Logo image
Logo image

4 eksoottista hedelmää ja vihannesta, joita et luultavasti ole nähnyt

3 minuuttia
Oletko kyllästynyt syömään jatkuvasti samoja hedelmiä ja haluaisit vaihtelua? Vilkaise näitä eksoottisia hedelmiä, joista osasta et luultavasti ole koskaan kuullut!
4 eksoottista hedelmää ja vihannesta, joita et luultavasti ole nähnyt
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lääkärit ja ravitsemusneuvojat suosittelevat syömään viisi hedelmää päivässä. On olemassa päättymätön lista eri hedelmälajikkeita. Et kuitenkaan todennäköisesti tunne niitä kaikkia ja kaikkia niiden ainutlaatuisia hyötyjä. Kokeile näitä eksoottisia hedelmiä ja saat vaihtelua ruokavalioosi!

Miksi kannattaa lisätä eksoottisia hedelmiä ruokavalioon?

Kun lisäät näitä eksoottisia hedelmiä ruokavalioosi, se tarkoittaa kehon vahvistamista kaikenlaisilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla sekä kuidulla ja vedellä.

Some figure
 • Niistä saa annoksen sokeria, mikä estää mielitekoja muunlaiseen makeaan, kuten teollisesti valmistettuihin leivonnaisiin. Tämän ansiosta tunnet olosi täydeksi ja kylläiseksi.
 • Samaan aikaan vahvistat immuunijärjestelmääsi.
 • Lisäksi edistät jopa ruoansulatusjärjestelmäsi työtä ja pidät painon hallinnassa.
 • Kasviksilla on samat hyödyt. Ne kuitenkin erottuvat edukseen suurella kuitupitoisuudellaan. 
 • Kuten tiedät, syömäsi ruoka voi olla suoja sairauksia vastaan tai aiheuttaa niitä. Näiden hedelmien ja vihannesten kohdalla vaikutus on se, että ne auttavat pääsemään eroon myrkyistä.

Tämä mielessä pitäen suosittelemme sinua tutustumaan eksoottisen hedelmien ja vihannesten maailmaan. Tänään autamme sinua löytämään joitakin vaihtoehtoja tavanomaisesti syömillesi ruoille.

Syö näitä eksoottisia hedelmiä

1. Ananasmansikka

Some figure

Tämä outo hedelmä on kahden mansikkalajikkeen risteytys, joka erottuu ulkonäöllään ja maullaan. Ne maistuvat samalta kuin mansikat, mutta purressa niistä pääsee täyteläistä ananasmehun kaltaista nestettä.

Kuten odottaa saattaa, niiden vitamiinipitoisuus on erinomainen: A-, C- ja B9-vitamiineja on runsaasti. Näistä ehkä vähiten tunnettu on viimeiseksi mainittu vitamiini. Sen tehtävät ovat kuitenkin erittäin tärkeitä: se ehkäisee ja lievittää aivojen ja sydämen ongelmia. Tähän lukeutuvat neuropaattiset vaivat kuten migreeni.

Lisäksi ananasmansikoissa on merkittäviä määriä kaliumia, mikä tekee niistä hyödyllisiä luille ja lihaksille. Tästä syystä monet urheilijat hyödyntävät niitä.

Lopuksi, nämä marjat auttavat myös metaboloimaan hiilihydraatteja. Periaatteessa ne antavat elimistölle energiaa ilman kaikkia lihomiseen liittyviä riskejä.

2. Tamarillo

Some figure

Tamarilloja kutsutaan myös puutomaateiksi, sillä ne näyttävät kyseiseltä vihannekselta. Niiden maku on kuitenkin paljon makeampi. Tästä syystä ne sopivat täydellisesti lapsille.

Ne ovat näin ollen myös täydellisiä ihmisille, jotka ovat persoja makealle. Muihin eksoottisiin hedelmiin ja vihanneksiin verrattuna niistä saa runsaasti vettä ja minimaalisen vähän hiilihydraatteja.

Niiden voimakkaasta mausta voikin siis nauttia ilman lihomisen vaaraa.

 • Kuten ananasmansikat, tamarillotkin sisältävät runsaasti B-, C- ja A-vitamiineja.
 • Mitä kivennäisaineisiin tulee, tamarillot erottuvat edukseen magnesiumpitoisuutensa ansiosta. Tämä on hyväksi hampaille ja sydämelle.
 • Samalla ne auttavat proteiinien muodostamisessa. Kuten tiedät, proteiinit ovat välttämättömiä lihasten vahvistamisen kannalta.

3. Lanttu

(Suom. huom. Tämä artikkeli julkaistiin alunperin espanjankielisissä maissa, joiden kulttuureissa lanttu on harvinainen nähtävyys, toisin kuin meillä Suomessa.)

Tämän sanotaan olevan alunperin ruotsalainen juures, mutta sitä ollaan viljelty Suomessa, Norjassa ja Venäjälläkin jo kenties yhtä pitkään kuin Ruotsissa. Se on hyvin samankaltainen kuin nauris. Ero on kuitenkin siinä, että lantussa on enemmän sokeria.

Lantun hyvä puoli on ehdottomasti sen kuitupitoisuus. Itse asiassa tämä on yksi sellaisista vihanneksista, joista saa eniten kuitua. Näin se on ihanteellinen suoliston liikkeiden edistämisen kannalta. Se myös puhdistaa elimistöä myrkyistä.

Lääkärit tavallisesti suosittelevat syömään lanttua, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. Tämä johtuu siitä, että se sisältää vain vähän natriumia mutta suuria määriä fosforia ja kaliumia.

4. Merifenkoli

Some figure

Tämä hieman mausteisen makuinen kasvi on yksi oudoista vihanneksista, jotka haluamme esitellä sinulle. Se erottuu suuren C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.

Tämä tekee siitä aivan erinomaisen antioksidantin. Tämä johtuu siitä, että se suojelee kaikelta kivulta. Sitä voidaan käyttää salaateissa ja kalaresepteissä.

Samalla sitä käytetään luontaishoitona ilmavaivoihin ja ruoansulatusongelmiin, sillä sen ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset kuin perinteisellä fenkolilla.

Lisää eksoottisia hedelmiä ruokavalioosi – huomaat eron

Some figure

Kuten huomaat, on olemassa paljon eksoottisia hedelmiä ja vihanneksia, joita voit kokeilla. Niistä saa samat hyödyt kuin kaikkein perinteisimmistä hedelmistä ja vihanneksista.

Tästä lähtien tylsyys ei ole enää tekosyy olla syömättä terveellisesti. Kokeile näitä eksoottisia hedelmiä ja kerro meille, mitä pidät niistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nutraceutical and Medicinal Potential of the Morus Species in Metabolic Dysfunctions. Post Graduate Program in Health and Development in the Central-West Region of Brazil, Federal University of Mato Grosso do Sul-UFMS, Campo Grande, Brazil.(2019). https://www.mdpi.com/1422-0067/20/2/301
 • The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos.C E Lister, S C Morrison, N S Kerkhofs & K M Wright. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. (2005). http://www.tamarillo.com/vdb/document/153
 • Basic report: 11435, rutabagas, raw. (n.d.) ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3151?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=11435&ds
 • Rutabagas, cooked, boiled, drained, without salt Nutrition Facts & Calories. (n.d.). Retrieved October 26, 2017, from http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2611/2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.