Moni kuitenkin jättää huomiotta tämän tosiasian, ja sen sijaan syö illalla aivan mitä tahansa.

 • Paljon kaloreita sisältävien ruokien tai tuhtien kastikkeiden syönti saa aikaiseksi sen, että heräät tuntien olosi raskaaksi. Nesteen kertyminen on asia, joka liittyy elämäntyyliin, joten tätäkin koskien on tärkeää tehdä pieniä muutoksia päivittäisissä tottumuksissa.
 • Purjo on hyvä tuote nesteen kertymisen vähentämiseksi, sillä se sisältää natriumia ja kaliumia.
 • Siinä on runsaasti kuitua, joka auttaa tehokkaasti poistamaan kehosta myrkyllisiä aineita.
 • Tämä tieto tulee ilahduttaman sinua: purjo on elintärkeä tekijä virtsahapon käsittelyn kannalta. Jos syöt purjoa illallisella, saat tästä kasviksesta vieläkin paremman vaikutuksen kuin muuhun aikaan päivästä, sillä näin purjo pystyy poistamaan myrkyllisiä aineita kehosta maksimaalisen tehokkaasti.

5. Purjo vahvistaa vastustuskykyä

Purjo on erinomainen A-vitamiinin lähde. Tämä on rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä retinoli. Se osallistuu solujen muodostuksen ja ylläpidon prosessiin, joka parantaa vastustuskykyä.

Lue aiheesta lisää: 9 loistavaa syytä syödä enemmän selleriä

 • C- ja K-vitamiini, kuten myös magnesium, auttavat vahvistamaan veren valkosoluja. Yksi hyöty purjon syönnistä illallisella on se, että voit vähentää homokysteiinin määrää veressäsi.
 • Homokysteiini on tekijä, joka saa ihmisen haavoittuvaiseksi sydäntä ja aivojen verisuonia koskeville sairauksille, joten kyseessä on tärkeä asia.
Some figure

Terveellisimmät tavat nauttia purjoa illallisella

 • Lohta ja purjokastiketta
 • Täysjyväriisiä ja parsakaalia
 • Purjo yhdistettynä katkarapuihin ja valkosipuliin
 • Purjo paprikan kanssa nautittuna
 • Puhdistava selleri-, sipuli- ja kesäkurpitsaliemi
 • Purjoa kevyessä kermakeitossa

Salaatit ovat myös erittäin hyviä vaihtoehtoja purjon nauttimiseksi illallisella, ja tässä on eräitä hyviä esimerkkejä:

 • Purjo-tofusalaatti ja balsamico-viinietikka
 • Purjo yhdistettynä tonnikalaan, tomaattiin, tofuun ja porkkanasuikaleisiin.

Nyt kun tiedät, kuinka terveellistä ravintoa purjo on etenkin illallisella nautittuna, ota tämä herkullinen ja monikäyttöinen kasvis osaksi päivittäisiä ruokatottumuksiasi – voit taatusti huomata eron hyvinvoinnissasi ja painossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
 • Shin JY., Che DN., Cho BO., Kang HJ., et al., Anti inflammatory effect of hydrolyzed celery leaves extract in murine primary splenocyte. J Food Biochem, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.