Logo image
Logo image

5 syytä sille, miksi meidän tulisi syödä pinaattia raakana

3 minuuttia
Kuten muutkin vihannekset, myös pinaatti on täynnä hyödyllisiä vitamiineja, mineraaleja ja fytokemikaaleja. Yksi näistä yhdisteistä on nimeltään luteiini, joka on pigmentti jota löytyy monista vihreistä lehtivihanneksista. Tässä artikkelissa jaamme 5 hyvää syytä sille, miksi sinunkin tulisi syödä pinaattia raakana.
5 syytä sille, miksi meidän tulisi syödä pinaattia raakana
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Voit ostaa pinaattia ympäri vuoden niin tuoreena, pakastettuna kuin purkitettunakin. Pinaatin ravintopitoisuus vaihtelee kuitenkin sen mukaan syödäänkö sitä kypsennettynä vai raakana. Tästä syystä haluamme jakaa seuraavaksi pinaatin syömisen etuja ja esitellä 5 hyvää syytä sille, miksi sinunkin tulisi syödä pinaattia raakana.

Pinaatin ominaisuudet, jotka kaikkien pitäisi tietää

Pigmentti nimeltään luteiini, jota löytyy mm. pinaatista, on luonnon antioksidantti, joka toimii yhdessä immuunijärjestelmän kanssa ja jolla on tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia.

Pinaatin muita ominaisuuksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Se koostuu pääosin vedestä.
  • Se sisältää vain hyvin vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti proteiinia.
  • Se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, ja on samalla loistava Omega-3 -rasvahappojen lähde.
  • Pinaatin sisältämiä mineraaleja ovat kalsium, rauta, kalium, magnesium ja fosfori.
  • Lisäksi pinaatti sisältää paljon erilaisia A-, C-, E- ja K-ryhmään kuuluvia vitamiineja sekä B-ryhmään kuuluvia vitamiineja, mukaanlukien foolihappo.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miksi vihreät smoothiet ovat ​​ruokavaliosi parhaita liittolaisia?

Miksi meidän pitäisi syödä pinaattia raakana?

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat todistaneet, että pinaatin luteiini on erityisen hyödyllinen ainesosa sekä sydämen että verisuonien kannalta, sillä se auttaa ylläpitämään valtimoita hyvässä kunnossa.

Tiedämme tänä päivänä, että luteiini hajoaa lämmössä, joten kypsennettynä pinaatti menettää suurimman osan tästä hyödyllisestä vaikutuksestaan. Siksi silloin, kun olet kiinnostunut nauttimaan enemmän tätä ravintoainetta niin sydämen kuin verisuonten terveyden parantamiseksi, sinun tulisi ennen kaikkea nauttia pinaattia raakana.

Lisäksi tutkijat halusivat nähdä, kuinka paljon pinaatissa oli luteiinia jäljellä erilaisten ruoanvalmistusmenetelmien jälkeen: vedessä keitettynä, höyrytettynä tai kypsennettynä eri lämpötiloissa.

Suurimmat luteiinimäärät löytyivät raa’asta pinaatista valmistetuista smoothieista, ja erityisesti niistä, jotka sisälsivät maitotuotteita (jotka voidaan vaihtoehtoisesti korvata myös kasvimaidoilla, kuten soija-, manteli- tai riisimaidolla). Keitetystä pinaatista puolestaan taas löytyi kaikkein pienin määrä luteiinia, ja etenkin silloin, jos pinaattia oli keitetty hyvin pitkiä aikoja.

Some figure

Raa’an pinaatin nauttiminen mahdollistaa sen tärkeimpien ravintoaineiden paremman hyödyntämisen.

Lisää syitä syödä pinaattia raakana…

Pinaatin syöminen raakana voi olla loistava tapa suojata niiden korkeaa C-vitamiinipitoisuutta, kuten argentiinalaisessa Lujanin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on todettu (alkuperäinen tutkimus espanjaksi). Raa’assa pinaatissa on myös vähemmän kaloreita kuin keitetyssä, ja lisäksi näyttäisi siltä, että raakana se pitää sisällään enemmän folaatteja, jotka puolestaan menetetään suurelta osin keittämisen aikana.

