Logo image
Logo image

4 syytä alaselkäkivulle ja ohjeet sen lievittämiseksi

3 minuuttia
Kärsitkö alaselkäkivusta? Lue sen mahdollisista syistä ja hoitokeinoista, sekä muista seuraava: kaikki mitä teet selkärankasi hyväksi, tarkoittaa parempaa terveyttä ja hyvinvointia.
4 syytä alaselkäkivulle ja ohjeet sen lievittämiseksi
Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Alaselkäkipu on yksi tavallisimmista terveysvaivoista nykyään. Kehno ryhti, huono nukkuma-asento tai pelkkä vääränlainen liike ovat yleisimpiä syitä alaselkäkivulle eli selkärangan alaosan epämääräiselle polttavalle tunteelle.

On huomautettava, että tämä muskuloskeletaalinen vaiva koskettaa yhtä lailla nuoria ja vanhoja sekä urheilijoita ja fyysisesti passiivisia ihmisiä. Kukaan ei ole täysin turvassa siltä.

Meillä on usein tapana unohtaa, kuinka hauras tämä selkärankaa tukeva täydellinen rakenne on. Tämä joukko nikamia, välilevyjä, hermoja, nivelsiteitä ja niveliä, jotka yhdessä muodostavat liikkeidemme peruspilarin, on erittäin monimutkainen osa kehoamme.

Jos sinulla on koskaan ollut alaselkäkipua, tiedät hyvin mistä puhumme. Katsotaan tavallisimpia syitä alaselkäkivulle ja kuinka sitä voidaan lievittää.

Tavallisimmat syyt alaselkäkivulle

Some figure

1. Lihasvenähdys

Kuvittele, että istut työpöytäsi ääressä ja käännyt yhtäkkiä ympäri, kiertäen selkääsi ja ylävartaloasi toiselle puolelle.

Teet sen niin äkkinäisesti, että tunnet välittömästi polttavaa, vihlovaa kipua alaselän alueella. Myöhemmin, kun nouset ylös, kipu voimistuu niin paljon, että se säteilee jalkaan ja vyötärön seudulle asti.

Lihasvenähdys voi tapahtua levätessä tai liikkuessa äkkinäisen liikkeen tai iskun jälkeen.

Oireisiin kuuluu kaikkea lihaskrampeista täydelliseen liikkumiskyvyttömyyteen. Venähtänyt lihas voi myös vaikuttaa tulehtuneen alueen jänteisiin ja nivelsiteisiin.

Kuinka lihasvenähdystä hoidetaan

  • Kun tunnet venähdyksen, laita alueelle välittömästi jotakin kylmää. Myöhemmin vaihtele kuuman ja kylmän välillä.
  • Lepää vuorokausi. Tämän jälkeen voit alkaa tehdä pieniä harjoituksia liikkuvuuden palauttamiseksi.
  • Geelit ja arnikkia sisältävät luontaishoidot toimivat loistavasti tällaisissa tapauksissa, sillä ne lievittävät tulehdusta erinomaisesti.

2. Välilevyn luiskahdus eli välilevypullistuma

Some figure

Välilevyt ovat pieniä nesteen täyttämiä pusseja, jotka toimivat “tyynynä” nikamien välissä, pehmentäen liikkeitäsi.

Jos välilevy on luiskahtanut pois paikaltaan iskun tai väärän liikkeen seurauksena, tunnet kivun lisäksi kihelmöintiä, kramppeja ja pienen kuhmun selässäsi. Kipu on voimakkaampaa seuraavana aamuna.

Paikoiltaan luiskahtaneet välilevyt ovat tavallisia urheilijoiden keskuudessa.

Kuinka välilevypullistumaa hoidetaan

Välilevypullistuman hoitoa varten tarvitset lääkärin diagnoosin, sillä joskus vaiva voi olla vakava ja vaatia leikkausta.

Tässä tapauksessa kuntoutus ja hyvän fysioterapeutin apu ovat erittäin tärkeitä.

Tutustu: Miten erotan välilevyn pullistuman ja tavallisen selkäkivun?

3. Toistuvan rasituksen aiheuttamat vammat

Some figure

Jatkuva työskentely samassa asennossa tai rankan fyysisen työn tekeminen, johon liittyy selän liikkeitä, vaatii veronsa.

Kaikki toistuvat liikeradat, esimerkiksi jatkuva ylävartalon kiertäminen oikealle puolelle, voi johtaa selkärangan rakenteiden tulehtumiseen tai puristumiseen. Lopulta se voi johtaa heikentävään vammaan.

Kuinka tällaisia vammoja hoidetaan

On useita tapoja hoitaa tämän tyyppisiä vammoja, mm:

  • Hieronta
  • Jooga tai uiminen
  • Asentoa korjaavat tai tukea antavat selkävyöt
  • Huomion kiinnittäminen ryhtiin

4. Nivelrappeumasairaudet

Some figure

Vanhetessa välilevyt ohenevat ja nivelet puristuvat yhteen. Rusto puolestaan menettää kimmoisuuttaan, muuttuu jäykäksi ja johtaa lopulta pelättyyn nivelrikkoon.

Geneettiset tekijät, liikalihavuus ja aikaisemmat vammat voivat johtaa tämän sairauden vähittäiseen etenemiseen.

Kuinka rappeumasairauksia hoidetaan

Ensiksi on tehtävä selväksi, että tämän tyyppiseen rappeumasairauteen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Voit kuitenkin kontrolloida sen oireita kipua vähentääksesi ja näin nauttia paremmasta elämänlaadusta.

Tässä joitakin neuvoja:

  • Pysy aktiivisena. Liikkumattomuus jäykistää niveliä, ja pitkäaikainen istuminen puristaa välilevyjä entistä enemmän. Mene kävelylle tai muutoin harrasta liikuntaa joka päivä. Selkäkivun lievittämiseksi on olemassa loistavia harjoituksia, esimerkiksi “Chi Kung”. Tämä on kiinalainen harjoitus, jossa yhdistyvät tietyt fyysiset asennot ja hengitystekniikat.
  • Syö tulehdusta lievittäviä ruoka-aineita, kuten paljon Omega-3 -rasvahappoja sisältäviä ruokia.
  • Tee venytysharjoituksia joka aamu noustuasi ylös.
  • Kysy lääkäriltä, voisivatko D-vitamiinitabletit ja magnesiumlisät auttaa. Ne vahvistavat luita ja niveliä.
Some figure

Aina on tärkeää muistaa, että alaselkäkipu on asianmukaista hoitoa ja lääkärikäyntiä vaativa vaiva.

Suosittelemme kokeilemaan erilaisia hoitomuotoja, mukaan lukien lääkitystä ja liikuntaa. Muista myös syödä hyvin ja kiinnittää huomiota asentoosi.

Kaikki mitä teet selkärankasi hyväksi, tarkoittaa parempaa terveyttä ja hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casado Morales, M.ª Isabel, Moix Queraltó, Jenny, & Vidal Fernández, Julia. (2008). Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud19(3), 379-392. Recuperado en 22 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es&tlng=es.
  • Cruz-Sánchez, E. de la, Torres-Bonete, M.D., García-Pallarés, J., Gascón-Cánovas, J.J., Valero-Valenzuela, A., & Pereñíguez-Barranco, J.E.. (2012). Dolor de espalda y limitación de la actividad física cotidiana en la población adulta española. Anales del Sistema Sanitario de Navarra35(2), 241-249. https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272012000200006
  • Maradei García, F., Quintana Jiménez, L., & Barrero, L. H. (2016). Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada. Revisión de la literatura. Salud Uninorte32(1).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.