5 ananaksen loistavaa terveyshyötyä

Ananaksessa on runsaasti kuitua ja C-vitamiinia joten tätä hedelmää suositellaan erityisesti niille, jotka kärsivät ummetuksesta. Tällä kertaa kerromme lisää kyseisen loistavan luonnollisen terveystuotteen hyödyistä!
5 ananaksen loistavaa terveyshyötyä
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, mitä hyötyjä ananaksella on terveytesi kannalta? Ananaksen terveyshyödyt ovat moninaiset ja useat sen ominaisuuksista lisäävät hyvinvointiasi oleellisesti.

Vaikka ananas näyttääkin hiukan kummalliselta piikikkyytensä ja rosoisuutensa vuoksi, tämän hedelmän sisältö on todella herkullista ruokaa.

Kun halkaiset ananaksen, voit nähdä sen kullanvärisen ja mehukkaan hedelmälihan, jota on vaikea vastustaa.  Ananaksella on maittava ja trooppinen maku, ja sen yhdistelmä makeaa ja kirpeää antaa ainutlaatuisen makuelämyksen vaikkapa kesän kuumiin päiviin.

Sen lisäksi että ananaksella on hyötynsä maun kannalta, se on myös äärimmäisen ravinteikasta ruokaa.

Jatka siis lukemista, sillä tässä artikkelissa esittelemme lukuisat ananakset terveyshyödyt!

Ananaksen terveyshyödyt

1. Ananas parantaa ruoansulatusta

Opi lukuisat ananaksen terveyshyödyt

Ananaksessa on runsaasti liukenemattomia kuituja, jotka pysyvät käytännössä muuttumattomina, kun ne altistuvat veden vaikutukselle.

Liukenemattomat kuidut toimivat kuin sieni suolistossasi, ja ne helpottavat suoliston toimintaa sekä auttavat vähentämään ummetusta.

Parantamalla suolistosi toimintaa kuitu optimoi myös ihon hyvinvointia, sillä se poistaa kehosta myrkyllisiä aineita.

Jos olet painon vähennykseen tähtäävällä dieetillä, muista myös, että ananas on hyvä ratkaisu makeannälän tyydyttämiseksi, ja samalla saat elimistöösi vettä ja kuitua.

Ananaksen hyödyt eivät kuitenkaan ole vielä tässä, sillä se sisältää runsaasti bromelaiinia. Tämä on entsyymi, joka auttaa kehoasi hyötymään proteiinien vaikutuksista.

Kun sitä pääsee suolistoosi, se helpottaa ruoan hajottamista ja ravinteiden imeytymistä. Samalla se vähentää vatsan happorefluksia ja närästyksen oireita.

2. Se on avuksi sydämellesi

Yksi ananaksen syönnin hyöty on se, että se vähentää sydänkohtauksen riskiä sekä todennäköisyyttä saada sydän- ja verisuoniongelmia.

Tämä on sen ansiota, että kyseinen herkullinen hedelmä torjuu verihyytymien muodostumista sekä estää verihiutaleita jäämästä kiinni tai kerääntymästä verisuontesi seinämiin.

Jos sinulla on siis ongelmia sydämesi kanssa, on hyvä idea lisätä viipale ananasta päivittäiseen ruokavalioosi, mutta samalla kannattaa aina noudattaa lääkärin antamia neuvoja.

Koska ananaksessa on kaliumia, se parantaa myös verenkierron toimintaa sekä edistää ateroskleroosin vaikutusten lievittymistä.

3. Ananas on erinomainen ravinteiden lähde

ananaksen terveyshyödyt

Bromelaiinin lisäksi ananas sisältää mangaania, jota ihminen tarvitsee vain 20 milligrammaa, jotta päästäisiin suositeltuun päivittäiseen määrään. Tämä mineraali torjuu vapaita radikaaleja, jotta seuraavat vaikutukset voisivat toteutua:

  • vastustuskyvyn paraneminen
  • hermoston ja aivojen kunnon kohentuminen
  • luiden muodostuminen ja uusiutuminen, sillä se edistää kalsiumin imeytymistä
  • glukoositasojen säätelyn tehostuminen

Jotta voisit saada kaikki nämä hyödyt, tarvitset vain 5 milligrammaa päivässä, eli yhden ananasviipaleen sisältämän määrän.

4. Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia

ananaksen terveyshyödyt ananasmehusta

Yksi palanen ananasta sisältää noin 75 mg C-vitamiinia.

Oletko sitä mieltä, että tämä määrä on hyvin pieni? Muista, että keskivertonaisen tulisi saada tämän verran kyseistä vitamiinia päivässä, kun taas miehille suositus on 90 mg päivässä. Siksi jo yksi viipale ananasta sisältää sen määrän, jonka tarvitset täyttääksesi päivittäisen tarpeesi.

Ananaksen runsas C-vitamiinin määrä on johtanut tähän hedelmään perustuviin ruokavaliosuosituksiin, kuten esimerkiksi ananasdieettiin.

Emme kuitenkaan suosittele tällaisia äärimmäisiä dieettejä, sillä on parempi vaihtoehto nauttia hiukan monia erilaisia ruokia päivän aikana kuin syödä ainoastaan ananasta tai jotakin muuta hedelmää.

5. Ananaksen terveyshyödyt, syövän ehkäisy

Bromelaiini torjuu syöpäsoluja paremmin kuin fluorouracil-S. Tämä viimeisiin on se tekijä, jota on käytetty syövän torjunnassa viime vuosikymmeninä.

Sen lisäksi, että saat kaikki aikaisemmin mainitsemamme hyödyt ananaksesta, tärkeää on myös se, että ananas ei vahingoita kehon soluja tai kudoksia.

Jos saat jotakin hoitoa syöpään tällä hetkellä, älä keskeytä hoitoasi, mutta lisää kuitenkin ananas säännölliseen ruokavalioosi, jotta voisit yrittää nopeuttaa parantumisen prosessia.

Jos et vielä ole tottunut nauttimaan ananasta säännöllisesti, tartu tilaisuuteen ja paranna terveyttäsi tämän herkullisen hedelmän avulla.

Muista, että tasapainoiseen ruokavalioon kuuluvat kaikki ruokaryhmät. Tämä ravinteikas hedelmä on loistava lisäys ruokavalioosi, hyödynnä nämä lukuisat ananaksen terveyshyödyt!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
  • Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
  • Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
  • Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.)1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.