Toinen mainitsemisen arvoinen etu, jonka ansiosta meidän tulisi syödä enemmän pinaattia raakana, on se, että raakana pinaatti tuo ruokaan enemmän makua ja rakennetta. Pinaatin käyttäminen ruoanlaitossa raakana pitää nimittäin sen rakenteen paljon rapeampana, mikä tekee siitä loistavan lisän esimerkiksi salaatteihin tai lisukkeisiin.

5 syytä sille, miksi meidän tulisi syödä pinaattia raakana

1. Se suojaa aivoja

Pinaatin eri komponentit, kuten kalium, folaatti ja erilaiset antioksidantit, tarjoavat neurologisia etuja niille ihmisille, jotka kuluttavat pinaattia säännöllisesti.

Neurologian mukaan folaatti voi auttaa laskemaan Alzheimerin taudin riskiä, joten pinaatti on loistava vaihtoehto niille ihmisille, jotka kärsivät merkittävästä hermoston tai kognitiivisen vajaatoiminnan riskistä.

2. Se säätelee verenpainetta

Pinaatissa on samalla sekä korkea kaliumpitoisuus että matala natriumpitoisuus. Tästä mineraalikoostumuksesta on puolestaan hyötyä niille potilaille, joilla on korkea verenpaine, sillä kalium auttaa säätelemään verenpainetta samalla, kun natrium taas nostaa sitä.

Some figure

Korkean kaliumpitoisuudensa takia pinaatti on loistava liittolainen taistelussa korkeaa verenpainetta vastaan.

3. Voi auttaa torjumaan joidenkin syöpien syntyä

Pinaatti koostuu useista tärkeistä elementeistä, jotka on todettu lupaaviksi apulaisiksi erilaisten syöpien hoidossa ja ehkäisyssä. Pinaatin sisältämät eri komponentit, kuten folaatti, tokoferoli ja klorofylli (lehtivihreä), toimivat eri mekanismeilla, jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi elementeiksi taistelussa näitä tauteja vastaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää täältä: Uusi espanjalainen syöpähoito antaa toivoa monelle

4. Vahvistaa luita

Pinaatti on loistava K-vitamiinin lähde, jonka ansiosta se parantaa kalsiumin imeytymistä luumassassa, mikä puolestaan johtaa luun mineralisaatioon. Tämän lisäksi muut mineraalit, kuten mangaani, kupari, magnesium, sinkki ja fosfori, auttavat myös ylläpitämään ja vahvistamaan luiden hyvinvointia.

Tämä mineraalien yhdistelmä puolestaan ​​voi ehkäistä tai auttaa laskemaan osteoporoosia riskiä. Nämä mineraalit ovat myös välttämättömiä ravintoaineita hampaiden ja kynsien terveyden kannalta.

5. Auttaa vahvistamaan lihaksia

Seuraava pinaatin sisältämä komponentti, joka tunnetaan nimellä C0-Q10, on antioksidantti, jolla on tärkeä rooli lihasten vahvistamisessa. Lisäksi tästä antioksidantista hyötyvät erityisesti sydänlihakset, jotka pumppaavat verta jatkuvasti kaikkiin kehomme osiin.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että koska pinaatti muodostaa helposti oksalaatteja, niiden ihmisten, jotka kärsivät niveltulehduksesta, kihdistä, nivelrikosta tai munuaiskivistä johtuvasta munuaiskivusta, tulisi välttää pinaatin nauttimista. Jos et kuitenkaan kärsi mistään näistä edellä mainituista sairauksista, voit huoletta nauttia raakaa pinaattia säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Linköping University. “Getting the most out of spinach: Maximizing the antioxidant lutein.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 December 2018.
  • Pighín, A. F. (2010). Espinaca fresca, supercongelada y en conserva: contenido de vitamina C pre y post cocción. Revista chilena de nutrición37(2), 201-207.
  • Dummies-Juan, P. E. F. P., & de Fitness, V. T. Beneficios de la Espinaca. Discurso6(8), 6.
  • Ko SH, Park JH, Kim SY, Lee SW, Chun SS, Park E. Antioxidant Effects of Spinach (Spinacia oleracea L.) Supplementation in Hyperlipidemic Rats. Prev Nutr Food Sci. 2014;19(1):19–26. doi:10.3746/pnf.2014.19.1.019
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.